Propolis tegen acne

Propolis tegen acne

Propolis wordt gemaakt door bijen. Het is een kleverig mengsel van boomsap en bijenwas die bijen gebruiken om de honingraatspleten op te vullen ter bescherming van hun nest. Er zitten bijvoorbeeld ontstekingsremmende en antimicrobiële stoffen in propolis en de bijbehorende extracten.

Propolis kan worden ingezet voor het verbeteren van verschillende problemen met de huid, waaronder acne en puistjes. Veel mensen prijzen propolis tegen acne aan, omdat het een product is uit de natuur.

Op deze pagina ga ik je alles vertellen over de mogelijke voordelen van propolis, de mogelijke bijwerkingen en hoe je het kunt gebruiken om je acne te verminderen.

Waarom is propolis gunstig tegen acne?

Hieronder zet ik de mogelijke voordelen van propolis in relatie met acne op een rijtje.

  • Antibacteriële werking: Propolis kan worden ingezet om bacteriën, schimmels en virussen te doden. De antiseptische eigenschappen zouden dan ook gunstig zijn tegen acne, omdat de antixodianten effectief zijn tegen verschillende microben, zoals misschein de acne-veroorzakende bacteriën.
  • Verzachtende werking: Door propolis te gebruiken kan je huid gladder en zachter worden. De helende stoffen in propolis kunnen namelijk je huidtextuur en het helingsproces van acne(littekens) en hyperpigmentatie positief beïnvloeden.
  • Talgproductie reduceren: Wanneer de talgklieren overactief zijn kan er een verstopte porie, en dus acne ontstaan. Dankzij propolis kan de hoeveelheid talg die wordt aangemaakt in balans worden gebracht.
  • Hydratatie: Propolis kan ook bijdragen aan een betere hydratatie van je huid. Dit gebeurt zonder een zwaar residu achter te laten op de huid. Een goed gehydrateerde huid is ook gunstig voor je talgkliertjes. In het geval van een droge huid wordt namelijk vaak meer talg geproduceerd.
  • Antioxiderende werking: Aangezien er veel antioxidanten zitten in propolis, kan je het zelfs gebruiken tegen tekenen van huidveroudering die vrije radicalen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om schade van de zon, sigarettenrook en milieuvervuiling die kunnen worden bestreden.

Hoe gebruik je propolis tegen acne en puistjes?

Je kunt bijvoorbeeld een crème met propolis aanbrengen op de plekken van je puistjes. Je kunt deze crème dagelijks gebruiken, behalve als er vreemde reacties optreden. Er kan dan ook mogelijke een allergische reactie ontstaan door propolis. Ook kun je propolis oraal innemen in de vorm van een voedingssupplement, hoestsiroop of zuigtablet. Hiervoor dien je eerst contact op te nemen met een arts.

Om te voorkomen dat er huiduitslag op je gezicht ontstaat, kun je een product met propolis eerst een aantal dagen op de binnenkant van je onderarm smeren. Zorg in ieder geval dat je jezelf houdt aan de instructies die een fabrikant je geven. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het aantal keren dat je propolis mag gebruiken en welke stap het in je huidverzorgingsregime hoort te zijn.

Gezien de mogelijke voordelen van propolis kan het de moeite waard zijn eens een product met propolis te gebruiken. Je kunt er namelijk meerdere factoren van acne mee bestrijden. Kies bijvoorbeeld voor een zalf, spray of vochtinbrengende crème met propolis. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met de propolis crème van “Forever“. Deze bevat zowel propolis als het natuurlijke aloë vera voor de beste resultaten op je acne. Met aloë vera heb ik zelfs acnelittekens kunnen verwijderen.

Propolis crème tegen acne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *