Puist of wrat?

verschil tussen puist of wrat

Oh jee een opkomend bultje, vervelend! Maar is het nu een puist of een wrat? Beide is nogal vervelend om te krijgen.

Een puist of wrat in het zicht is natuurlijk nooit leuk, maar je kunt hier wel het een en ander aan doen. Ik ga je uitleggen wat je allemaal kunt doen om zo snel mogelijk van je puist of wrat af te komen.

Maar niet onbelangrijk hoe kom je er nu eigenlijk aan en is het misschien mogelijk dit te voorkomen? Lees verder om alles te ontdekken over je puist of wrat.

Hoe herken je het verschil tussen een wrat of puist?

Een wrat is een harde bult die er een beetje eeltachtig uit zien. Dit is een vergroeiing van de buitenste huidlaag. Dit krijgt een soort van bloemkoolachtige vorm en vormt zo een hard bultje.

Een wrat wordt vaak veroorzaakt door het HPV-virus, waarvan er vele soorten zijn. Het verschil tussen een puistje en een wrat is dat een puistje echter ontstaat door de bacterie. C. acnes.

Men krijgt vooral wratten als de huid is beschadigd of er wondjes aanwezig zijn. Puistjes ontstaan vaker door een slechte hygiëne, slechte voedingsmiddelen of een onbalans van de hormonen.

Je kunt aan het uiterlijke verschil makkelijk herkennen of het om een een wrat of puistje gaat. Een wrat ziet er uit als een ruw korstje of een glad oppervlak en een puistje is vaak een rood of wit bultje.

Een wrat is dus niet gevuld met vocht, terwijl een puist zich vult met pus.

Hieronder ga ik je meer tips geven en vertellen hoe je puistjes of wratjes kunt behandelen.

Waarom krijg je puistjes?

Puistjes komen uit het niets en altijd op momenten wanneer je het niet kunt gebruiken. Je kent het wel: gister had je nog niets en vanmorgen sta je op uit je bed is er ineens zo’n vervelende puist opkomen zetten. Voor je het weet heb je ineens een heleboel puistjes op de plekken waar je ze absoluut niet wilt.

Een puist komt in de meeste gevallen opzetten, doordat de huid niet goed functioneert. Soms kan de talg in de talgklier niet goed weggewerkt worden, hierdoor raakt je talgklier verstopt. Vervolgens kan de acne-veroorzakende bacterie die op de huid leeft een ontsteking veroorzaken, wat men het puistje noemt. Dit proces kan bijvoorbeeld te maken hebben met de verzorging van de huid, maar ook eten kan een oorzaak zijn.

Het voorkomen van puistjes

Het voorkomen van puisten is niet heel erg gemakkelijk, toch zijn er een aantal mogelijkheden die je helpen. Het voorkomen is natuurlijk beter dan het genezen van puistjes of wratjes.

Bij puistjes is het belangrijk stressvolle situaties te vermijden, daarom is het belangrijk voldoende rust te nemen

Wanneer je vatbaar bent voor puistjes is het ook belangrijk goed en gezond te eten. Daarnaast is het binnenkrijgen van voldoende vitamines, vetzuren en andere voedingstoffen belangrijk.

Bovendien is het raadzaam ervoor te zorgen dat de poriën niet verstopt raken. Dit kun je voorkomen en onderhouden door dagelijks de huid goed te reinigen met een milde reiniger. Niet iedere huid is gelijk, daarom is het wel van belang dat je weet wat voor soort huidtype jij hebt. De huidtypen vallen onder te verdelen in een droge, normale, vettige of gecombineerde huid.

Waarom krijg je wratten?

Wratten kunnen op meerdere manieren ontstaan, dit kan komen door direct contact en door indirect contact. Een wrat die ontstaat door direct contact komt door contact met aanraking van de huid met iemand anders.

Wratten die ontstaan door indirect contact zijn wratten die je krijgt door bijvoorbeeld een handvat aan te raken die iemand met een wrat heeft aangeraakt. Ook een handdoek, natte badkamer en zwembaden kunnen hier de oorzaak van zijn.

Wratten kunnen op verschillende plekken van het lichaam ontstaan. Dit gebeurt in veel gevallen van de wrat in combinatie met een aangedane huid.

Aangezien zowel wratten als puistjes beide overal op het lichaam kunnen ontstaan, kun je hier helaas geen verschil uit opmaken.

Het voorkomen van wratten

In tegenstelling tot puistjes zijn er verschillende mogelijkheden wratten te voorkomen.

Belangrijk is een goede hygiëne. Raak wratten dus niet aan en was je handen geregeld. Wanneer je in contact gekomen bent met het HPV-virus, dan is het sowieso raadzaam de handen goed te wassen. Op deze manier zorg je ervoor dat het virus niet op de aangedane huid terecht komt. Zorg ervoor dat je na het wassen van de handen goed afdroogt. Gebruik af en toe een vocht inbrengende crème. Hiermee zorg je ervoor dat je handen gehydrateerd worden en dat de huid niet uit kan drogen.

Andere tips om wratten te voorkomen zijn:

  • Het delen van schoeisel met anderen, deel dit vooral niet met elkaar. Wratten kunnen via de schoenen en sokken gemakkelijk overgedragen worden.
  • Deel ook geen toiletartikelen met een ander. Hierbij kun je denken aan een deodorantroller, scheermesje, cosmetica en zelfs handdoeken. Alle genoemde artikelen kunnen het virus gemakkelijk en snel overdragen.
  • Voorkom het bijten van je nagels, doordat je nagels bijt kunnen er wondjes ontstaan. Op deze manier kan het virus in de wondjes trekken en dat wil je natuurlijk voorkomen.
  • Zorg dat je immuunsysteem op orde is. Hoe sterker jouw immuunsysteem is hoe kleiner de kans is dat jij wratten krijgt. Ook is het handig dat als je gaat sporten of zwemmen je hier niet op blote voeten gaat lopen. Draag slippers of andere bescherming, zodat wratten bij jou geen kans krijgen.

Kan iedereen wratten of puistjes krijgen en welke behandelingen zijn er?

Wratten of puistjes kunnen bij iedereen, ongeacht de leeftijd ontstaan op de huid. Er kan dus geen verschil worden ontdekt tussen een puist of wrat door naar de leeftijd van de patiënt te kijken.

In de meeste gevallen komen wratten voor bij kinderen en mensen met een lager immuunsysteem. Dit neemt niet weg dat jij geen wratten kunt krijgen. Op het moment dat het immuunsysteem een klein beetje verstoord is dan kan iedereen wratten oplopen.

Een wrat bevat het HPV-virus, deze is heel erg besmettelijk. Het is niet zo dat alle infecties direct zorgen voor wratten. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft last van wratten, omdat zij besmet zijn met het HPV-virus. Bij kinderen komen wratten vaak voor, omdat het immuunsysteem van een kind nog niet genoeg ontwikkeld is. Acne treft bijna iedereen wel eens. Zoals gezegd kan iedereen hier last van krijgen.

Mocht je een wrat of puistje hebben, kun je de volgende populaire behandelingen van ‘Lucovitaal‘ tegen wratten of ‘Gladskin‘ tegen acne overwegen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *