Retinol tegen acne

retinol tegen acne en puistjes

Acne is een huidaandoening waarbij de talgklieren en poriën van de huid zijn ontstoken door talg, dode huidcellen en bacteriën. Deze ontsteking uit zich in rode dan wel witte bultjes die meestal zichtbaar zijn in het gelaat.

Voor de behandeling van acne en acnelittekens wordt vaak gebruik gemaakt van retinol. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het gebruiken van retinol tegen acne en puistjes. Denk aan informatie over de bijwerkingen, de juiste frequentie om het product te gebruiken en de beste retinolproducten tegen acne.

Wat is retinol en wat is het effect op acne?

Het ingrediënt retinol zit in veel anti-acne producten en anti-verouderingscrèmes verwerkt.

Retinol is een andere benaming voor vitamine A-derivaat en is onderdeel uit de familie retinoïden. Andere bekende retinoïden zijn bijvoorbeeld adapaleen, isotretinoïne en tretinoïne. Het verschil is dat je geen doktersrecept nodig hebt voor retinol. Het is dan ook zachter dan bijvoorbeeld een tretinoïne crème. De kans op bijwerkingen is dus kleiner en retinol is makkelijker verkrijgbaar.

Retionol kan een goede keuze zijn om acne te behandelen door verschillende redenen. Je kunt bijvoorbeeld de buitenste huidlaag exfoliëren. Dit betekent dat je dode huidcellen kunt verwijderen en de aanmaak van gezonde huidcellen kunt stimuleren. Tevens kan het helpen ander vuil en olie uit de poriën te verwijderen, zodat nieuwe puistjes en verstopte poriën worden voorkomen. Dankzij de kleine moleculen in retinol kunnen de producten diep in de huid dringen. Hierdoor kan de aanmaak van collageen en elastine worden bevordert. Dit kan gunstig zijn bij acne, omdat de zichtbaarheid van poriën, zwellingen, hyperpigmentatie en acnelittekens kan worden vervaagd.

Hoe wordt retinol tegen acne gebruikt?

Retinol is verkrijgbaar in verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan serums, gels, doekjes, anti-rimpelcrèmes en andere crèmes die je gewoon in de winkel kunt kopen.

In de meeste gevallen wordt de hoeveelheid retinol in een product aangeduid met een percentage. Dit percentage verschilt per product. Hoe hoger het vermelde percentage, des te meer retinol het product bevat.

Waar sommige producten maar 0,01% retinol bevatten, zijn er ook producten die 1% of 1,5% retinol bevatten. Voor een erg problematische huid met veel acne wordt aangeraden om een product uit te kiezen met een hoger percentage retinol. In dit geval wordt 1% retinol gezien als een hoog percentage.

Voor een huid met minder acne, kan gebruik worden gebruikt van een product met een percentage van 0,01%. Wanneer na een aantal weken niet het gewenste resultaat wordt behaald, kun je er voor kiezen een nieuw product uit te testen met een hoger percentage retinol.

Pas wel op met het gebruiken van producten met retinol. Je dient het juiste percentage retinol te kiezen wat past bij je huidtype. Overmatig gebruik kan ook funest zijn voor de conditie van je huid. Bouw het percentage retinol dat je je huid geeft dus langzaam op. Daarnaast is het raadzaam om te weten dat zwangere vrouwen retinol moeten vermijden.

Retinol serum tegen puistjes kopen

Retinol is een stof die onder andere werkzaam is tegen het verouderen van de huid. Dit komt doordat de stof de vernieuwing van huidcellen stimuleert. Door dat huidcellen dankzij retinol snel worden vernieuwt, verdwijnt acne en komt de huid er gladder uit te zien.

Zoals eerder vermeld, komt retinol voor in verscheidene producten. De stof komt zowel voor in eetbare als aanbrengbare producten. Via het eten kun je retinol binnen krijgen door veel vis, boter en lever te eten. Op de markt zijn diverse crèmes, oliën en reinigers verkrijgbaar, van bekende merken zoals Simia, Paula’s Choice en The Ordinairy, die het stofje bevatten. Voeg deze toe aan je huidverzorgingsroutine en je acne zal binnen korte tijd verminderen.

Kies echter alleen voor retinolproducten die speciaal zijn gemaakt voor de acne-gevoelige huid. Volg ook de instructies op de verpakking van het product. Het beste is te beginnen met één keer per week smeren. Gebruik het in de nacht, omdat het de gevoeligheid voor de zon kan verhogen. Het is sowieso verstandig elke dag zonnebrandcrème op te smeren als je last hebt van acne. Als er dan geen bijwerkingen optreden, zoals roodheid en een droge huid, kun je overwegen het vaker te gebruiken. Zorg bovendien dat je eerst je gezicht wast voordat je de retinol aanbrengt.

Mogelijk heb je een sterkere vitamine A behandeling nodig als je geen effect ziet op je acne. Retinol werkt dan ook het beste tegen milde tot matige acne. Het is simpelweg minder sterk dan andere retinoïden, dus het duurt langer om de gewenste verbeteringen aan je huid te zien.

Persoonlijk heb ik goede ervaringen met het serum tegen acne van Simia. Dit merk en retinolproduct heeft al honderden positieve reviews gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *