Een puist of cyste?

het verschil tussen puist of cyste

We kennen allemaal het gevoel wel dat er een puistje op komt zetten. Vroeg of laat, hebben we er allemaal wel eens last van. Meestal heeft het met je voeding of met een verandering in je hormoonhuishouding te maken.

Het begint met een rood, drukkend plekje op bijvoorbeeld je gezicht, wat zich langzaam maar zeker vormt tot een pijnlijk, wit of kleurloos bultje, die je eigenlijk het liefste direct uit wil knijpen.

Minder vaak voorkomend dan puistjes, maar zeker geen vreemde plekjes voor veel mensen, zijn cystes. Soms kun je deze 2 met elkaar verwarren, maar er zijn grote verschillen.

Wat is een puist precies, wat is een cyste precies en belangrijker; wat is het verschil tussen beide? In dit artikel ga ik je dan ook vertellen of je te maken hebt met een puist of cyste.

De oorzaak van puistjes

Een puistje is eigenlijk niet meer dan een verstopte (en daarna ontstoken) talgklier. Als je talgklieren te veel talg produceren, loop je dus kans op puistjes. Hier kun je zelf soms niks aan doen, het komt voornamelijk van een verandering in je hormonale huishouden. De puberteit en zwangerschap zijn dus bij uitstek, momenten om last te hebben van puistjes.

Het verschil tussen puistjes of cystes

Je kunt het verschil tussen puistjes of cystes vrij makkelijk herkennen.

Het grootste verschil is wat erin zit. Een cyste is een zakje, dat omgeven wordt door een biologisch membraan, waar de puist, een soort van abces is. 

Een puistje komt meestal in je gezicht schouders en (boven)rug voor, waar een cyste vaak op een behaard deel van je lichaam voorkomt.

Cystes kun je (meestal) niet uitknijpen, omdat ze onder de huid zitten, terwijl je een bovenhuids puistje zo uitgeknepen hebt. Dit is echter niet aan te raden, met het oog op littekens.

Wat zijn puistjes precies?

Als er een talgkliertje ontstoken raakt, kan dit voor een kleine ontsteking van de huid zorgen. Dit uit zich als pukkels of puistjes. Je kunt een pukkel herkennen aan het witte puntje, middenin een rood bultje. Het witte puntje is talg.

Het gezicht is de meest voorkomende plek om last te krijgen van puistjes of pukkeltjes. Maar ook de rug en de schouders zijn vaak gevoelig voor puistjes.

Puistjes zijn vaak een gevolg van je hormonale huishouding en ze komen dan ook het meeste voor zo rond je pubertijd, of voor de vrouwen, tijdens je zwangerschap. Ook je voeding kan invloed hebben op de vorming van puistjes op je lijf.

Onderhuidse puistjes

Onderhuidse puistjes, zijn in tegenstelling tot de bovenhuidse puistjes, niet zo snel te herkennen. De bovenhuidse puist heeft altijd een duidelijk wit puntje. De onderhuidse puistjes hebben geen witte puntjes. Er is alleen een bultje voelbaar op de plek van de ontsteking. Je moet er niet aan beginnen om onderhuidse puistjes uit te knijpen, ze gaan namelijk vanzelf weer weg. Bovendien kun je de huid die erom heen zit beschadigen.

De symptomen van puistjes

Puistjes worden ook wel acne genoemd en zijn herkenbaar aan de onderstaande punten:

  • Rode bultjes
  • Rode blaasjes
  • Vochtblaasjes (cysten)
  • Zwarte puntjes oftewel mee-eters

Als je erg veel last hebt van puistjes, of er veel klachten van ervaart, dan kun je een heftige variant van acne hebben. In dit geval kun je het beste contact opnemen met de huisarts of met een dermatoloog.

Wat is een cyste precies?

Je hebt er zelf misschien wel eens last van gehad. Een holte, gevuld met vocht, of soms met lucht ergens in je lichaam. Dit is een cyste. 

Cysten zijn vrij veel voorkomend. Je hebt bijvoorbeeld atheroomcysten, bakerse cysten en eierstokcysten. In principe hoef je geen last te hebben van een cyste en ze kunnen vaak ook niet echt kwaad of pijn doen. Wordt de cyste echter steeds groter, dan kun je er op gegeven moment wel last van krijgen. Je kunt er dan voor kiezen om de cyste te laten verwijderen.

Atheroomcyste

Een van de types cysten, is de zogenaamde atheroomcyste. Deze cyste bevindt zich onder de huid en heeft een grootte van 0,5 cm groot, tot 3 cm groot. Het bultje heeft niet per se een andere kleur dan je huid zoals bij een puist. Een atheroomcyste kun je (een beetje) verschuiven in de huid.

Een atheroomcyste kan vanzelf opengaan. Als je dan drukt op de cyste, dan komt er waarschijnlijk een vies, zuur ruikende talg uit de cyste. Dit type cyste komt voornamelijk voor op delen van je lichaam die behaard zijn.

Wat zijn de symptomen van een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is een van de meest voorkomende cysten en deze kun je aan onderstaande symptomen herkennen:

  • Huidkleurige bultjes, ovaal of rond van vorm
  • De grootte van de bult of bultjes is ongeveer 0,5 cm tot 3 cm groot
  • Het bultje bevindt zich op een behaard deel van je lichaam (inclusief armen en benen)
  • Het bultje zit aan de huid vast, maar je kunt het bultje wel verschuiven, onder de huid.

Van een atheroomcyste, hoef je in principe geen klachten te verwachten. Echter kunnen cystes ook ontstoken raken en dan is de kans groot dat je er wel last van krijgt.

Je kunt een ontstoken cyste herkennen aan:

  • In plaats van een huidkleurig bultje, is het bultje rood
  • Het bultje en/of de omgeving is pijnlijk
  • De cyste wordt groter
  • Het bultje kan niet echt meer verschoven worden, de cyste zit nu meer vast aan de huid.

Via de onderstaande knop krijg je tips voor de behandeling van je je puistjes of cysten.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *