Puistjes op je 50ste

Puistjes op je 50ste

In mijn tienerjaren zaten er erg veel puistjes op mijn gezicht, net zoals mijn leeftijdsgenoten die ook last hadden van acne.

Helaas kun je nog steeds last krijgen van puistjes op je 50ste. Puistjes op deze leeftijd komen een stuk minder vaak voor. Dit heeft te maken met de hormonen in het lichaam op jonge leeftijd. Echter kunnen hormonen ook acne opleveren als je 50 jaar bent. Naast hormonen zijn er nog veel meer oorzaken te bedenken.

Misschien lijkt het alsof je momenteel de enige ben die last heeft van puistjes op late leeftijd. Volgens een bron krijgt echter 22% van de vrouwen en 3% van de mannen last van volwassen acne.

Het kan vervelend zijn op je 50ste nog steeds naar de winkel te gaan om reinigers en zalfjes tegen acne te kopen en elke avond te moeten smeren. Daarom wil ik je graag vertellen wat je er tegen kunt doen.

Waarom krijgen mensen van 50 jaar puistjes?

Plekken waar mannen en vrouwen op hun 50ste last krijgen van puistjes zijn de wangen, de kin en de haarlijn. Hormonale acne gaat vaak gepaard met cystes en onderhuidse puistjes. Dit zijn grote bultjes die zich onder de oppervlakte van je huid bevinden en geen witte kopje hebben.

Hieronder zal ik enkele oorzaken toelichten:

  • Erfelijkheid: Mochten jouw ouders ook last hebben gehad van acne, dan is de kans groter dat jij er ook last van krijgt. De genen kunnen dus een rol spelen bij het hebben van acne op je 50ste.
  • Stress en hormonen: Het hebben van stress kan een grote trigger zijn voor volwassen acne. Misschien levert het moederschap, je carrière of je huwelijk veel stress op. Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam het stresshormoon “cortisol” en androgenenhormonen aan. Hierdoor geeft je huid een reactie door meer talg aan te maken. Er kunnen dan meer puistjes ontstaan.
  • Polycysteus ovariumsyndroom: Vrouwen kunnen last hebben van POS. Hierdoor hebben zij bijvoorbeeld meer mannelijke hormonen in hun lichaam. Door de onbalans tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen kunnen er puistjes ontstaan.
  • Het gebruiken van medicijnen: Personen vanaf 50 jaar gebruiken vaak meer medicijnen dan jongeren. Echter kunnen sommige medicijnen hormonen bevatten die zorgen voor een stijging van de talgproductie. Het gevolg is dat er meer acne ontstaat.
  • De menopauze: Vrouwen die in de menopauze terecht komen, kunnen ook meer last krijgen van acne. Je lichaam moet namelijk wennen aan deze nieuwe periode wegens de hormonen. Tevens kun je meer last krijgen van slaaptekort en de neiging krijgen om meer te eten. De menopauze kan dus ook indirect leiden tot acne.

Naast de bovenstaande oorzaken kunnen er nog veel meer factoren leiden tot acne. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van de verkeerde huidverzorgingsproducten en het roken van sigaretten.

Puistjes op je 50ste levensjaar behandelen

Nu je weet wat de oorzaken zijn van puistjes en acne op je 50ste, wil je natuurlijk ook weten wat de oplossingen zijn. Hieronder geef ik je een aantal tips.

  • Kijk uit met anti-verouderingsproducten: Op je 50ste kun je meer last krijgen van rimpels. Het kan dan ook verleidelijk zijn anti-verouderingsproducten te gebruiken. Echter kunnen deze producten irriterende ingrediënten bevatten. Het kan beter zijn eerst te focussen op het verwijderen van je puistjes met anti-acneproducten. Om op volledige natuurlijke wijze de huidveroudering en puistjes tegelijkertijd tegen te gaan, kun je eens kijken naar arganolie.
  • Gebruik producten voor de volwassen huid: Middeltjes die populair zijn of zijn gericht op de huiden van tieners kun je beter vermijden. Zij kunnen namelijk de huid uitdrogen en irriteren waardoor alleen maar vergerering van de acne ontstaat. De producten zijn namelijk gemaakt voor de minder gevoelige huid van een tiener. Kies dus voor producten die zijn gericht op ouderen met acne
  • Reinig je gezicht: Naast het douchen kun je ook dagelijks een speciale gezichtsreiniger gebruiken. Hiermee voorkom je dat er vuil gaat opstapelen in de poriën. Gebruik echter weer een milde reiniger (bijvoorbeeld met zwavel) die geschikt is voor jouw huidtype en leeftijd.

Als je veel last hebt van acne op je 50ste kun je ook overwegen naar een huisarts of dermatoloog te gaan. Zij kunnen een sterker middel voorschrijven welke is afgestemd op jouw leeftijd en huidtype. Zelf ben ik echter erg fan van het natuurlijke product arganolie. Dit heeft erg veel voordelen voor de huid, zowel voor je puistjes, rimpels en littekens. Ook krijg je dan veelal niet te maken met vervelende bijwerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *