Progesteron en acne

Progesteron en acne

Er is een goede kans dat jouw acne wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Wanneer de geslachtshormonen uit balans raken, dan kan namelijk de talgproductie drastisch toenemen.

Progesteron is een vrouwelijk hormoon. Wanneer de hoeveelheid progesteron in het lichaam laag is in vergelijking met oestrogeen en/of het mannelijke hormoon testosteron, lijkt acne te ontstaan of te verergeren.

In dit artikel leg ik uit waarom hormonale acne kan worden veroorzaakt door progesteron en hoe je dit probleem kunt helpen voorkomen.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening waar een groot gedeelte van de mensheid weleens last van heeft.

Groot en deels wordt acne veroorzaakt door talg, huidresten en bacteriën. Er kan namelijk een verstopte porie ontstaan wanneer verontreinigheden opstapelen. Hierna kan een verstopte porie ontstoken raken door bepaalde bacteriën. Nu zijn de mee-eters en puistjes ontstaan.

Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor acne precies ontstaat. Toch zijn er veel onderzoeken gedaan naar de oorzaken en de triggers bij acne patiënten. Hormonen lijken een grote rol te spelen.

Veel vrouwen merken bijvoorbeeld dat zij uitbreken vlak voor of tijdens de menstruatieperiode. Maar hormonen kunnen ook worden beïnvloed door bijvoorbeeld je voeding, stress en slaaptekort.

Waarom ontstaat acne door een tekort aan progesteron?

Mogelijk wordt acne veroorzaakt of verergerd door een tekort aan het hormoon progesteron. Er kan ook sprake zijn van een verkeerde verhouding tussen de vrouwelijke geslachthormonen progesteron en oestrogeen.

Progesteron heeft invloed heeft op 5-alfa-reductase. Dit is een enzym welke het mannelijke hormoon testosteron omzet in het krachtigere DHT (dihydrotestosteron). Er wordt gedacht dat DHT kan zorgen voor een verhoogde talgproductie, waardoor poriën verstoppen en dus puistjes ontstaan.

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van acne door DHT

Aangezien progesteron kan helpen bij het remmen van de activiteit van 5-alfa-reductase zullen er minder acne-veroorzakende mannelijke geslachtshormonen in het lichaam zijn. De kans op acne verkleint.

Een tekort aan progesteron in het lichaam kan dan ook een hormonale onbalans en acne veroorzaken.

Ben je gestopt met de anticonceptiepil en heb je opeens last van puistjes? Misschien is je lichaam gewend geraakt aan de synthetische oestrogeen en progesteron uit de pil. Je kunt tijdelijk last krijgen van acne, totdat je lichaam zich weer heeft herpakt en het in voldoende mate zelf aanmaakt.

Tips voor acne door progesteron

Om acne te voorkomen is het dus van belang dat je let op je hormonale balans. Er dient voldoende progesteron in het lichaam aanwezig te zijn.

Helaas wordt dit nog vaak onderschat door acne patiënten, maar laat ik je een aantal tips geven.

Ten eerste is stress een veel gehoorde oorzaak van een tekort aan progesteron. Zorg daarom dat je weet waar de stress vandaan komt en verban het zoveel mogelijk uit je leven. Slaap ook voldoende.

Ook kunnen hormonen in balans worden gebracht door te letten op je voedingsgewoonten. Let bijvoorbeeld op het tijdstip waarop je eet en het geen wat je eet.

De aanmaak van progesteron bevorderen zou bijvoorbeeld kunnen met de volgende stoffen uit voedingsmiddelen:

  • vezels
  • zink
  • magnesium
  • vitamine b6
  • vitamine C
  • het aminozuur L-Arginine

Anderzijds dien je voedingsmiddelen met hormoon verstorende stoffen zoveel mogelijk te vermijden.

Een andere manier is het gebruiken van een bio-identieke progesteron crème. Veel acne patiënten hebben positieve ervaringen met de natuurlijke Biovea progesteron crème. Personen gebruiken het om op natuurlijke wijze de progesteronspiegels te verhogen.

In overleg met een specialist kan worden gezocht naar de juiste dosis en producten om de progesteronspiegels op peil te houden. Het is namelijk ook belangrijk dat de verhouding progesteron en oestrogeen juist is.

Wil je begrijpen welke producten het beste zijn om acne snel als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen? En hoe je op natuurlijke wijze de acne-veroorzakende hormonen weer in balans kunt brengen om toekomstige uitbraken te stoppen? Dan moet je écht het volgende even weten.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *