Puist op lip of koortslip

verschil puist op lip of koortslip

Het is natuurlijk super vervelend als je last hebt van een puist op je lip of een koortslip. Je krijgt één van de twee en wil er nu natuurlijk zo snel mogelijk van af. Hoe kom je eraan en hoe kom je er weer van af? In dit artikel ga ik je hier alles over vertellen.

Want laten we eerlijk zijn. Hoe maak je nu het onderscheid tussen een puist en een koortslip? Voor veel mensen is dit wel een hele grote vraag, maar dat is ook niet zo gek. Het lijkt wat betreft gevoel best wel veel op elkaar, maar toch hebben ze wel degelijk een heleboel vrij duidelijke verschillen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hoe herken je een puist op je lip of een koortslip?

Het is belangrijk eerst te weten of je een puist op je lip of een koortslip hebt. Daarna kun je namelijk pas de juiste behandeling uitkiezen.

Heb je een vervelend plekje bij je mond, maar eigenlijk niet eerder een koortslip gehad? Waarschijnlijk is het dan geen koortslip, maar een beginnende puist. Een koortslip wordt in de meeste gevallen overgedragen tijdens de eerste levensjaren.

Dit wil dus zeggen dat je als kind in aanraking bent geweest met iemand die een koortslip had door bijvoorbeeld te zoenen, scheermesjes te delen, eetgerei te delen of make-up te delen. Dat is gebeurt in de meeste besmettelijke periode door middel van huid-op-huid of ander contact. Als je in die periode besmet geraakt bent, dan zal jij het virus je leven met je meedragen. In periodes van kou en minder weerstand kun je dan een koortslip krijgen.

Volwassen mensen kunnen ook een koortslip krijgen, maar die kans is wel erg klein.

Heb jij te maken met een bultje op je lip die pijn doet? Naar alle waarschijnlijkheid groeit er een puistje. Een puist wordt opgebouwd door talg, vuil en bacteriën. Wanneer deze begint op te komen, dan kan het pijn gaan doen bij het aanraken, en het kan soms ook wel een hele vervelende plek geven. Een koortslip daarentegen komt al dagen eerder voor de dag. Een koortslip begint meestal met een tintelend, maar ook branderig en een jeukend gevoel. Daarna volgt er een soort cluster van blaasjes, meestal aan de onderkant van de lip. Maar let wel op, want deze blaasjes kunnen lijken op puistjes.

Een andere manier om het verschil te zien of het een puist of koortslip is, is dat bij een koortslip een korstje vormt en bij een puist wordt een bobbeltje of wit kopje zichtbaar die vanzelf weer verdwijnt. De inhoud van een puist en een koortslip zijn ook wel degelijk verschillend. Een puist zit vol pus en een koortslip is gevuld met vocht.

Eventueel kun je naar de huisarts gaan, zodat hij of zij kan onderzoeken of het gaat om een puist op je lip of een koortslip.

Wat moet je doen als je snel van je koortslip af wil?

Je kunt nu herkennen of het om een puist op je lip of een koortslip gaat. Je wil de onzuivere plek natuurlijk ook effectief kunnen behandelen. Ik zal je dan ook eerst vertellen hoe je van een koortslip af kunt komen en daarna van een puistje.

Om een koortslip te voorkomen is het vooral handig je weerstand bij te houden. Je kunt hierbij denken aan sporten, voldoende slaap, voldoende inname van vitamines, goed en gezond eten en veel water drinken.

Heel vervelend die koortslip, maar wat kun je doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen? Je kunt de koortslip met een crème speciaal voor koortslippen insmeren, zodat de duur van een koortslip met enkele dagen verkort kan worden. In de meeste gevallen haal je zo’n crème zonder recept bij een apotheek. Ook kun je online bestellen. Dit kan ervoor zorgen dat de koortslip weg gaat, maar de bacterie zal in je lichaam blijven zitten. Het resultaat is dat je één- of tweemaal per jaar te maken krijgt met een koortslip.

Tip: Ook kun je de ‘Herpotherm‘ gebruiken om koortslipblaasjes te voorkomen of het genezingsproces te versnellen wanneer je een koortslip voelt opkomen. Dit schijnt veel effectiever te zijn dan normale crèmes. Het kan immers sneller symptomen, zoals jeuk, tintelingen, zwelling en pijn van je koortslip verminderen.

Wat moet je doen als je snel van een puistje op je lip af wil?

Een puist op je lip komt voort uit een verstopte porie die is gaan ontsteken. In de meeste gevallen heeft het te maken met meerdere factoren. Wanneer dit erfelijk is, dan kun je er iets moeilijker invloed uit oefenen. Maar als puistjes te maken hebben met je voedingspatroon of huidverzorgingsregime kun je er zeker iets aan doen.

Waarschijnlijk denk jij dat uitknijpen de beste oplossing is, maar doe dit niet. Een puist uitknijpen geeft nog meer gedoe.

Als jij je puist uitknijpt, dan kan dit meer gevolgen hebben voor de toekomst. Er kunnen namelijk verontreinigheden uit de puist stromen. De verspreiding hiervan geeft meer kans op nieuwe ontstekingen bij het omliggende gebied van de puist. Mee-eters kunnen dan ontstoken raken en zich vormen tot echte puistjes. Voorkom dus dat je omliggende huid een grote bron van puisten gaat worden. Er kan zelfs een litteken ontstaan door een puist uit te knijpen.

Wat is de meest effectieve behandeling tegen puistjes op je lip?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om van puistjes op je lip af te komen. Ik geef je eerst een aantal tips, en vertel je daarna over de meest effectieve oplossing voor puistjes.

Maak bijvoorbeeld gebruik van een warmtebehandeling. Dit kun je eenvoudig doen met een warm washandje, maar let wel op dat deze niet te warm is. Als het washandje te warm is, kun je namelijk je huid beschadigen. Je legt de warme washand op je huid voor ongeveer tien seconden per keer. Dit herhaal je minstens driemaal achter elkaar. Probeer dit elke ochtend en avond te doen. Op deze manier zorg je voor een goede bloeddoorstroming. Dit kan ervoor zorgen dat puistjes van binnenuit worden schoongemaakt.

Probeer ook eens een product met tea tree olie. Je kunt tea tree olie halen bij een drogist of online bestellen. Deze olie uit de natuur kan ervoor zorgen dat acne-veroorzakende bacteriën gedood worden. Als je deze bacteriën aanpakt, dan pak je meteen de puist aan. De puist wordt verminderd en zal niet meer groter worden, maar de puist zal ook een stuk sneller verdwijnen.

Gebruik niet te veel tea tree olie, omdat dit de huid kan uitdrogen. Het is daarom verstandig tea tree olie te verdunnen met een dragerolie en dun aan te brengen met een wattenstaafje. De puist pak je op deze manier eenvoudig en snel aan van buitenaf.

Bovendien raad ik je aan mijn gratis e-book over acne en puistjes te bekijken. Hierin vertel ik je meer over de echte grondoorzaken en oplossingen voor acne. Aangezien je last hebt van puistjes op je lip, heb je waarschijnlijk ook puistjes op andere delen van je gezicht en lichaam. Dit kan te maken hebben met je levensstijl, voedingspatroon of onderliggende problemen in je lichaam. Het is dus de hoogste tijd om het puistje op je lip te gaan verhelpen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De vooruitzichten voor personen met een koortslip of puistjes op hun lip

Het belangrijkste verschil tussen een puistje en een koortslip is dus dat bij een koortslip vaak een groep plekjes ontstaan op één plaats aan de onderkant van de lip, terwijl puistjes met witte kopjes op je hele lip, gezicht en lichaam kunnen ontstaan.

Of je nu last hebt van koortslipblaasjes of puistjes op je lip, in beide gevallen kun je het vaak thuis behandelen.

Bij een hardnekkige koortslip of hevige puistjes kan het wel verstandig zijn een arts of dermatoloog te raadplegen. Het is in ieder geval verstandig een arts te raadplegen als de koortslip ernstige jeuk of een branderig gevoel oplevert. Neem ook contact op als je last hebt van gezwollen klieren en koorts, of als je denkt dat thuisbehandelingen niet of nauwelijks werken.

Probeer een koortslip te voorkomen door huid-op-huidcontact te voorkomen. Let ook op de factoren die puistjes veroorzaken. Zorg bijvoorbeeld dat je een goed huidverzorgingsregime hebt door je gezicht meermaals per dag te wassen, als je naar bed gaat, make-up af doet of hebt gezweet. Let ook op de voeding die je binnenkrijgt.

Ps. Laat hieronder gerust een reactie achter als je nog vragen hebt over het herkennen van een puistje op je lip of een koortslip!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Één reactie op “Puist op lip of koortslip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *