Soja en acne

soja tegen acne

Al een lange tijd wordt gedacht dat sojaproducten, zoals sojamelk, kunnen leiden tot puistjes en acne. Dit kan erg vervelend zijn voor veganisten of mensen die gewoon houden van producten die soja bevatten.

Het is waar dat soja indirect kan leiden tot een verergering van acne. Normaal ontstaan puistjes bijvoorbeeld door hormonen, bacteriën en een ophoping van talg en dode huidcellen. Soja kan bijdragen aan deze acne veroorzakende factoren.

In dit artikel ga ik met je bespreken wat het verband is tussen soja en acne. Houd hierbij wel rekening dat er meer onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen of het echt waar is.

Waarom veroorzaakt soja waarschijnlijk acne?

Artsen beweerden vroeger altijd dat voeding niks te maken had met acne. De laatste tijd komt echter steeds vaker aan het licht dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen voeding, zoals soja en acne.

Dit komt bijvoorbeeld door de hormonale schommelingen die plaats kunnen vinden na het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen. In sojamelk zit dan ook veel suiker waardoor er meer van het hormoon insuline moet worden geproduceerd door je lichaam, wat ook weer kan leiden tot een stijging van het IGF-1 hormoon. Zuivelproducten van koeien die gevoerd worden met voedingssupplementen die soja bevatten, hebben zelfs een tot 3 keer hogere oestrogeengehalte dan melk van traditioneel gemolken, grasgevoerde koeien. De hormonen die uit balans zijn geraakt, kunnen er vervolgens voor zorgen dat acne ontstaat door de talgproductie te verhogen en de poriën te verstoppen.

Aangezien producten met soja, zoals sojamelk, sojanoten, sojaboten en tempeh ook invloed hebben op je hormonen kan de oorzaak van je acne hormonaal zijn.

Anderen verbanden tussen acne en soja zijn:

  • Ook kun je een allergie hebben voor sojamelk en andere sojaproducten. Hierdoor kan vervolgens huiduitslag ontstaan waarbij puistjes zichtbaar kunnen worden.
  • Bovendien bevat sojamelk vetten die schadelijk zijn voor je lichaam en huid. Dit zijn transvetten die je cholesterolgehalte beïnvloeden en bloedvaten verstoppen.

Wat als je denkt dat jouw acne en soja een verband hebben?

Voor sommigen is soja een belangrijk onderdeel van hun dieet. Het is namelijk een plantaardig eiwit wat belangrijk kan zijn in vegetarische en veganistische diëten. In veel producten voor veganisten zit zelfs soja verwerkt als een extra ingrediënt.

Wanneer je merkt dat je last krijgt van acne door soja, dan kun je overwegen om deze type voedingsmiddelen te vermijden. Simpelweg kijk je op de verpakking of producten deze ingrediënten bevatten.

Zorg dat je genoeg groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en zeeplanten binnenkrijgt om alle aminozuren binnen te krijgen die bijdragen aan een goede gezondheid.

Houd er wel rekening mee dat er veel meer voedingsmiddelen zijn die je eet of drinkt, die ook een verband kunnen hebben met acne. Het hoeft dus niet alleen te liggen aan soja.

Daarom kun je eens beginnen aan een eliminatiedieet. Dit houdt in dat je voor een bepaalde periode voedingsmiddelen gaat vermijden, en na een tijdje weer gaat eten. Op deze manier kun je bijhouden wat de effecten op je huid zijn van voedingsmiddelen.

In zuivelproducten van grasgevoerde koeien zitten meer gunstige voedingstoffen, zoals vitamine K2 en CLA. Ook hebben grasgevoerde dieren een hoger kwaliteit vetprofiel en minder omega-6-vetzuren, die vaak in verband worden gebracht met acne.

Om al deze redenen en verbanden met acne kun je beter kiezen voor grasgevoerde zuivel in plaats van sojamelk. Kies anders eens voor peulvruchten of groene erwten. Ook kun je eens rijst- of notenmelk proberen in plaats van sojamelk.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *