Retinoïden tegen acne

retinoïden tegen acne

Heb je al een lange tijd last van acne? De kans is groot van wel. Veel mensen krijgen namelijk puistjes in de puberteit en houden er last van tot dat zij dertig jaar of ouder zijn.

Als normale acnebehandelingen, zoals benzoylperoxide of salicylzuur niet werken, kun je kijken naar iets sterkers, zoals retinoïden.

Retinoïden en retinolen zijn vitamine A-derivaten. Zij hebben meerdere functies. Denk bijvoorbeeld aan het vertragen van het verouderingsproces, het stimuleren van de celvernieuwing en het verbeteren van de collageenproductie. Het doel van een retinoïde is om weer een heldere huid te krijgen, zonder alle oneffenheden en rimpels.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over retinoïden tegen acne.

Hoeveel mensen gebruiken retinoïden tegen acne?

Naast dat retinoïden worden gebruikt door mensen die rimpels willen tegengaan, kan het ook worden gebruikt door acnepatiënten. Volgens onderzoeken zou het namelijk erg effectief zijn voor het behandelen van acne.

Echter, nog niet veel mensen gebruiken retinoïden om hun acne te behandelen. Dit is zonde, want het is een erg krachtig middel tegen acne.

Heb je nog nooit een retinoïde geprobeerd om je acne te behandelen of hebben anderen middelen nauwelijks effect? Dan kun je beginnen te overwegen om retinoïden tegen je acne te gebruiken. Je kunt het prima aan je huidige huidverzorgingsroutine toevoegen. Zorg dan wel dat je de beste producten op de juiste manier gebruikt.

Heb je veel last van puistjes?

Download dan direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij acne, en uiteraard de oplossingen!

Claim hier je gratis exemplaar!

Waarom retinoïden tegen acne?

Retinoïden is een term die wordt gebruikt om de hele familie van vitamine A-afgeleide verbindingen te beschrijven. Retinoïden zijn zowel bij de drogist als op recept verkrijgbaar. Er zijn bijvoorbeeld gels, zalven, crèmes en schuimen met een retinoïde die rechtstreeks op de huid kunnen worden aangebracht.

De verschillende vormen van vitamine A kunnen gunstig zijn voor je huid. Retinoïden schijnen effectief te zijn voor het behandelen van acne, omdat ze dode huidcellen van de huid kunnen verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen kunnen stimuleren.

Dankzij het verwijderen van de dode huidresten zullen de verontreinigheden niet opstapelen in de poriën. Tevens helpen retinoïden om de talgproductie te verlagen, waardoor de poriën ook minder snel verstopt raken met talg. Op deze manier wordt voorkomen dat er acne en puistjes ontstaan.

Retinoïden kunnen zelfs helpen acnelittekens, hyperpigmentatie en roodheid van puistjes minder zichtbaar te maken door hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Retinoïden kunnen dus helpen om een opstapeling van verontreinigheden in de poriën en dus het ontstaan van mee-eters te voorkomen. Volgens een onderzoek zijn retinoïden het meest effectief in combinatie met een ander middel of antibacterieel medicijn. Naast het voorkomen van verontreinigheden in de poriën, is het namelijk ook belangrijk acne-veroorzakende bacteriën te bestrijden, zodat verstopte poriën niet kunnen ontsteken. Retinoïden kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met benzoylperoxide, salicylzuur en antibiotica.

Het beste retinoïde product tegen acne

Zoals je nu weet hebben retinoïden meerdere functies. Als je momenteel last hebt van acne, kun je het beste kiezen voor een product dat wordt aangeprezen om acne te behandelen in plaats van huidveroudering.

Er zijn verschillende retinoïden producten waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan adapeleen, tazaroteen, tretinoïne en isotretinoïne. Je kunt de meeste varianten gewoon online bestellen. Ook kun je ervoor kiezen een sterkere variant op recept te verkrijgen via een arts. Retinoïden die worden voorgeschreven vallen onder de merknamen Retin-A, Avita en Razorac. Retinoïden zijn ook in pil vorm verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan roaccutane. Dit medicijn is enkel verkrijgbaar op recept.

Aangezien Differin gel voorheen werd aangeboden als een geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar was, maar nu voor iedereen beschikbaar is, raad ik je aan Differin gel met een formulering van 0,1% te gebruiken. Het retinoïde adapaleen is hierin actief.

Heb je veel last van puistjes?

Download dan direct mijn gratis e-book met de top 10 gemaakte fouten bij acne, en uiteraard de oplossingen!

Claim hier je gratis exemplaar!

Hoe kun je acne behandelen met een retinoïde?

Mee-eters, comedonen en acneplekjes mogen worden behandeld met een retinoïde vanaf een leeftijd van 12 jaar. In sommige situaties dien je contact op te nemen met een arts als je retinoïden wilt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval rondom de zwangerschap en bij een sterkere variant retinoïde.

Retinoïden kunnen zeker effectief zijn om puistjes te behandelen. Er zijn wel enkele bijwerkingen die kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een droge huid, een rode huid, huidirritatie en een allergische reactie. Je kunt een aantal dingen doen om retinoïden op de juiste manier te gebruiken om acne te behandelen.

1. Breng slechts een klein beetje aan

Veel mensen denken dat zij zoveel mogelijk van een middel op hun puistjes moeten smeren. Dit is echter niet nodig, en het kan zelfs slecht zijn voor je acne. Retinoïden zijn namelijk gemaakt om slechts een dun laagje van aan te brengen op je huid. Je kunt dus prima een hoeveelheid aanbrengen ter grootte van een groene erwt voor je hele gezicht. Retinoïden zijn dan ook geschikt om over je hele gezicht aan te brengen in plaats van alleen op je puistjes. Je moet wel de ogen, lippen en geslachtsdelen vermijden, omdat deze plekken dun zijn en dus gevoeliger zijn voor irritatie.

2. Begin langzaam

Om de kans op bijwerkingen te verkleinen, kun je beginnen met het aanbrengen van retinoïden in een lagere frequentie. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door retinoïden slechts 2 of 3 keer per week aan te brengen over je gezicht. Vervolgens kun je langzaam opbouwen naar de frequentie die wordt aangegeven op de verpakking. Zorg tevens dat retinoïden passen bij de andere huidverzorgingsproducten die je gebruikt, zoals gezichtsreinigers en hydraterende crèmes.

3. Blijf de huid hydrateren

Een andere manier om droogheid van retinoïden te voorkomen is door een hydraterende crème aan te brengen op de huid. Kies dan voor een lichtgewicht, niet-comedogene formule. Dit betekent namelijk dat de crème geen ingrediënten bevat die tot verstopte poriën kunnen leiden.

4. Smeer zonnebrandcrème

Aangezien acne erger kan worden door de zon en retinoïden de huid gevoeliger kunnen maken voor de zon, is het van belang dat je een zonnebrandcrème aanbrengt met een minimale Sun Protection Factor van 30. Je kunt ook overwegen retinoïden ’s nachts aan te brengen op de huid in plaats van overdags. Je voorkomt dan namelijk dat de zon schijnt op je huid met de aangebrachte retinoïden.

5. Wees geduldig

Logischerwijs wil je puistjes zo snel mogelijk verwijderen. Retinoïden zorgen er echter voor dat de vorming van acne wordt voorkomen, maar het kan even duren voordat dit helemaal is gerealiseerd. Volgens dermatologen is het daarom aan te raden drie maanden retinoïden te gebruiken voordat je kan concluderen of een behandeling wel of niet werkt.

Retinoïden tegen acne: conclusie

Retinoïden kunnen dus een goede behandeling zijn voor het behandelen van je acne. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat de poriën minder snel verstopt raken met talg en dode huidcellen.

Naast het voorkomen van mee-eters, kunnen retinoïden er ook voor zorgen dat er minder snel puistjes ontstaan. Bovendien zorgen ze ervoor dat de huid er langer jonger uit blijft zien.

Er zijn dus verschillende voordelen te bedenken voor het gebruiken van retinoïden.

Als je meer informatie wilt over het behandelen van acne door de problemen bij de wortel aan te pakken, kun je hieronder mijn gratis e-book downloaden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *