Ritalin en acne

Het verband tussen ritalin en acne

Veel dingen in ons leven kunnen een rol spelen bij het ontstaan en verbeteren van acne. Aangezien acne ervoor kan zorgen dat je er onaantrekkelijker uitziet, zoek je nu waarschijnlijk naar een oplossing.

Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een huidverzorgingsregime met middeltjes om de symptomen te onderdrukken. Anderzijds zoeken mensen naar de werkelijke bron van het probleem, zodat de veroorzakende factoren in de toekomst kunnen worden vermeden.

Het innemen van Ritalin en het krijgen van acne is iets waar veel mensen over klagen. Jongeren en volwassenen die eerder nooit last hadden van acne geven aan opeens acne klachten te ondervinden nadat zij zijn begonnen met Ritalin. Er moet dan haast wel een verband zijn, zou je denken.

Op deze pagina vertel ik je meer over het verband tussen ritalin en acne. Raadpleeg in ieder geval altijd een arts voor een medisch advies of de beste behandeling in jouw specifieke situatie.

Wat zijn Ritalin en Concerta?

Ritalin is een medicijn dat voornamelijk wordt voorgeschreven bij mensen met ADHD, aandachtstekort of een slaapziekte.

De stof “methylfenidaat” in Ritalin zorgt voor de werking van Ritalin. Methylfenidaat kan ervoor zorgen dat er meer dopamine en noradrenaline wordt afgegeven. De werking van Ritalin is vergelijkbaar met amfetamine, maar dan minder hevig en langdurig.

Een ander vergelijkbaar medicijn dat wordt voorgeschreven bij ADHD is Concerta. Hier zit namelijk ook methylfenidaat in. Het verschil is dat de effecten van Concerta langer kunnen duren, omdat de methylfenidaat langzamer wordt afgegeven.

Wat is de werking van Ritalin?

Ritalin kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat men zich beter kan concentreren en meer rust ervaart.

Om deze redenen gebruiken veel studenten het om zich te kunnen focussen op hun schoolwerk. Ook gebruiken sommigen mensen het als een soort van drug. Hier is Ritalin absoluut niet voor bedoeld, en het kan erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Hoe kan Ritalin acne veroorzaken?

Ritalin kan gepaard gaan met bijwerkingen. Veel gebruikers ervan geven dan ook aan bijwerkingen te ervaren. Acne is echter geen officieel genoemde bijwerking voor Ritalin.

Een gedeelte van de Ritalin gebruikers geven aan wel degelijk last te krijgen van acne en andere bijwerkingen, zoals een gebrek aan eetlust, slaapproblemen en angst. Die bijwerkingen worden ook weleens aangewezen als de oorzaak van acne.

Er zijn nog meer redenen waarom wordt gedacht dat Ritalin acne veroorzaakt, namelijk:

  • Door een verhoogde bloeddruk komen chemicaliën vrij in je lichaam
  • Door een hormonale reactie kan er hormonale acne ontstaan
  • Door een verhoogde talgproductie raken de poriën van de huid sneller verstopt

Mocht jij last hebben van bijwerkingen door Ritalin, neem dan zeker even contact op met de huisarts.

Het is nog niet helemaal duidelijk of Ritalin daadwerkelijk acne veroorzaakt. Simpelweg is hier meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Bedenk ook dat Ritalin vaak wordt gebruikt door tieners en jong volwassenen, terwijl deze groep vaker acne hebben in het algemeen. Bovendien kunnen er naast Ritalin nog talloze andere mogelijke oorzaken zijn voor je acne.

Of je nou last hebt van acne door Ritalin of iets anders, mijn onderstaande gratis e-book kan je helpen er snel weer van af te komen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *