Puistjes door overgewicht

puistjes door overgewicht en obesitas

Puistjes zijn erg vervelend. Ze kunnen pijnlijk zijn, je zelfbeeld verslechteren en je onzeker laten voelen. Er kunnen talloze redenen zijn voor het ontstaan van acne en puistjes. Puistjes ontstaan in ieder geval altijd door een combinatie van verontreinigheden, zoals talg, dode huidresten en bacteriën die ophopen in de poriën.

Wanneer iemand overgewicht of obesitas heeft, heeft dit vaak ook gevolgen voor processen in het lichaam. Ook gaat overgewicht vaak gepaard met een voedingspatroon met veel ongezonde voedingsmiddelen, zoals pizza en chocolade. De laatste tijd komt in onderzoeken dan ook steeds vaker naar voren dat voeding en acne wel degelijk een relatie hebben met elkaar.

Veel mensen kunnen dan ook last hebben van puistjes door overgewicht. In dit artikel ga ik exact uitleggen waarom je puistjes kunt krijgen door die overtollige kilo’s.

Waarom krijg je puistjes door overgewicht?

Hieronder bespreek ik de verschillende redenen waarom puistjes en acne mogelijk sneller tevoorschijn kunnen komen als je overgewicht hebt.

Slechtere huidbarrière

Personen met obesitas hebben een slechtere huidbarrière. Dit betekent dat zij sneller last kunnen krijgen van puistjes, omdat hun huid zich minder goed kan beschermen en herstellen. Wegens de slechte huidbarrière kan de huid niet goed gehydrateerd blijven. Het waterverlies van de huid zorgt ervoor dat de huid droger wordt. Door deze droogheid zal je huid een reactie geven en meer talg gaan aanmaken met verstopte poriën als gevolg. Er zijn dan mee-eters te zien en als hier bacteriën bijkomen, kunnen echte puistjes ontstaan.

Insulineresistentie

Een oorzaak van acne door overgewicht kan de insulineresistentie zijn. Dit bekent dat je lichaam insuline niet goed meer kan verwerken, waardoor de bloedsuikerspiegel en het vetgehalte stijgen. Dit wordt vaak in verband gebracht met voeding met een hoge glycemische lading. Hoge glycemische voedingsmiddelen, zoals pizza, friet en hamburgers kunnen dus invloed hebben op acne. Tevens wordt insulineresistentie geassocieerd met meer overgewicht.

Overmatige productie van talg

Zoals ik al heb aangegeven is talg een boosdoener van acne. De ophoping van talg kan namelijk leiden tot verstopte poriën. Wanneer je huid een kleine hoeveelheid talg aanmaakt, is dit gunstig voor de hydratatie en soepelheid van je huid, maar er dient dus niet teveel talg te worden geproduceerd. Zwaarlijvige personen hebben vaak meer mannelijke hormonen en het hormoon insuline in hun lichaam. Door deze grote hoeveelheid hormonen kan de talgproductie worden gestimuleerd.

Meer zweten

Een andere reden waarom je puistjes kunt krijgen door overgewicht is het hebben van grotere huidplooien. Er kunnen dan sneller verontreinigheden binnendringen in de huid. Tevens kunnen personen met overgewicht meer zweten wegens de verhoogde lichaamstemperatuur en dikke laag onderhuids vet. Het zweet kan in de poriën terecht komen en verstoppingen veroorzaken. Inmiddels weet je dat dit tot acne leidt.

Slechtere bloedcirculatie

Door overgewicht kan de bloedcirculatie van de huid veranderen. Echter is een goede doorbloeding van de huid belangrijk voor het aanmaken van nieuwe, gezonde huidcellen. Hierdoor wordt voorkomen dat dode huidresten ophopen in de poriën. Tevens zorgt een betere bloedcirculatie ervoor dat gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam en huid kunnen worden verwijdert, die anders zelf een weg door de huid naar buiten zullen vinden.

Slechtere aanmaak van collageen

Tevens zouden er veranderingen kunnen plaatsvinden in de aanmaak van collageen. Collageen is belangrijk voor een goede structuur en opbouw van je huid. Ook helpt collageen bij een goede wondgenezing. Dit effect is misschien niet goed te zien, omdat mensen met overgewicht veel onderhuids vet hebben.

Begin met het bestrijden van acne en pak je overgewicht aan!  

Als je te zwaar bent, kan het verstandig zijn voor je acne om af te vallen. Houd er rekening mee dat er ook puistjes kunnen ontstaan door afvallen. Het is in ieder geval beter voor je huid en je gehele gezondheid om je overgewicht aan te pakken. De ‘Afslank Recepten Bijbel‘ van Oscar Helm kan je helpen kilo’s te verliezen, gezonder te worden en dus je acne aan te pakken!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *