Een puistje of ingegroeide haar?

puistje of ingegroeide haar

Waarschijnlijk twijfel je momenteel of je last hebt van een puistje of een ingegroeide haar. Je bent tenslotte op deze pagina terecht gekomen.

Het verschil tussen een normaal puistje en een ingegroeid haartje is voor veel mensen lastig te herkennen. Sommigen denken dank ook dat ze last hebben van acne, terwijl het eigenlijk ingegroeide haartjes zijn. De onzuiverheden lijken namelijk erg op elkaar.

De oorzaken en behandelingen van een puistje en een ingegroeid haartje zijn verschillend. Het is daarom van belang dat je gaat ontdekken of het om een puistje of ingegroeide haar gaat. Op deze manier kunnen namelijk de juiste stappen worden genomen om de onzuiverheden te verwijderen in de toekomst te voorkomen.

In dit artikel ga je meer leren over de verschillen tussen hun uiterlijk, oorzaken en behandelingen.

De verschillen tussen de oorzaken

Puistjes en ingegroeide haartjes worden beide veroorzaakt door verschillende factoren. Dit is de eerste manier om op te maken of het om een puistje of ingegroeide haar gaat.

De ontwikkeling van puistjes

Puistjes ontstaan door een ophoping van huidsmeer, vuil en dode huidcellen, waardoor een porie of haarzakje verstopt raakt. Zodra de Staphylococcus aureus bacterie in een verstopte porie terecht komt, kan een puistje ontstaan. Dit resulteert in ontsteking, irritatie, roodheid en zwelling. Er verschijnt dan een rood puistje met een witte kop.

De ontwikkeling van ingegroeide haren

Net als puistjes ontwikkelen ingegroeide haren zich ook in haarzakjes. Het verschil is dat ingegroeide haren niet ontstaan door een verstopping en ontsteking van een haarzakje. Een ingegroeid haartje ontstaat namelijk wanneer een haartje de verkeerde kant op groeit. Een haartje hoort naar boven te groeien, maar bij een ingegroeid haartje is dit dus verkeerd gaan. Een ingegroeide haar ontstaat wanneer een haartje zijdelings terug in de huid groeit in plaats van recht omhoog uit de porie. Je huid geeft hierop een reactie die zich kenmerkt als roodheid, zwelling en soms pus. Het ziet er uit als een puistjesachtig bultje.

De verschillen tussen het uiterlijk

Om te bepalen of het om een puistje of ingegroeide haar gaat, kun je ook kijken naar het uiterlijk. Hierbij kun je voornamelijk letten op de locatie van de onzuiverheden.

Het uiterlijk van ingegroeide haren

Ontstaan ingegroeide haartjes (bultjes die lijken op puistjes) op plekken waar je jezelf scheert? Dan is de kans groot dat het om een ingegroeid haartje gaat. Door verschillende ontharingstechnieken, zoals scheren, waxen of epileren kunnen er namelijk makkelijker ingegroeide haartjes ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de krullende haartjes en haartjes die voor de helft worden afgesneden.

Bij mannen ontstaan ingegroeide haren voornamelijk in het gebied van hun baard. Bij vrouwen ontstaan ingegroeide haren voornamelijk op en rondom hun benen. oksels, lippen, wenkbrauwen en alle andere plekken waar ze zich scheren of waxen.

Het uiterlijk van puistjes

Ontstaan er puistjes en acneplekjes in andere gebieden, zoals op andere delen van je gezicht, borst, rug en schouders of andere delen waar je jezelf niet scheert? Dan heb je waarschijnlijk last van echte acne en puistjes.

Puistjes of ingegroeide haren behandelen

Puistjes en ingegroeide haartjes dienen verschillend behandeld te worden. Hieronder zal ik de behandelingen met je bespreken.

Ingegroeide haartjes zullen doorgaans uit zichzelf genezen. Om het genezingsproces te versnellen kun je gebruik maken van een gezichtsscrub of scrub voor het hele lichaam. Dit zorgt er namelijk voor dat de haren omhoog blijven staan. Tevens kun je overstappen op een elektrisch scheerapparaat en bij het scheren een goede, niet-comedogene scheerschuim gebruiken. In het geval van veel ingegroeide haartjes kan je arts een medicijn voorschrijven.

Milde acne kan goed worden behandeld met anti-acneproducten die je in de winkel kunt verkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld een reiniger, exfoliant en bacteriedodend middel gebruiken. In ernstige gevallen van acne zal een voorgeschreven medicijn kunnen worden ingezet.

Je kunt het beste even mijn gratis e-book downloaden als je meer informatie wilt over het effectief en natuurlijk behandelen van acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Twijfel je nog steeds of het om een puistje of ingegroeide haar gaat? Vraag dan hulp aan een dermatoloog voor het identificeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *