Puistjes door pizza

puistjes door pizza

Naast het vullen van onze magen, zorgt voedsel er ook voor wie we eigenlijk zijn. Voedsel heeft namelijk invloed op de gezondheid van ons lichaam, huid, haar en immuunsysteem. Het is daarom logisch dat veel klachten, en dan met name huid gerelateerde klachten, worden veroorzaakt door een slecht voedingspatroon.

Maar krijg je echt puistjes door het eten van junkfood zoals pizza’s?

Volgens experts zou voedsel weinig verband hebben met acne. Toch zijn er de laatste tijd steeds meer onderzoeken die aantonen dat er wel degelijk een verband is.

In dit artikel bespreek ik of je (meer) last kunt krijgen van puistjes en acne door het eten van pizza.

Hoe ontstaat acne en wat is de relatie met pizza’s?

Om te weten of je puistjes kunt krijgen door pizza’s is het allereerst belangrijk te weten hoe acne ontstaat.

Een puist ontstaat wanneer de talgklieren teveel talg aanmaken, de talgklieren verstoppen en bacteriën een ontsteking veroorzaken. Het is dus van belang om de aanmaak van talg en het aantal bacteriën op de huid te reduceren.

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de processen die acne veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan hormonale veranderingen, olieachtige huidverzorgingsproducten, stress, slaap en erfelijkheid.

Nu we weten hoe acne ontstaat, kan worden verklaard waarom voeding een grote rol kan spelen bij acne. Hieronder vertel ik je er meer over.

Waarom krijg je dan puistjes?

Gezonde voldoende voeding is erg belangrijk. Je kunt er ziekten mee voorkomen en behandelen en een goede algemene gezondheid krijgen. Je voelt je fitter en krijgt de nodige voedingsstoffen in je systeem.

Een tekort aan essentiële voedingstoffen heeft invloed op de hoeveelheid stress die we ervaren, de vettigheid van de huid en hormonale schommelingen. Dat zijn belangrijke oorzaken van acne.

Pizza is één van de producten met een hoge glychemische index. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Het gevolg is dat collageen wordt afgebroken waardoor je huid minder soepel wordt en de talgklieren meer talg produceren waardoor er nieuwe onzuiverheden ontstaan.

Ook worden er vaak ingrediënten toegevoegd aan vettige pizza’s, zoals kaas en salami. Helaas zitten er groeihormonen in zuivel die acne verergeren.

Moet je helemaal stoppen met het eten van pizza?

Of je helemaal geen pizza meer mag eten is lastig te zeggen. Het beste is om zelf te onderzoeken of je daadwerkelijk puistjes krijgt door pizza. Houd bijvoorbeeld eens een voedingsdagboek. Schrijf op welk voedsel je binnenkrijgt en wat de invloed is op je huid. Zo kun je zelf controleren of je puistjes krijgt en acne verergert.

Je kunt overwegen om zelf een gezonde pizza te maken. Je kunt dan een gezonde deeg maken, met gezonde ingrediënten en minder veel/dikke stukken ongezonde voeding.

Aangezien er meerdere factoren invloed hebben op acne hoef je niet helemaal te stoppen met het eten van pizza. Misschien is er een andere oorzaak van je acne. Vergeet bijvoorbeeld niet om een goede huidverzorgingsroutine na te leven, de bloedstroom naar de huid te bevorderen, voldoende volkoren granen, vers fruit en groenten en zelfgemaakt voedsel te nuttigen.

Als jij meer wilt weten over de grondoorzaken van acne, kijk dan vooral eens verder rond op mijn website!

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *