Schildklier en acne

schildklier en acne

Acne kan door allerlei omstandigheden ontstaan op de huid. Vaak wordt gedacht dat dit komt door hormonale schommelingen, een onhygiënische levensstijl of het eten van suikerachtig of vet voedsel. Een oorzaak van acne die minder bekend is, ligt bij de schildklier. Je schildklier is een belangrijk orgaan. Wanneer deze niet optimaal werkt, kun je dan ook acne krijgen.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over de invloed van een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) op acne. Ook ga ik je vertellen hoe je dit probleem kunt bestrijden met een aantal aanpassingen in je lensstijl en dieet. Dit zal resulteren in een betere huid, maar ook meer energie en zelfvertrouwen.

Waarom krijg je acne door je schildklier?

De schildklier bevindt zich rond je hals bij de nek. De functie van de schildklier is het leveren van energie aan je organen. Een goed werkende schildklier, die voldoende hormonen produceert, is erg belangrijk voor de gezondheid van je hele lichaam. Het heeft namelijk invloed op je immuunsysteem, lichaamstemperatuur, spijsvertering, hart, hersenen, gemoedstoestand en metabolisme.

Wanneer de schildklier een te grote of te kleine hoeveelheid schildklierhormonen produceert, kan er acne ontstaan. Door een traag werkende schildklier zal er niet genoeg van het hormoon ‘progestosteron’ worden aangemaakt. Het aantal hormonen in je lichaam raakt dus uit balans. Het gevolg is dat er hormonale acne ontstaat.

Ook kan de werking van je immuunsysteem verslechteren. Je immuunsysteem kan overactief worden en continu ontstekingsreacties afgeven. Hierdoor kan de schildklier een mee-eter zien als een ontsteking. Dit veroorzaakt zwelling en roodheid, ofwel een puistje.

Bovendien zullen de andere organen in je lichaam die in relatie staan met je huid minder goed hun werk kunnen doen.

Hoe kun je de schildklier en acne behandelen?

Ten eerste kun je natuurlijk naar de huisarts gaan. Vervolgens kan er een recept worden voorgeschreven om de schildklierhormonen in balans te brengen.

Het hoeft niet altijd moeilijk of duur te zijn de schildklierproblemen te bestrijden. Het kan bijvoorbeeld worden bestreden door een mogelijk voedingstekort te verhelpen.

Denk aan de volgende factoren die mogelijk een gunstige invloed kunnen hebben op je schildklier en acne.

 • Eet meer of minder jodium (kabeljauw, haring, garnalen, forel, makreel, zalm, oesters en eieren)
 • Eet meer selenium (paranoten, chiazaad, zonnebloempitten, koolvis en kip)
 • Krijg meer vitamine D binnen via voedingsmiddelen en de zon.
 • Eet meer zink (havermout, asperges, spinazie, zoete aardappelen, cashewnoten, champignons)
 • Eet minder suikers
 • Eet minder voedsel met een hoog pesticidengehalte
 • Kom minder in aanraking met chemicaliën en straling
 • Eet met mate fruit, noten en zaden
 • Drink meer witte thee in plaats van zwarte thee
 • Voorkom overmatige lichaamsbeweging, regelmatige lichaamsbeweging is beter
 • Neem eventueel jodium of zink supplementen in overleg met een arts

Conclusie & je puistjes verminderen?

Als je last hebt van puistjes door je schildklier is het raadzaam om voldoende vlees, zeevruchten, fruit, groenten, zaden en gezonde vetten binnen te krijgen. Hierdoor krijg je de nodige voedingsstoffen binnen en zal de schildklier weer zijn werk kunnen doen. Vermijd granen, zuivel, suikers, en verpakt/bewerkt/gefrituurd voedsel.

Door een aantal dingen van je voedingspatroon aan te passen, zal je waarschijnlijk binnen enkele weken of maanden resultaat op je acne gaan zien. Ook zal je jezelf fitter voelen. Hierbij is het goed om rekening te houden met overige oorzaken van acne. Misschien is er namelijk nog iets anders waardoor je last hebt van acne. Als deze oorzaak niet wordt opgelost, kan de acne terug blijven komen.

Heb je nog vragen over de schildklier en acne? Laat dan een reactie achter. Vergeet ook niet om mijn e-book “Leven Zonder Acne” te bekijken waarin ik de belangrijkste grondoorzaken van puistjes bespreek!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

2 reacties op “Schildklier en acne

 1. Hallo, nooit last van een puist gehad. Mijn schildklier is te traag en kom snel aan. Na gebruik euthytox kreeg ik op mij kaak/kin mega puisten. Ik ben gestopt met medicatie en mijn huid is weer gaaf. Heb de medicatie echt nodig maar de puisten zijn enorm en heel pijnlijk. Hoe voorkom ik dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *