Puist gevuld met bloed

Oorzaken en behandelingen

puist gevuld met bloed

Is je puist gevuld met bloed? Een puistje kan inderdaad helder bloed, vocht, etter en andere verontreinigheden bevatten.

Door bijvoorbeeld het uitknijpen van een puistje kan deze flink gaan bloeden. In principe ben je namelijk een bestaande wond aan het verergeren. Dit kan bloed en roodheid als gevolg hebben.

Ook kan het knijpen ervoor zorgen dat de onderliggende bloedvaten barstten en het puistje wordt gevuld met bloed.

In onze gratis gids ga je ontdekken welke voeding en gewoontes terugkerende puistjes veroorzaken en hoe je het probleem snel kunt stoppen.

Gelukkig zijn er goede manieren om bloedpuistjes tegen te gaan. Lees verder om te begrijpen hoe een puistje met bloed ontstaat, wat het verschil is met een normaal puistje en wat je er tegen kunt doen.

Kan een puistje echt gevuld zijn met bloed?

Eigenlijk bestaat een puist gevuld met bloed niet echt. Een puistje zal vrijwel nooit bloeden zonder reden.

Puistjes kunnen gaan bloeden door het openknijpen van puistjes, krabben aan puistjes en het gebruiken van te agressieve scrubs of reinigers. Je kunt dan merken dat er naast witte of gele verontreinigheden, ook bloed uit het puistje komt stromen.

Voornamelijk onderhuidse puistjes en grote hardnekkige puisten die moeilijk openbarsten, kunnen hevig bloeden. Dit geldt ook voor harde pukkels die zich veelal bevinden naast de wenkbrauwen, op het achterhoofd en onder het haar.

Zal er een litteken vormen?

Door het blijven uitknijpen van puistjes en de verhoogde bloeding kunnen er inderdaad korsten en permanente littekens vormen. Deze acnelittekens zien eruit als putjes en gaatjes in de huid.

Op het moment dat een puistje begint te bloeden, moet je dus direct stoppen met knijpen. Het kan nog beter zijn je puistjes nooit aan te raken. In plaats daarvan kun je de onderliggende oorzaken tegengaan.

Eventueel kun je het uitknijpen van puistjes laten doen tijdens een professional in een schoonheidsbehandeling. De kans op een bloedend puistje wordt dan verkleind.

Om littekens te voorkomen en de oorzaken van puistjes te bestrijden, kun je ook deze gratis gids bekijken.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
puist gevuld met vocht

Kan een puist gevuld zijn met vocht?

Naast bloed kan een puist ook gevuld zijn met vocht.

Een puist gevuld met vocht komt dan ook veelvuldig voor.

Na het uitknijpen van een puistje kan er helder vocht uitkomen. Het is belangrijk niet verder te knijpen in een puistje als er vocht uitkomt. Het lichaam gebruikt namelijk wondvocht (lymfevocht) om ontstekingen, zoals puistjes tegen te gaan.

Een puistje laten stoppen met bloeden

Heb je momenteel last van een puistje die bloedt? Dan kun je de volgende stappen gebruiken om het bloeden te stoppen:

 1. Stop het bloeden door er een tissue of schoon washandje tegenaan te houden
 2. Wanneer er nog steeds bloed uitkomt, dan kan je ijs gebruiken om de bloedvaten samen te trekken en het bloeden te verminderen
 3. Na het stoppen met bloeden, kan je een zalf aanbrengen op het puistje om littekens en een infectie te voorkomen
 4. Eventueel kun je het puistje bedekken met een verband of een onzichtbare acne patch

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om een puistje te verzorgen na het uitknijpen.

Voorkomen van nieuwe bloed en vocht gevulde puistjes

Meestal verdwijnen milde puistjes vanzelf en hoef je geen zware acne behandelingen te ondergaan.

Het is voornamelijk van belang het gebied van het bloedpuistje schoon te houden. Ook kunnen enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen om in de toekomst nieuwe puistjes met bloed of vocht te voorkomen.

Gebruik de volgende tips tegen je puistjes:

 • Knijp geen puistjes uit: Bloed en bacteriën uit een puistje kunnen verspreiden naar omliggende delen van de huid met meer puistjes als gevolg.
 • Verzorg je gezicht: Was je gezicht tweemaal per dag om dode huidcellen en onzuiverheden te verwijderen. Je kunt hierbij lauw water en een milde antibacteriële zeep gebruiken.
 • Algemene hygiëne: Was vaker je beddengoed, handdoeken en andere spullen die regelmatig in aanraking komen met je gezicht of huid.
 • Let op met cosmetica: Gebruik alleen cosmeticaproducten die geurvrij, niet-comedogeen en niet over de datum zijn.
 • Houd lang haar weg bij je gezicht: In vettig haar kunnen oliën, geurstoffen en andere resten van producten zitten die de huidporiën irriteren.
 • Let op je voeding: Eet gezond en gevarieerd. Fruit, groenten, peulvruchten en volle granen zijn goed voor de huid, terwijl alcohol, suikerrijke, vette en bewerkte voedingsmiddelen slecht zijn. Zuivel kan soms ook puistjes gevuld met bloed veroorzaken, omdat deze producten hormonen beïnvloeden.
 • Stress en angst verminderen: Neem deel aan meditatie, ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging en spierontspanning om jezelf rustig te houden, gezond te voelen en puistjes te voorkomen.

Als puistjes met bloed blijven terugkomen of het bloeden even stopt en weer begint, dan kun je de huisarts raadplegen. Misschien is er sprake van een andere aandoening dan een puistje en is een specifieke behandeling noodzakelijk. Een arts of dermatoloog kan dit onderzoeken.

De allerbeste oplossingen voor puistjes

Er zijn dus verschillende manieren puistjes gevuld met bloed te voorkomen en acne te bestrijden. Belangrijke actiepunten zijn het niet meer uitknijpen van puistjes en het schoonhouden van je huid.

Aangezien bloedpuistjes littekens kunnen veroorzaken, kan ik begrijpen dat je zoekt naar een snelle oplossing. De beste oplossingen voor puistjes kan je hieronder vinden in onze gratis gids.

De oplossingen hebben onder andere te maken met huidverzorging, levensstijl en voeding.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *