
Een onderwerp waar men het niet graag over heeft, maar ook niet gauw bespreekt met een arts. Het voelt nogal gênant om naar de huisarts te gaan met de vraag of je nu een puist of een aambei hebt.
Daarom ga ik jou proberen zoveel mogelijk uit te leggen. Hoe weet je nu of je te maken hebt met een puist of een aambei? Wat kun je ertegen doen en hoe kun je het behandelen? Voor vele van ons zijn dit de meest gestelde vragen.
Als je last hebt van zeer ernstige klachten is het raadzaam naar een arts te gaan. Aambeien en puistjes op de billen zijn namelijk erg vervelend en kunnen als zeer pijnlijk worden ervaren.
Inhoudsopgave
Hoe herken je een aambei of puist?
Hieronder vertel ik je over een aantal punten waaraan je kunt herkennen of het gaat om een aambei of puistje rond je anus.
- Een aambei kan anale jeuk veroorzaken rondom de anus, dit in tegenstelling tot de puist.
- Bij een puist zal je gewoon naar de wc kunnen gaan, maar met aambeien zijn problemen met de stoelgang één van de veel voorkomende klachten.
- Anale afscheiding is een teken van aambeien, maar ook een weeïg gevoel in je onderbuik is te herleiden aan een aambei. Dit heb je met een puist natuurlijk niet, dit is namelijk heel plaatselijk.
- Pijn aan de anus tijdens het poepen, het zou zomaar kunnen zijn dat er aambeien optreden. Een aambei valt ook te herkennen aan een zwelling in of rondom de anus.
Wat is een aambei eigenlijk?
Aambeien kunnen naar en pijnlijk zijn, maar hoe herken je deze nu eigenlijk? Een aambei is een zwellichaam die uitgezakt en gezwollen is. Het zit in of rondom de endeldarm, maar de zwellichamen zorgen normaal gesproken voor het sluiten van de endeldarm. Op deze manier loopt er geen ontlasting uit.
Er bestaan twee soorten aambeien, namelijk inwendige en uitwendige aambeien. Als een zwellichaam in de anus te veel opzwelt en uitzakt heeft men te maken met een inwendige aambei. De zwellichamen kunnen ook buiten de anus optreden, in zo’n geval spreek je van een uitwendige aambei.
Wat is de oorzaak van een aambei?
Aambeien kunnen meerdere oorzaken hebben, zo kan een aambei opkomen wanneer jij te hard perst als je aan het poepen bent. Andere oorzaken van aambeien kunnen zijn, weinig of te weinig lichamelijke beweging.
Een verstopping in de dikke darm wordt ook wel constipatie genoemd, hierdoor zal je hard moeten persen. Dit heeft te maken met het feit dat ontlasting veel harder is, maar ook langer kan zijn. Bij overgewicht kun je ook last van aambeien krijgen, maar zelfs zwangerschap kan een oorzaak zijn van aambeien.
Puistjes en aambeien hebben dus enkele verschillende oorzaken, waardoor je kunt ontdekken of het om een puistje of aambei gaat.
De behandeling van aambeien
Er zijn verschillende middelen om thuis te gebruiken, hierbij kun je denken aan de aambeien crème. Deze kun je gewoon zonder recept halen bij de drogist. De aambeien zalf van ‘Dr waab‘ op bol.com hebben veel mensen goede ervaringen mee.
Als de aambeien erger zijn dan is het raadzaam naar een arts te gaan. De arts zal dan een uitwendig onderzoek of juist een inwendig onderzoek doen om het probleem vast te stellen. De arts zal gaan bepalen welke behandeling het beste bij jouw klachten past.
Er bestaan verschillende behandelmethodes, één van de methodes is elastiekjes schieten. Deze methode is zeer effectief en vrijwel pijnloos. Een andere methode is een kleine insnede, deze behandeling geeft eigenlijk direct verlichting. In de meeste gevallen ben je gelijk van je aambei af, er zou alleen een klein stukje huid kunnen blijven hangen. Als jij daar hinder van hebt dan kan dat eenvoudig verwijderd worden.
De laatste behandelmethode is door middel van een chirurgische ingreep. Je kunt na het verwijderen van de aambeien misschien chronische jeuk ervaren. Dit kan prima worden opgelost door de overtollige huid operatief te verwijderen. Bij een operatieve ingreep is het verstandig meerdere keren te reinigen door een bad of een douche te nemen. De stoelgang kan de eerste dagen vervelend zijn.
Wat is een puist eigenlijk?
Een puist bij de anus is te herkennen aan een harde knobbel die langzaam opkomt, deze zal zich vullen met pus. Een puist begint bij de aanmaak van talg in de talgklier. Deze talgklier kan ontstoken raken door bacteriën, waardoor er een witte kop op de puist zal verschijnen. Dit kan onaangenaam, maar soms ook pijnlijk aanvoelen.
Het is niet aan te raden een puist uit te knijpen, omdat de huid rondom de puist ook gevat kan worden door de bacterie. Als de pus bij de mee-eters komt dan zal je binnen afzienbare tijd een heleboel meer puistjes krijgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, daarom geef ik je straks een aantal tips om de puist zo goed mogelijk te verzorgen.
Wat is de oorzaak van een puist?
Puistjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Hierdoor kun je ook ontdekken of het om een puistje of aambei gaat. Het kan bijvoorbeeld optreden wanner je bepaalde voedingsmiddelen hebt gegeten. Ook kan het liggen aan problemen met je darmen of een hormonale onbalans.
Eigenlijk zijn er talloze factoren die kunnen leiden tot puistjes. Je kunt het beste even mijn gratis e-book downloaden waarin je alle oorzaken gaat ontdekken, maar ook tips krijgt die je direct kunt toepassen voor je eigen puistjes.
De behandeling van een puist
Je kunt een puistje het beste met een beetje liefde behandelen. Het is handig een puist te behandelen met lauwwarm water. Kies niet voor te heet of te koud water. Bij te warm water droogt de huid sneller uit en bij te koud water gaan de poriën niet goed open.
Probeer de huid ongeveer een halve minuut te reinigen. Kies voor een milde gezichtsreiniger en neem de nek en hals ook mee tijdens het reinigen. Daarnaast is het raadzaam om je gezicht twee keer per dag te reinigen om zo de puistjes snel de baas te worden.
Naast het reinigen met warm water, zou je ook eens het natuurlijke middel tree-tea-olie kunnen proberen. Gebruik hier niet te veel van, omdat dit jouw huid ook kan uitdrogen. Het is wel erg effectief bij het bestrijden van de acne-veroorzakende bacteriën.

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes
Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.
Ps. Hopelijk is het verschil tussen een puist en aambei duidelijk. Mocht je nog vragen hebben of het een puist of aambei is, dan kun je hieronder altijd een berichtje achterlaten.