Ontstoken puistjes

ontstoken puistjes

Het is niet leuk puistjes en bultjes te vinden op je gezicht. Op een gegeven moment word je het helemaal zat. Normale puistjes zijn al hartstikke irritant, maar ontstoken puistjes zijn helemaal niet fijn. Meestal doen ze ook nog eens zeer. Je kan ze niet uitknijpen maar toch wil je ze het liefst weg hebben. Veel mensen hebben last van dit soort puistjes, ongeacht de leeftijd. 

Je kent het vast wel. Opeens merk je een bultje op je gezicht op. Het zal toch niet weer denk je. Helaas, je hebt een ontsteking op of onder je huid. Een onderhuidse puist is net even wat anders dan een normale puist en die zijn al heel ontsierend.

Je hebt nu dus last van een ontsteking en dat is niet heel fris. Hij zit namelijk vol pus. Dit voel je ook al je er met je vinger overheen gaat. Het ergst is het nog dat je er weinig aan kan doen op korte termijn, want uitknijpen kan niet. Dan zou je er snel vanaf zijn geweest. Toch ga ik je in dit artikel een aantal tips geven tegen de ontstoken puistjes en acne.

Het ontstaan van ontstoken puistjes

Ontstoken puistjes ontstaan als volgt. Ten eerste zullen de talgklieren teveel talg produceren door bijvoorbeeld stress, slaaptekort, voeding of hormonen. Hierdoor kunnen de talgkliertjes verstopt raken. Dit is te zien aan een mee-eter. Als er C. acnes bacteriën in het talgkliertje terecht komen, kan het talgkliertje ontstoken raken en ontstaat er een ontstoken puistje.

Een ontstoken puistje kan voorkomen op of onder de huid. Het is vervelend als hij zich onder je huid bevindt en je er ook weinig aan kan doen om hem snel te verwijderen. 

Een onderhuidse puist heeft geen zwart of wit kopje. Aangezien ze onder de huid zitten en je niet weet of het puistje rijp is, kun je hem dus ook niet uitknijpen als je dat eventueel wilde. Een onderhuidse puist is vaak groter dan een normale puist. Waarom we deze puisten krijgen is niet duidelijk. Het kan te maken hebben met je voeding, roken of geneesmiddelen. Onderhuidse puisten duiken opeens op en lijken echt uit het niets te komen. Soms zijn ze na een tijdje opeens weer weg. 

Ontstoken puistjes komen niet alleen op het gezicht voor. Sommige mensen hebben er zoveel last van dat ze ook in de nek of hals kunnen voorkomen. Ook hebben mensen er last van dat ze veel van dit soort puisten op de rug kunnen krijgen.

Je hebt soms de pech dat er opeens een ontstoken puist in de lies zit of bij je tussen de billen. Dit zijn plekken waar ze je flink kunnen irriteren en waar het ook echt pijn kan doen. Het beste is als je last hebt van puisten op plekken waar ze echt pijn doen meteen een bezoekje aan de dokter te brengen. Een ontstoken puist op die plek blijft meestal vrij lang zitten. Je hebt er constant last van. Het is dan beter om er direct korte metten mee te laten maken door een arts.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Wat kan je doen om ontstoken puistjes te voorkomen en te behandelen?

Een ontstoken puistje is een stuk hardnekkiger dan een normaal puistje.

Normale puistjes drogen na een poosje uit, niet allemaal, maar de meeste wel. Ook kan je een normaal puistje behandelen of er iets opsmeren zodat hij snel kan genezen. Dit is bij een onderhuidse puist wat lastiger. Gelukkig zijn er wel manieren om deze puisten te voorkomen. Je kan ze beter voorkomen dan genezen, daarom nu een paar tips:

  • Tea Tree olie kan je helpen bij het gezond houden van je huid. De olie wordt gebruikt tegen huidaandoeningen en is van een natuurlijke basis. Het kan bijdragen aan een egale huid. Het helpt ook om ontstoken puistjes te behandelen. Stip de plek waar de ontstoken puist zit een paar keer per dag aan met een middel dat Tea Tree olie bevat. Het liefst 3 keer per dag. Hierdoor verwijder je dode huidcellen, die er mede voor verantwoordelijk zijn dat jij een onderhuidse puist hebt gekregen.
  • Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken en dan vooral water. Het is echt heel belangrijk om je huid gezond en mooi te houden. Water zorgt ervoor dat er geen uitdroging optreedt van de huid en dat het goed gehydrateerd blijft. Het uitdrogen van de huid kan er ook voor zorgen dat er zich weer nieuwe puistjes en ontstekingen ontwikkelen en dat wil je liever voorkomen.
  • Exfoliëren blijft wel een belangrijk onderdeel van de huidroutine. Je moet het niet te vaak doen maar zo’n twee à drie keer in de week is prima. Zodra je het gezicht exfolieert zullen alle dode huidcellen en ook de bacteriën verdwijnen en blijft alleen een nieuwe huidlaag over. Zo zorg je ervoor dat jouw huid lekker fris blijft. Het is het beste als je dit doet met een exfoliant in lotionvorm. Gebruik geen grove scrub met korrels. Je verspreid op die manier de bacteriën over je gezicht. Bij ontstoken puistjes is hygiëne extra belangrijk.
  • Zorg dat je niet te vaak slecht voedsel eet. Natuurlijk mag je heus wel eens een wat slechter voedingsmiddel nuttigen maar doe dit niet te vaak. Slecht eten zorgt ervoor dat je huid minder mooi wordt. Voedingsmiddelen die een puist kunnen uitlokken zijn zuivel, varkensvlees, suikers en alcohol. Het is geen grapje. Deze voedingsmiddelen kunnen een grote impact hebben op je huid, zonder dat je het door hebt. Het beste is een goed gebalanceerd dieet tot je te nemen. 

Heb jij ontzettende last van een ontstoken puist dan kan je ervoor zorgen om de huid even goed te koelen. Doe een ijsblokje in een boterhamzakje en doe er een doek omheen. Leg het op de zere plek. De zwelling zal een stuk minder worden en het doet ook minder pijn als je dit een poosje doet. 

Ja, het is heel verleidelijk om te proberen de puist uit knijpen maar je kunt dit beter niet doen. Het maakt het alleen maar erger en je loopt de kans dat jouw puist nog meer gaat irriteren en hij nog pijnlijker zal worden. De ontsteking kan tevens nog dieper in de huid terecht komen. Ook kan een ontsteking leiden tot een litteken. Bovendien kan de zwelling behoorlijk toenemen en daar zit je niet op te wachten.

Middeltjes uit grootmoeders tijd

Vroeger hadden mensen ook last van dit soort ontstoken puistjes. Toen waren er nog geen artsen die zich hierin gespecialiseerd hadden. Toch zullen mensen zelf dingen hebben uitgeprobeerd om van die lelijke pukkels af te komen.

Wie nu op Google zoekt naar een huis-tuin-en-keukenmiddel ziet een hele lijst. Er wordt bijvoorbeeld geclaimd dat je pukkel insmeren met tandpasta goed helpt. Dat is dus niet zo. Er zitten in tandpasta agressieve ingrediënten die je huid rood laten kleuren en je pukkel op laat zwellen. Het gevolg daarvan is dat je een paar dagen loopt met een dikke rode bult. Geen goed idee dus. 

Ook het aanbrengen van citroensap zou je puist ontsmetten en laten uitdrogen. Het klinkt heel veelbelovend maar het zuur van een citroen in een wondje smeren is niet slim. Het prikt heel erg en je huid kan verkleuren.

Een puist laten verdwijnen in een nacht gaat je gewoon niet lukken. Maar wat je wel zou kunnen proberen is om een papje te maken met baking soda. Dit is een minerale zoutverbinding die ook bekend staat onder de naam zuiveringszout. Je gebruikt dit product meestal in de keuken maar je kan het mogelijk ook als plaatselijk maskertje gebruiken.

Meng een klein beetje baking soda met een eetlepel warm water en meng dit tot een papje. Stip vervolgens de puist aan het laat het goedje goed opdrogen. Je zal merken en zien dat de zwelling afneemt en de rode kleur verminderd. Je puistje zal wat eerder verdwijnen. Dit gebeurt omdat het zout de ontsteking vermindert en je huid kalmeert. Je mag dit twee tot drie keer toepassen op de puist. Niet meer want anders kan je huid geïrriteerd raken.

Wat je ook nog kan proberen zijn biergistpillen. Dit zijn pillen die je bij elke drogist kan kopen. Het zuivert je bloed en kan eraan bijdragen dat je niet zoveel last meer hebt van steeds oppoppende ontstoken puistjes.

De beste tips tegen ontstoken puistjes ontvangen?

Of bovenstaande tips jou zullen helpen weet je natuurlijk niet, maar er zijn mensen die er baat bij hebben. Zoals gezegd ben jij niet de enige met dit probleem. Veel mensen hebben er last van, sommige net iets vaker als anderen. Probeer de bovenstaand adviezen uit, wellicht dragen ze er aan bij om minder last te hebben van die vervelende huidaandoening.

Bij veel ontstoken puistjes op de huid kan het raadzaam zijn om een arts of dermatoloog er naar te laten kijken. In sommige gevallen zal een medicijn tegen acne alle acne kunnen laten verdwijnen in enkele maanden.

Bovendien raad ik je aan om de grondoorzaken van acne te zoeken. Op deze manier kun je het probleem bij de wortel bestrijden. Bedenk bijvoorbeeld dat het zowel een gunstige als negatieve invloed kan hebben op je ontstoken puistjes om bepaalde voedingsmiddelen te eten en te vermijden.

Via de onderstaande button ga je naar mijn e-book waarin ik je mijn beste tips tegen ontstoken puistjes geef.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *