Poriën verkleinen

Zo kom je af van grove poriën!

grove poriën verkleinen

De huid van de mens heeft een meer complexe structuur en functie dan op het eerste gezicht lijkt. Zo bevat de huid van de mens heel veel kleine gaatjes. Deze gaatjes worden ook wel poriën genoemd. Poriën vormen kleine openingen in de huid. Ze staan toe dat afvalstoffen zoals talg en zweet worden getransporteerd naar de oppervlakte van de huid waar ze vervolgens een functie kunnen vervullen of afgescheiden kunnen worden.

Ieder mens heeft poriën in zijn of haar huid. Echter, bij sommige mensen is het mogelijk om deze poriën met het blote oog te zien. Dit komt doordat niet ieder mens even grote poriën heeft. Hoe groot de poriën in je huid zijn, wordt met name genetisch bepaald. Maar er zijn ook een aantal andere factoren die kunnen bijdragen aan het verwijden van de poriën. Denk bijvoorbeeld aan een overproductie van talg of olie. Om deze stoffen te transporteren zullen de poriën verwijden. Ook wanneer de openingen in de huid verstopt zitten door bijvoorbeeld vuil of huidresten kunnen deze uitrekken en meer zichtbaar worden.

Niet iedereen is tevreden over de poriën in zijn huid. Sommige mensen hebben erg grote poriën en vinden dit niet mooi. Ook het hebben van grote poriën ten gevolge van een overproductie van talg kan erg vervelend zijn. Wil jij graag meer leren over poriën? En wil jij kennismaken met verschillende manieren waarop je grove poriën kunt verkleinen? Lees dan snel verder!

Mythe: het sluiten van je poriën

De meeste poriën van de mens bevinden zich op de huid van je gezicht. Vaak vallen poriën op het gezicht ook meer op. We weten inmiddels dat poriën een belangrijke functie vervullen in het onderhouden van de huidkwaliteit. Ook weten we dat verstopte poriën kunnen leiden tot een verwijding van de porie, waardoor deze meer zichtbaar wordt.

Ondanks dat poriën een nuttige functie vervullen vinden veel mensen deze openingen in de huid toch minder mooi. Daarom kun je tegenwoordig overal remedies vinden die de kleine openingen in de huid zogenaamd sluiten. Echter, het is onmogelijk om poriën te sluiten of te verkleinen. En eigenlijk zal je dit ook niet moeten willen. Poriën zorgen er immers voor dat nuttige stoffen in contact komen met de huid en dat overtollige of giftige stoffen worden uitgescheiden. Als dit niet mogelijk was dan had onze huid er een heel stuk minder aangenaam uitgezien.

Poriën kunnen dus niet sluiten of verkleinen. Maar het is wel mogelijk om de verwijding van de poriën te verminderen of om de poriën minder zichtbaar te maken op de huid. Er zijn verschillende manieren die hiervoor kunnen zorgen. Deze vind je verderop in het artikel.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Waarom heb ik grote poriën?

In het begin van dit artikel waren al een aantal aanleidingen genoemd voor het hebben van grote poriën. Het hebben van grote poriën is heel normaal en komt misschien vaker voor dan je denkt. Pas als de poriën erg vergroot zijn doordat deze verstopt zitten is het tijd om actie te ondernemen. Voordat we gaan kijken naar welke behandelingen er zijn voor grote poriën hebben we eerst eens de oorzaken van grote poriën op een rijtje gezet.

  1. Genetische factoren: Iedereen heeft poriën in zijn of haar huid. De grootte van deze poriën wordt meestal genetisch bepaald. Daarnaast zien we ook onderscheid in de poriën van mannen en vrouwen. Vaak hebben mannen van nature grotere poriën. Echter, bij vrouwen komt het ook vaak voor.
  2. Een overmatige hoeveelheid talg afscheiding: Zoals al eerder genoemd kun je een erg vettige huid krijgen door een overproductie van talg. Poriën vormen als het ware het transportsysteem voor talg. Op het moment dat deze vettige stof opgehoopt raakt in de porie zal de porie verwijden om de talg meer ruimte te geven en eventueel makkelijker door te laten.
  3. Gebruik comedogene producten: Er zijn verschillende soorten huidverzorgingsproducten en make-up artikelen die ervoor kunnen zorgen dat poriën vergroten. Deze producten, ook wel comedogene producten genoemd, bevatten stoffen die poriën juist blokkeren. Geblokkeerde poriën zorgen voor een overmatige talgproductie en acne. Daarom adviseren dermatologen om niet-comedogene producten te gebruiken voor je huid.
  4. Ouder worden: Naarmate je ouder wordt is je huid minder weerbaar en soepel. Je zal het kunnen vergelijken met een elastiekje dat iets te vaak is gebruikt en daardoor niet meer lekker terug veert. Op dezelfde manier veren je poriën minder terug wanneer deze verwijd worden op latere leeftijd.
  5. De zon: In vele studies is al bewezen dat zonlicht een slechte invloed kan hebben op de huid. Het gaat dan met name om het licht van een krachtige zon en blootstelling van langere duur. Door het UV licht van de zon wordt de huid ook stugger waardoor de poriën minder goed terugveren nadat zij zijn verwijd.

Wat kan ik doen om mijn poriën te verkleinen?

Er zijn dus een aantal verschillende oorzaken voor het hebben van grote poriën. Daarnaast is het ook niet mogelijk om de poriën te laten sluiten of verdwijnen. Immers, deze openingen in de huid vervullen een belangrijke functie voor de huid. Wel kun je de verwijding van de poriën controleren door het gebruik van specifieke producten. Hierdoor kunnen ze er kleiner uit gaan zien. Maar wat kun je precies doen om grote poriën te bestrijden?

Exfolieer je huid

Chemische exfolianten zijn stoffen welke verwerkt zitten in bepaalde huidverzorgingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan producten als cleansers, toners, serums of (gezichts)maskers. De functie van een exfoliant is het verbreken van de verbinding die is gevormd tussen een dode huidcel, olie/talg en andere afvalstoffen in de poriën. Hierdoor weekt de inhoud van een verstopte porie los en kan deze uit de porie verdwijnen. Er is geen verwijding van de porie meer nodig waardoor deze zal slinken tot zijn normale grote. Op deze manier kunnen poriën in het gezicht kleiner worden na het gebruik van een product dat chemische exfolianten bevat. Het resultaat van een chemische exfoliant zie je niet gelijk na eenmalig gebruik van het product. Echter, op de korte termijn is al wel een verbetering van de huid zichtbaar.

Retinoïden

Er zijn verschillende soorten retinoïden beschikbaar op de markt voor huidverzorging. Je hebt bijvoorbeeld retinol, retinal en tretinoin. Alle vormen van retinoïden zijn vitaminen. Het zijn als het ware allemaal subtypes van vitamine A. De werking van retinoïden kan bijdragen aan het verkleinen van grote poriën. Dit komt doordat deze stof het mogelijk maakt om het vernieuwingsproces van huidcellen te versnellen. Op deze manier ga je tekenen van veroudering tegen en kan acne worden behandeld. En dit voorkomt weer verwijding van de poriën en zorgt er op deze manier voor dat de grote poriën minder zichtbaar zijn. Je kunt een serum met retinol van ‘UltraMed‘ proberen om je poriën te verkleinen. Bekijk anders eens de omschrijving van het product.

Niet-comedogene producten

Het is eerder in dit artikel al even kort benoemd. Het gebruiken van niet-comedogene producten kan je poriën kleiner maken. Dit komt omdat deze producten voorkomen dat de porie verstopt raakt met talg of huidresten, waardoor deze gaat verwijden. Wanneer je het etiket van een product leest dan staat het daar altijd duidelijk op vermeld als het product niet-comedogeen is. Wanneer je van plan bent om niet-comedogene producten te gaan gebruiken dan is het niet alleen belangrijk dat je oplet bij het kopen van huidverzorgingsproducten. Ook veel make-up producten zijn comedogeen. Let er daarom ook op dat je niet-comedogene make-up artikelen koopt en gebruikt voor op jouw huid.

Gebruik etherische olie

De huid produceert van zichzelf al een vettige stof welke bijdraagt aan de bescherming van de huid. We hebben het dan natuurlijk over talg. Een overmatige talgproductie zorgt ervoor dat de poriën op de huid verwijd worden. Toch kan het gebruiken van een etherische olie er juist voor zorgen dat de poriën weer in omvang afnemen. Dit komt doordat de ontstekingsremmende werking van de olie voorkomt dat bacteriën zich ophopen in de poriën.

Gebruik een kleimasker

Wanneer je naar de drogist gaat dan zul je vast al wel eens gezien hebben dat er ontelbaar veel verschillende maskers bestaan voor je huid. Dit komt natuurlijk omdat er veel verschillende huidtypes zijn. Maar welk masker moet je hebben om je poriën te verkleinen? Uit onderzoek is gebleken dat een kleimasker een snelle en effectieve manier is om de poriën in het gezicht te vermijden. Hierbij is het masker gemengd met jojoba-olie. De uitdrogende werking van het kleimasker zorgt ervoor dat overtollig talg uit je poriën verdwijnt terwijl het masker droogt. Het wordt aangeraden om 2 tot 3 keer per week gebruik te maken van een kleimasker om je poriën te verkleinen.

Ga in een stoombad

Het lijkt misschien gek, maar het nemen van een stoombad kan er ook voor zorgen dat jouw grove poriën verkleinen. De stoom zal in eerste instantie je poriën vergroten. Dit komt omdat de lucht in de buurt van een stoombad vochtig is en warm. Je lichaam wil warmte en afvalstoffen kwijt door te zweten. En om effectief te zweten zullen je poriën open gaan staan. Je zult hiervoor 5 tot 10 minuten moeten stomen. Na het stomen is het verstandig om een jouw gezicht nog even na te deppen met een washandje dat in contact is geweest met warm water. Daarna kun je gerust je huid laten afkoelen. De poriën zullen leeg zijn en kleiner worden, zodat er minder makkelijk nieuwe schadelijke bacteriën in ophopen.

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Kan een dermatoloog iets doen om je grote poriën te verkleinen?

Het hebben van grote poriën kan verschillende vervelende gevolgen met zich mee brengen. Om te voorkomen dat poriën onnodig gaan verwijden is het belangrijk dat jij je huid goed verzorgt. Een dermatoloog kan je tips geven om deze verzorging beter aan te passen aan jouw huidtype. Daarnaast zijn er ook twee andere soorten behandelingen die jij kunt ondergaan bij een dermatoloog om jouw grove poriën te verkleinen. Het gaat dan om een laser behandeling of een silkpeel behandeling.

De laster behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een CO2RE laser. Deze is effectief bij het verzorgen van de huid en het verwijderen van bacteriën en stoffen die de poriën vergroten. De behandeling is effectief doordat een laser door meerdere huidlagen heen kan dringen en zo ook de diepste vuiltjes of problemen bereiken. De huid zal verstevigen en de poriën zullen kleiner worden.

Een tweede behandeling is de silkpeel behandeling. Dit is in principe een combinatie van drie verschillende behandelingen. Ten eerste wordt de huid zorgvuldig en professioneel geëxfolieerd. Hierdoor verdwijnt het vuil uit de grote poriën. Vervolgens wordt de olie en het vuil van de huid verwijderd door middel van een soort stofzuiger. De huid zal weer fris zijn. Als laatste wordt het herstel van de huid ondersteund aan de hand van een serum die de huid versterkt en beschermt. De poriën zullen aan het eind van deze behandeling kleiner zijn.

Mijn poriën zijn groot en zichtbaar, moet ik mij zorgen maken?

Wanneer je ineens ontdekt dat de poriën in jouw huid zichtbaar zijn dan kun je hiervan schrikken. Ook kun je jouw huid ineens minder mooi vinden. Veel mensen brengen een bezoek aan de huisarts of dermatoloog als hun poriën ineens zichtbaar zijn. Zij willen direct hun poriën verkleinen. Maar is dit wel nodig? Kan het hebben van zichtbare poriën een medisch probleem zijn of een probleem met zich mee brengen?

Iedereen heeft poriën in zijn of haar huid. En bij het merendeel van de bevolking zijn deze poriën ook zichtbaar. Soms zijn de poriën zelfs zichtbaar onder een laag foundation. De kleine huid openingen vervullen een belangrijke functie voor het lichaam. Ze zorgen ervoor dat je huid goed functioneert doordat ze talg kunnen afscheiden. Deze talg beschermt op zijn beurt weer de buitenste laag van de huid. Je huid blijft gehydrateerd en beschermt wanneer er een laagje talg overheen zit.

Volgens Mary L. Stevenson (universitair docente op de afdeling Dermatologie op de NYU Langone Health) is het niet altijd een slecht teken als de poriën van je huid zichtbaar zijn. Iedereen heeft unieke poriën in zijn huid. Als je goed kijkt dan kun je de poriën zien waar de haren de huid ingaan. Dit komt omdat een porie de kleine opening is van een haarfollikel.

Maar waarom zijn sommige poriën meer zichtbaar? Stevenson geeft aan dat poriën vaak beter zichtbaar zijn wanneer er sprake is van een vettere huid. Dit komt omdat de overtollige talg zich ophoopt in de porie, waardoor deze gaat verwijden. De verwijding van de poriën kan ook weer verdwijnen of verminderd worden, waardoor je poriën wellicht weer minder zichtbaar worden.

Het hebben van verwijde of grote poriën kan op zich geen kwaad. Pas als er comedonen en mee-eters optreden bij de poriën moet je wellicht naar een dermatoloog of op een andere manier beter voor de kwaliteit van je huid zorgen. Comedonen ontstaan namelijk doordat de poriën verstopt raken. Dit kun je eenvoudig verminderen en voorkomen door een regelmatige goede verzorging van de huid. Het is ook mogelijk om mee-eters te verwijderen.

Dus moet jij je poriën verklein en zorgen maken over jouw zichtbare of grote poriën? Nee, dat is nergens voor nodig!

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *