Moet je de acne huid hydrateren?

moet je de acne huid hydrateren

Er bestaat veel onduidelijkheid over de vraag of je de acne huid wel of niet moet hydrateren. De meeste mensen denken dat enkel de droge huid hydratie nodig heeft, terwijl de vette, acne-gevoelige huid hier ook behoefte aan heeft. Een vette huid gaat namelijk meer talg produceren om uitdroging te voorkomen.

Alle huidtypes van zowel jonge als oude personen moeten dus gehydrateerd blijven. Als je dit niet doet, dan ontstaat er een perfecte omgeving voor verontreinigheden die je niet in de buurt van je huid en poriën wil hebben. De acne kan dan namelijk ontstaan en verergeren.

Een droge huid kan door verschillende factoren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan warmte of kou, hormonale veranderingen en leeftijd. Het probleem hiervan is dat je huid ouder gaat lijken en de celvernieuwing reduceert. Dit resulteert in een huid die gevoeliger wordt voor lijntjes en rimpels. Ook kan je huid minder goed huidverzorgingsproducten opnemen.

Hieronder ga ik toelichten waarom het belangrijk is je huid gehydrateerd te houden en hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom moet je de huid met acne hydrateren?

Een veel voorkomende reden van een droge huid bij acne patiënten is dat zij hun gezicht overmatig reinigen, schrobben of exfoliëren. Dit zal resulteren in een stijgende talgproductie, slechte lipidebarriere, meer vocht verlies van de huid, en dus meer acne. Was je gezicht voortaan nog maar 1 of 2 keer per dag met lauw water. Sommigen anti-acne producten, zoals benzoylperoxide kunnen de huid ook laten uitdrogen. Dankzij een betere hydratatie kan je huid deze producten beter verdragen.

Een droge huid met acne kan ook ontstaan tijdens de warme temperaturen in de zomer en de koude temperaturen in de winter. De kou laat namelijk het vochtgehalte van de huid dalen, waardoor droge huidcellen zullen ophopen in de poriën en acne ontstaat. In de zomer kunnen je talgklieren ook meer talg gaan aanmaken, waardoor je een vette huid met acne krijgt.

Het is dan ook belangrijk om het hele jaar je huid voldoende gehydrateerd te houden. Het is niet moeilijk je huid gehydrateerd te houden. Met een aantal simpele stappen in je huidverzorgingsregime kun je je huid de verzorging bieden die het nodig heeft, zodat er minder snel mee-eters, acne en puistjes ontstaan.

Hoe houd je de acne-gevoelige huid gehydrateerd?

Ten eerste kun je je huid van binnenuit gehydrateerd houden door minstens 1,5 liter water per dag te drinken. Door water te drinken, daalt je lichaamstemperatuur en wordt de hydratatie van de buitenste huidlaag verbetert.

De exacte hoeveelheid water die je moet drinken is afhankelijk van je lichaamsgewicht, dus check dit even na.

Ook dien je elke dag een milde, olievrije, niet-comedogene (verstopt de poriën niet) vochtinbrengende crème of serum aan te brengen om je huid gehydrateerd te houden. Misschien vind je dit eng als je een acne-gevoelige huid hebt, maar dit zorgt er écht voor dat de huid direct gehydrateerd wordt. Dergelijke producten bevatten meestal hyaluronzuur of squalaan. Dit zijn veilige, natuurlijke ingrediënten die geschikt zijn voor alle huidtypes. Ze brengen vocht in de huid, houden vocht vast en houden de talgproductie in balans. Bovendien wordt je teint ook nog eens in balans gebracht.

Een vochtinbrengende serum of hydraterende dagcréme voor de acne huid moet worden aangebracht nadat je een reiniger en eventueel een toner hebt gebruikt. Gebruik eventueel ook eens in de 1 a 2 weken een exfoliant om dode huidcellen te verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen te verbeteren. Mijn tip is echter niet te veel producten tegelijk te gebruiken, omdat dit ook stress voor de huid kan opleveren.

Na 4 tot 8 weken je huid hydrateren zou je resultaten moeten zien. Dit klinkt lang, maar houd vol en je zult jezelf dankbaar zijn.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *