Pijnlijke puist

pijnlijke puist

Een dikke, pijnlijke puist op je huid ontdekt? Balen! Verschillende soorten puistjes en pukkels kunnen namelijk erg pijnlijk aanvoelen.

Pijnlijke puistjes kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ook kan iedereen, ongeacht leeftijd last krijgen van puistjes.

Kleine mee-eters en puistjes met witte kopjes doen meestal geen pijn. Bij diepe ontstekingen onder de huid kan er echter een pijnlijke bult te voorschijn komen.

Ik ga op deze pagina toelichten wat je vanuit huis kunt doen tegen de pijnlijke puisten. Daarnaast vertel ik je graag over een methode waarmee je puistjes in enkele stappen de baas kunt worden.

Last van pijnlijke puisten

Pijnlijke puisten kunnen bijvoorbeeld steenpuisten zijn. Dat zijn grote, harde, onderhuidse bulten. De steenpuisten kunnen zelfs zo hard aanvoelen dat ze de naam “steen” puist hebben gekregen.

Het kan vervelend zijn last te hebben van pijnlijke puisten.

Als de puistjes op gevoelige plekken zitten, kunnen bepaalde bewegingen en kledingstukken ervoor zorgen dat een puist geïrriteerd raakt. Een puist kan dan flink pijn gaan doen. Naast pijn kan er ook jeuk ontstaan door wrijving.

Een puist kan erg lang zichtbaar blijven, maar verdwijnt uiteindelijk meestal vanzelf. Het is altijd aan te raden om je puistjes te behandelen. Ga echter geen puistjes proberen uit te knijpen. Bij een grote puist moet je veel kracht zetten, doet het pijn, kunnen littekens vormen en kan een ergere uitbraak ontstaan.

Waarom doet het pijn?

Wanneer een haarzakje ontsteekt door bijvoorbeeld overtollig talg, huidresten en vuil kan een puist ontstaan.

Over ons hele lichaam bevinden zich haarzakjes en talgkliertjes waardoor er overal pijnlijke puisten kunnen groeien. Grote puisten zijn vaak pijnlijker.

Verschillende plekken met pijnlijke puistjes

Puistjes waarvan vaak wordt gezegd dat ze pijn doen zitten rond de rug, bil, lip, kin, neus, nek en oor.

In het geval van een groep steenpuisten naast elkaar of steenpuisten in je gezicht, raad ik je aan om de huisarts te bezoeken. Naast een pijnlijk gevoel kan je zelfs ziek worden van steenpuisten.

Het voordeel is dat je met de arts een doeltreffend plan kunt opstellen om jouw type acne te bestrijden. De kans dat pijnlijke bulten terugkomen wordt daarmee kleiner.

Wat kun je zelf doen tegen een pijnlijke puist?

Het fijne is dat je niet altijd naar een huisarts of schoonheidsspecialiste hoeft te gaan om pijnlijke puistjes te voorkomen en/of te verwijderen. Je kunt in ieder geval de pijn verlichten en de grootte en roodheid van het puistje laten afnemen.

Gebruik de volgende algemene tips:

  • Druk geen puistjes uit: Een pijnlijke puist uitknijpen is geen goed idee. Je zult namelijk nog meer pijn krijgen als je een onrijpe puist uitknijpt. Ook loop je risico op littekens en gaatjes in de huid door hard te knijpen.
  • Breng ijs aan op de puist: Om de zwelling en pijn te verminderen kun je een ijsklontje wikkelen in een papiertje en deze enkele minuten houden op de puist. Herhaal deze stap 2 of 3 keer met korte pauzes.
  • Reinig regelmatig je gezicht: Gebruik een licht reinigingsmiddel tegen puistjes (niet-comedogeen) en breng het middel rustig aan op de huid. Tevens kun je een middel zoals Benzoylperoxide aanbrengen om de puisten te verwijderen.
  • Pas op voor fabels: Trap niet in verhalen zoals het aanbrengen van tandpasta op puisten, of zelfs eigen gemaakte middeltjes die online worden aangeboden. De irriterende stoffen en verkeerde samenstellingen zullen namelijk de pijnlijkheden verergeren.
  • Let op je voeding en levensstijl: Sommige personen zien een verband tussen bepaalde voeding en hun puistjes. Eet dus gezond, drink 1,5 liter water per dag en vermijd varkensvlees, zuivel en alcohol om pijnlijke puistjes te voorkomen.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *