Pantotheenzuur tegen acne

pantotheenzuur tegen acne

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen in Nederland.

Het kan erg vervelend zijn te last te hebben van acne en puistjes. Het kan namelijk invloed uitoefenen op je zelfbeeld en de gehele kwaliteit van je leven. Ook kunnen er ernstige, blijvende littekens ontstaan.

Om de narigheden die kunnen ontstaan bij acne te voorkomen, kun je een behandeling ondergaan. Er zijn professionele behandelingen, maar ook vrij verkrijgbare middelen.

Een natuurlijke acne behandeling is vitamine B-5. Dit wordt ook wel pantoheenzuur genoemd. Pantotheenzuur is één van de 8 vitamines B en heeft als doel je lichaam goed te laten functioneren.

In dit artikel vertel ik je alles over het inzetten van pantotheenzuur tegen acne. Wat zeggen onderzoekers over pantotheenzuur en hoe gebruik je het?

Wat is pantotheenzuur? 

Panthoheenzuur is een ander woord voor vitamine B-5. Het is dan ook één van de 8 vitamines B.

Het belangrijkste doel van pantotheenzuur is het omzetten van vetten, eiwitten en koolhydraten in energie. Dit noemt men ook wel oxidatie. Naast acne zou pantotheenzuur ook kunnen helpen bij ADHD, hoofdpijn en depressie. Ook zou het goed zijn voor je haren en ogen.

Je kunt pantotheenzuur vinden in supplementen, maar ook in voedingsmiddelen.

Denk aan de volgende voedingsmiddelen die veel pantotheenzuur bevatten.

 • eieren
 • gevogelte
 • linzen
 • broccoli
 • kool
 • rundvlees
 • witte en zoete aardappelen
 • volkoren granen
 • zuivelproducten
 • zonnebloempitten
 • avocado
 • noten
 • bonen
 • chiitake
 • boekweit
 • lever

Wat zeggen onderzoekers over het gebruiken van pantotheenzuur tegen acne?

Verschillende onderzoekers hebben onderzocht of pantotheenzuur kan helpen tegen acne.

Meneer Leung was één van de eersten die de relatie tussen pantotheenzuur en acne onderzocht. In zijn onderzoek is naar voren gekomen dat mensen meer last krijgen van acne naarmate zij meer vet voedsel eten.

Ook kwam naar voren dat een tekort aan pantotheenzuur in het lichaam ervoor kan zorgen dat het lichaam minder goed vet kan verteren en verwerken. Het overtollige vet kan in de huid terecht komen in de vorm van talg. Dit kan er toe leiden dat de poriën verstopt raken, waardoor acne ontstaat.

Echter heeft bijna niemand last van een pantotheenzuur tekort in het lichaam. Het zit namelijk al in de meeste voedingsmiddelen die we dagelijks eten en drinken.

Een andere onderzoeker en dermatoloog genaamd meneer Harth heeft ook onderzocht of pantotheenzuur kan helpen tegen acne. Zo beweert hij dat pantotheenzuur het co-enzym A in het lichaam verhoogt. Dit helpt bij lipidenmetabolisme, andere cellulaire processen en het verminderen van de hoeveelheid talg in de olieklieren. Een oorzaak van acne zou dan ook een tekort aan co-enzym A kunnen zijn.

Daarnaast beweert hij dat pantotheenzuur kan helpen tegen stress. Aangezien stress ervoor zorgt dat de hormonen uit balans raken, zou het verminderen van stress effectief kunnen zijn voor de acne-gevoelige huid.

Er is slechts één studie te vinden waarin een groep patiënten met milde tot matige acne is onderzocht. Zij kregen 8 weken lang een voedingssupplement waar pantotheenzuur in zat verwerkt. De acne verminderde aanzienlijk.

Is pantotheenzuur veilig?

Volgens onderzoek zijn supplementen met pantotheenzuur veilig om in te nemen. Ze kunnen goed worden opgenomen in het lichaam. Wel dien je altijd supplementen te nemen in overleg met een arts.

Aangezien pantotheenzuur in water oplosbaar is en je urinewegsysteem het overtollige gedeelte wegspoelt, is de kans klein dat je een overschot aan pantotheenzuur in je lichaam krijgt.

Het is echter nog de vraag of pantotheenzuur daadwerkelijk helpt tegen acne. Hier zal meer onderzoek naar worden gedaan met een groter aantal testpersonen.

Hoeveel pantotheenzuur gebruiken tegen acne?

Momenteel zijn er nog geen aanbevelingen voor hoeveel pantotheenzuur je moet binnenkrijgen om acne te behandelen. Je kunt het beste met een arts overleggen hoeveel gezond is in jouw situatie. Je zult altijd contact moeten opnemen met een arts als je supplementen wilt nemen.

Als je pantotheenzuur in supplement vorm wilt nemen, omdat je niet genoeg uit voedingsmiddelen kunt halen, raad ik je aan te kiezen voor plantaardige capsules. Deze type heeft namelijk de hoogste dosis, zijn gemakkelijk te slikken en laten geen vieze smaak achter in de mond. Tevens kun je deze capsules openmaken en verwerken in je gerechten.

Wat helpt écht tegen acne?

Pantotheenzuur is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het kan verschillende voordelen bieden voor onze gezondheid. Ook zou pantotheenzuur kunnen helpen bij het behandelen van acne, maar om hier zeker van te zijn, is meer onderzoek nodig.

Aangezien je pantotheenzuur kunt aantreffen in allerlei soorten voedingsmiddelen is de kans klein dat je er meer van nodig hebt. Je kunt dus beter op zoek gaan naar een andere behandeling tegen acne.

In mijn gratis e-book geef ik je alvast enkele tips. Wist je bijvoorbeeld dat je je hormonen in balans kunt brengen met voeding en acne beter kunt verminderen door de problemen bij de wortel aan te pakken?

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *