Selderijsap en acne

Sap van selderij en acne

De opvallende, groene selderijsap wordt steeds populairder. Regelmatig verschijnen er dan ook aantrekkelijke foto’s op Instagram pagina’s van foodblogs en gezondheid influencers.

Veel mensen geven aan dat het drinken of aanbrengen van selderijsap gunstig kan zijn voor de huid. Ook wordt soms beweerd dat selderijsap kan helpen bij het verminderen van acne klachten.

Het is echter de vraag of de eigenschappen van selderijsap voor acne ook worden ondersteund door de wetenschap.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over het gebruiken van selderijsap als je last hebt van acne, puistjes en een onzuivere huid in het algemeen.

Kun je selderijsap gebruiken om acne te verminderen?

Volgens veel mensen is selderijsap effectief voor het genezen van acne. Er zijn echter geen studies bekend die dit daadwerkelijk bevestigen. Neem daarom contact op met je huisarts of diëtist voordat je selderijsap gaat opnemen in je dieet.

Bij acne is er sprake van verstopte en ontstoken poriën op de huid. Dit wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van bepaalde bacteriën, binnenkrijgen van bepaalde voedingsmiddelen, schommelingen van hormonen en het hebben van veel stress.

Mensen die beweren dat selderijsap gunstig kan zijn voor acne geven aan dat acne veroorzakende bacteriën worden gedood door het zout in selderijsap. Het is echter niet bekend of selderijsap ook daadwerkelijk in staat is de specifieke staphylococcus aureus bacteriën te doden.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Waarom kan selderijsap juist wel gunstig zijn voor je huid en je acne?

Je weet nu dat er geen studies zijn waarin bevestigd is dat selderijsap gunstig kan zijn bij acne. Toch kan het drinken van selderijsap mogelijk een aantal eigenschappen hebben, waardoor acne kan verbeteren.

Hieronder zet ik de mogelijke voordelen van selderijsap voor acne en de huid op een rijtje:

  • In selderijsap bevindt zich weinig suiker. Voedingsmiddelen met een lage glycemische lading worden in verband gebracht met een vermindering van acne.
  • In selderijsap bevinden zich veel vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels, magnesium en zink die kunnen zorgen voor een vermindering van acne en een betere algemene gezondheid.
  • Selderijsap kan ervoor zorgen dat er meer voedingsstoffen terecht komen bij je huid. Ook kunnen gifstoffen en afvalstoffen in de huid worden verwijderd.
  • Selderijsap kan mogelijk helpen hormonen, zoals insulineachtige groeifactor-1 (IFG-1) weer in balans te brengen. Dat kan mogelijk gunstig zijn voor hormonale acne.
  • Selderijsap kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem een boost krijgt, waardoor je minder vatbaar wordt voor ontstoken acne.

Onthoud hierbij dus dat er meer onderzoek nodig is.

Selderijsap bestaat maar liefst voor 96% uit water. Daarom wordt soms gedacht dat het spul kan helpen bij het hydrateren van je huid. Hierdoor zouden de talgkliertjes minder talg produceren en ontstaan er dus minder snel verstopte en ontstoken poriën. Ook kan je huid er dof uitzien als je uitgedroogd bent.

Om je huid gehydrateerd te houden, dien je echter de huid zelf te hydrateren in plaats van je lichaam.

Toch kan voldoende water drinken wel degelijk gunstig zijn bij acne. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van gifstoffen uit de huid en het verbeteren van de darmen. Het water en de vezels in selderijsap vormen samen immers een gouden duo voor de darmen.

Ontdek hier meer over in het artikel “voeding tegen hormonale acne“.

Hoe kun je selderijsap maken?

Als je thuis een blender hebt staan, dan kun je eenvoudig selderijsap maken en het opdrinken om een mogelijke verbetering van je acne te ervaren.

  1. Neem drie of vier stengels bleekselderij, was deze en verwijder al het aanwezige blad
  2. Snijd de stengels in kleine stukjes
  3. Doe de stukjes bleekselderij in de blender en mix het
  4. Neem een glas met een zeef.
  5. Verzamel het sap in het glas door het mengsel uit de blender in de zeef te gieten.

Eventueel kun je andere voedingsmiddelen toevoegen om de smaak te verbeteren en nog meer voedingsstoffen binnen te krijgen die goed zijn voor de huid. Denk bijvoorbeeld aan groene appel en gember.

Bovendien kun je er ook voor kiezen kant- en klare selderijsap te kopen in een winkel. Het is dan echter belangrijk dat je goed kijkt op de verpakking naar de overige ingrediënten. Er mag namelijk geen suiker inzitten als je het beste wil doen voor je acne.

Als je graag meer wil weten over voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verbeteren van je acne, vergeet dan niet hieronder mijn gratis e-book te downloaden.

Naast selderijsap zijn er namelijk nog betere voedingsmiddelen voor acne.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *