Olijfolie tegen puistjes

olijfolie tegen puistjes

Veel mensen gebruiken olijfolie om hun maaltijden lekkerder te maken, maar wist je ook dat olijfolie tegen puistjes kan helpen? Handig toch, want je hebt dit natuurlijke product waarschijnlijk al thuis liggen in je keukenkast.

De meningen zijn echter verdeeld over olijfolie en het effect op acne. Volgens sommigen zouden op olie gebaseerde middelen zeer goed kunnen helpen tegen acne en andere raden het juist af.

Ik wil je een handig overzicht geven van de voor-en nadelen van olijfolie. Hierna weet jij of het wel of niet verstandig is olijfolie tegen je puistjes te gebruiken.

Helpt olijfolie tegen puistjes en acne?

Acne ontstaat wanneer de huidporiën ontstoken raken door een opstapeling van huidsmeer, dode huidresten en C. acnes bacteriën.

De voornaamste reden waarom olijfolie wordt ingezet tegen puistjes is, omdat het voor een balans van huidsmeer in de poriën kan zorgen. Ook kunnen de cellen en de huid gehydrateerd blijven, omdat je huid meer vocht vasthoudt door olijfolie. Om deze redeneren zullen er minder snel puistjes ontstaan. Olijfolie zou zelfs een natuurlijke ontstekingsremmer zijn waardoor het wordt ingezet bij wonden en acne littekens. Bovendien zitten in olijfolie veel vitamines en antioxidanten die gunstig zouden kunnen zijn voor je huid en hele lichaam. De huid wordt bijvoorbeeld beschermt tegen de zon.

Echter dien je te weten dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn of het smeren van olijfolie specifiek tegen puistjes helpt. Er zijn enkel onderzoeken gedaan naar het effect van olijfolie op dieren en mensen in het algemeen. De onderzoeken waren zowel positief als negatief. Er kwam bijvoorbeeld naar voren dat olijfzuur de huidbarrière verslechterde, irritatie op kan laten treden en olijfolie het meest effectief is voor mensen met een droge huid.

Aangezien er geen grote onderzoeken zijn gedaan en er meerdere oorzaken voor acne kunnen zijn, is het lastig bepalen of olijfolie wel of niet helpt tegen acne. Je kunt het zelf eens proberen om te zien wat het effect op jouw puistjes is. De resultaten kunnen immers verschillen door de verschillende soorten huidtypes. Voor de zekerheid kun je eerst wat olijfolie aanbrengen aan de binnenkant van je onderarm om te zien of er irritatie of een allergische reactie ontstaat. Als dit niet het geval is, is het waarschijnlijk veilig om te gebruiken. Echter kun je het beste naar de huisarts gaan om de meeste zekerheid te krijgen.

Hoe gebruik je olijfolie tegen puistjes?

Wil je testen welk effect olijfolie op jouw puistjes heeft? Dan kun je de volgende stappen volgen voordat je naar bed gaat.

  1. Pak een halve theelepel olijfolie en meng eventueel met andere oliën tegen acne. Tevens kun je gewoon een kant-en-klare reiniger op oliebasis gebruiken.
  2. Doe wat van de olijfolie in je schone hand en smeer het uit over je hele gezicht of de plekken van je puistjes.
  3. Maak enkele minuten masserende bewegingen om de olie goed in de huid te laten trekken.
  4. Wacht nu één minuut om de huid tot rust te laten komen.
  5. Hierna breng je vijftien seconden lang een koud of lauwwarm washandje aan om de olie af te breken.
  6. Veeg de olie van je gezicht en zorg dat er geen restjes achterblijven.

Gebruik deze methode slechts één keer per dag om irritatie door overmatige gezichtsreiniging te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat het enkele dagen tot twee weken kan duren voordat je een verbetering van je acne begint te zien Zie je daarna geen verschil? Dan kun je beter overstappen op een alternatief.

Tevens kun je ervoor kiezen de huid dubbel te reinigen. Gebruik hierbij een reguliere reiniger op waterbasis. Op deze manier worden zowel de verontreinigheden en make-up als het zweet van je gezicht gewassen.

Bovendien raad ik aan de Ozone Gold crème (bol.com) te gebruiken. Dit is een speciale crème gericht op acne. Het gaat om koudgeperste parfumvrije olijfolie. Met een speciale crème is de kans op bijwerkingen een stuk kleiner.

Is er een veiligere olie tegen puistjes?

Olijfolie kan een verschillend effect geven op de huid. Zo zullen sommige mensen puistjes verwijderen en anderen juist meer last van puistjes ondervinden. Dit kan te maken hebben met de huidtypes en de soort olijfolie dat wordt gebruikt.

Toch raad ik je niet aan de huid te verzorgen met een product op oliebasis, gezien de bijwerkingen. In het geval van een acne gevoelige huid kan het beter zijn te kiezen voor dermatologische geteste producten. Dit zijn vaak milde producten op waterbasis die speciaal zijn gemaakt tegen puistjes.

Wel kun je bijvoorbeeld kiezen voor natuurlijke producten, zoals, tea tree olie, avocado-olie of druivenpitolie. Tevens raad ik je aan mijn e-book te lezen, zodat je de puistjes niet tijdelijk gaat bestrijden met olijfolie of andere producten, maar de acne direct bij de wortel bestrijdt.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *