Niacinamide (b3) tegen acne

Niacinamide tegen acne en puistjes

Acne is één van de vervelende huidaandoeningen waar iedereen wel eens in meer of mindere mate last van heeft. Soms blijven mensen last houden van acne terwijl zij al twintig, dertig of veertig jaar zijn. Helaas is er geen één eenvoudige oplossing om acne uit te roeien. Als dit het geval was, was dit wereldwijd bekend geweest. Vaak ligt de oplossing zelfs bij een combinatie van behandelingen.

Om acne te verminderen kun je wel een aantal dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld een middel op je acne smeren om de puistjes te bestrijden. Een voorbeeld van een dergelijk middel met een bewezen werking is niacinamide.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over de werking van niacinamide voor je acne. Nadat je dit hebt ontdekt, weet je of dit inderdaad een goede, permanente oplossing is voor acne.

Wat is niacinamide?

Niacinamide is een vitamine en wordt ook wel nicotinamide of vitamine B3 genoemd. Niacinamide is gunstig voor meerdere processen in je lichaam en houdt je lichaam gezond. Het kan ook worden ingezet als een behandeling tegen acne. Je hebt geen recept nodig om het middel te verkrijgen. Je hoeft meestal dus geen arts of dermatoloog te raadplegen als je niacinamide wil uitproberen.

Je kunt niacinamide vinden tussen alle producten en behandelingen die worden aangeboden op het internet en in drogisterijen. Het middel kan rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Tevens zijn er niacinamide-supplementen die mogelijk ook een positieve bijdrage kunnen leveren aan je acne.

Hoe gebruik je niacinamide tegen acne en puistjes?

Niacinamide kan bijvoorbeeld tegen acne worden ingezet, omdat het ontstekingen afremt. Dit betekent dat je acne en puistjes minder gezwollen en rood lijken.

Een andere belangrijke functie van niacinamide is het reduceren van de talgproductie. Dit betekent dat er minder talg wordt aangemaakt door je talgklieren, en er dus minder snel een vette huid en ophopingen van talg in je poriën en haarzakjes ontstaan.

Het middel zou zelfs kunnen worden gebruikt de acne-veroorzakende bacterie C.acnes op de huid te bestrijden. Dit betekent dat poriën minder snel ontstoken zullen raken en er dus minder snel puistjes ontstaan.

Niacinamide zou tevens kunnen helpen om de huid vochtig en soepel te houden. Dit wordt gerealiseerd door het aantal ciramiden in de huid te verhogen.

Ook kan niacinamide worden gebruikt om de rode, paarse en bruine vlekken en hyperpigmentatievlekken die soms ontstaan als acne verdwijnt minder zichtbaar te maken.

Is niacinamide gevaarlijk?

Als je niacinamide wil gebruiken tegen je acne dien je er rekening mee te houden dat er mogelijk bijwerkingen kunnen ontstaan. We hebben immers allemaal een andere huidtype, waardoor de huid soms erg gevoelig kan reageren en bij anderen juist een positief effect heeft.

Supplementen met niacinamide zouden ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van misselijkheid en diarree. Wanneer een middel met niacinamide rechtstreeks op de huid wordt aangebracht, zou de huid mogelijk geïrriteerd kunnen raken. Je kunt het beste even de waarschuwingen op het etiket van het middel bekijken.

Zorg ook dat je altijd contact opneemt met een arts als je niacinamide-supplementen wil proberen tegen acne. Je mag bijvoorbeeld geen supplementen met niacinamide innemen als je zwanger bent. Ook dien je niet teveel niacinamide in je lichaam te krijgen. Het is dus raadzaam je situatie en mogelijke bijwerkingen vooraf te bespreken met je arts.

Het gebruiken van niacinamide tegen acne

Als je bent begonnen met een behandeling tegen acne met niacinamide, dan kan het even duren voordat je zichtbare resultaten zult opmerken. Houd er dus rekening mee dat het twaalf weken kan duren, voordat je kunt concluderen of een middel wel of geen effect heeft gehad op je acne.

Volgens specialisten zou het slim zijn te stoppen met het gebruik van niacinamide als de acne is verdwenen. Het middel kan namelijk waarschijnlijk niet helpen bij het voorkomen van acne.

Houd er ook rekening mee dat niacinamide vaak wordt ingezet als onderdeel van de volledige acnebehandeling. Voor het maximale effect wordt namelijk een combinatie van huidverzorgingsmiddelen ingezet, die in een aparte volgorde moeten worden gebruikt. Zorg er hierbij echter weer voor dat je een professional raadpleegt voordat je producten door elkaar gaat gebruiken. Het kan immers funest zijn voor acne om teveel behandelingen met elkaar te mengen.

Bovendien dien je ervan op de hoogte te zijn dat middelen, zoals crèmes en serums die je in de winkel kunt kopen, niet altijd effectief zullen zijn tegen een ernstige vorm van acne. Cysten, littekens en de mogelijke mentale gevolgen hiervan kunnen beter behandeld worden door een arts.

Is niacinamide een permanente oplossing tegen acne?

Niacinamide kan een goede behandeling zijn tegen acne. Je moet alleen geen directe wonderen verwachten, vooral als je geen verdere actie tegen acne gaat ondernemen. Naast je huid goed te verzorgen, zullen sommige acne patiënten ook hun algehele levensstijl moeten verbeteren.

Als je bijvoorbeeld veel stress hebt door je financiële situatie of werk, ’s nachts moeite hebt om in slaap te vallen en 8 uur per nacht te slapen, of regelmatig vette, bewerkte, hormoonrijke of suikerrijke voedingsmiddelen eet, dan kan dit mogelijk de oorzaak zijn van je acne.

Als jij de grondoorzaken van je acne niet bestrijdt, dan kun je maanden met niacinamide aan de gang gaan, maar zullen de puistjes blijven terugkomen. De problemen moeten namelijk bij de wortel worden verholpen om acne te verwijderen. Ik wil je hier graag meer over vertellen. Klik dus op de onderstaande knop en ga gratis aan de slag met het effectief bestrijden van je puistjes!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *