Schimmel acne

De oorzaken en het behandelen van schimmelacne

schimmel en acne

Schimmel acne is een infectie van de haarzakjes. Je herkent schimmel acne aan jeuk en puistjes. De puistjes kunnen zowel groot als klein zijn.

Door schimmel acne kan je puistjesachtige uitslag, rode vlekken en een geïrriteerde huid krijgen. Veel mensen die last hebben van schimmel acne denken dat zij te maken hebben met acne vulgaris. Dat is echter een soort acne waarbij mee-eters en whiteheads ontstaan.

Het is belangrijk om de verschillen te kennen tussen schimmel acne en acne vulgaris. De aandoeningen hebben namelijk verschillende oorzaken en er is een passende behandeling nodig. In sommige gevallen zal schimmel acne dan ook verergeren als je een normale acne behandeling inzet.

Op deze pagina ga ik dan ook vertellen hoe je schimmel acne kunt herkennen en de puistjes kunt verwijderen.

Hoe ontstaat schimmel acne?

Door een overproductie van de talgklieren en andere oliën kunnen de bacteriën worden gevoed waardoor schimmel acne ontstaat. De puistjesachtige bultjes die gepaard gaan met schimmel acne ontstaan door gist. Dat is een eencellige schimmel.

Een ander woord voor schimmel acne is Pityrosporum folliculitis. Je herkent schimmel acne aan een infectie van je haarzakjes.

Het gist dat de oorzaak is voor je schimmel acne is bij iedereen aanwezig. Echter kan je lichaam uit evenwicht raken waardoor gist, schimmels en bacteriën vrij spel krijgen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je lichaam uit evenwicht is geraakt en er veel gist groeit, namelijk:

 • Je daagt je kleding te lang: Als je gaat sporten kun je erg gaan zweten. Het is belangrijk om na het sporten je kleding te wassen. Er ontstaan namelijk schimmels op de kleding die je draagt.
 • Je gebruikt medicatie: Medicatie zoals antibiotica kunnen bacteriën op je huid doden. Echter kan er wel meer schimmel groeien op je huid.
 • Je krijgt de verkeerde voeding binnen: Schimmels en gist kunnen groeien wanneer je veel suikers binnenkrijgt.
 • Je draagt te strakke kleding: Wanneer je strakke kleding draagt, kan je huid moeite hebben met ademen. Hierdoor krijgt gist vrij spel.
 • Je bent vaak in een warme of vochtige omgeving: Schimmel acne komt vaker voor bij mensen die in een warme of vochtige omgeving zijn. Dat komt doordat je extra gaat zweten in zo’n omgeving.

Hoe kun je schimmel acne herkennen?

Sommige mensen blijven erg lang last houden van schimmel acne. De schimmel acne wordt dan ook vaak verward met normale acne.

Schimmel acne kan zolang blijven aanhouden, omdat mensen hun acne verzorgen met reguliere acnebehandelingen. Echter kan door het gebruik van normale producten schimmelacne juist verergeren.

Je kunt het verschil tussen schimmelacne en bacteriële acne als volgt herkennen:

 • De grootte van je puistjes: Schimmel acne gaat gepaard met bultjes die ongeveer even groot zijn. Bij normale acne kun je puistjes en whiteheads krijgen die verschillen in grootte.
 • De plaats van je puistjes: Schimmel acne groeit vaak op de armen, borst en rug. Normale acne zit vooral op je gezicht en voorhoofd. Echter kan schimmel acne ook op je gezicht voorkomen.
 • Jeuk: Schimmel acne gaat veelal gepaard met jeuk, terwijl dit bij normale acne bijna niet zo is.
 • Hoeveelheid puistjes op dezelfde plek: Schimmel acne herken je vaak aan een cluster van kleinere whiteheads, terwijl normale acne overal en niet in een groep ontstaat.

Aangezien je last hebt van schimmel acne groeit er veel gist op je lichaam. Als je last hebt van andere problemen door gist, zoals psoriasis en roos heb je dus waarschijnlijk schimmel acne in plaats van acne vulgaris.

Hoe kun je schimmel acne behandelen?

Zoals verteld dien je schimmel acne op een andere manier te behandelen dan normale acne en puistjes. Om deze type acne te verwijderen is het van belang om de balans tussen gist en bacteriën op je huid te herstellen.

 • Ga vaker douchen: Mocht je veel sporten of veel zweten tijdens je werk is het verstandig direct te gaan douchen als je klaar bent. Door te douchen verwijder je het extra gist van je huid dat is ontstaan door het zweet in je kleding. Trek tevens schone kleding aan.
 • Draag lossere kleding: Om schimmel acne te helpen verdwijnen kan het helpen lossere en ademende kleding te dragen. Strakke kleding zorgt dan ook voor wrijving en een slechte luchtstroom waardoor meer gist ontstaat. Kies dus voor losse kleding. Dit helpt tevens je bloedsomloop in orde te houden.
 • Gebruik een roosshampoo: Eigenlijk is een roosshampoo gemaakt om in je haren te stoppen. Echter kun je een roosshampoo met pyrithionzink of seleniumsulfide gebruiken om de schimmel acne op je huid te reinigen. Simpelweg breng je wat shampoo aan op je bultjes en spoel je het na een paar minuten weer af. Het gebruiken van een roosshampoo kan helpen om een gezonde gistbalans op je huid te behouden.
 • Pas je voedingspatroon aan: Aangezien gist groeit door suikerhoudende koolhydraten kun je door je voedingspatroon aan te passen mogelijk je acne helpen verdwijnen. Kies voor een gezond gevarieerd dieet met weinig suikers, snelle koolhydraten en alcohol. Het eten van fruit en groente kan gunstig zijn.
 • Probeer huidverzorgingsproducten tegen schimmels: Er zijn een aantal huidverzorgingsproducten tegen schimmels die je zonder recept kunt gebruiken. Je kunt dus op zoek gaan naar antischimmel crèmes en zalven.
 • Raadpleeg een dermatoloog: Mochten de voorgaande tips niet helpen om je acne te verminderen, kun je een dermatoloog raadplegen. Er kan dan bijvoorbeeld een antischimmelmedicijn worden voorgeschreven, zoals itraconazol of fluconazol. Dit helpt de ontstekingen in je haarzakjes en de schimmelinfectie te verwijderen.

Recap & de beste schimmel acne methode

Als je last hebt van schimmel acne dien je het anders te behandelen dan andere acne. Echter kun je de acne plekjes verwijderen door de schimmelinfectie te verhelpen. Een acne dieet kan mogelijk erg helpen bij de strijd tegen schimmel acne.

Wil je meer informatie over acne, weten waarom voeding invloed heeft op acne en wat goede voedingsmiddelen zijn? Bekijk dan via deze link mijn e-book “Leven Zonder Acne“. Hierin vertel ik exact hoe je jouw huidtype met puistjes kunt verzorgen en de onderliggende oorzaken van schimmel acne kunt aanpakken.

Via de onderstaande knop kun je mijn methode bekijken:

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *