
Puistjes kunnen vervelend zijn. Ook kunnen er tal van redenen zijn waarom de onzuiverheden zichtbaar worden.
Een belangrijke oorzaak van puistjes is een overmatige hoeveelheid talg dat wordt aangemaakt door de talgklieren. Veel talg kan namelijk bijdragen aan het verstoppen van de poriën. Talg puistjes komen dan ook veel voor.
In dit artikel vertel ik je wat het verband is tussen puistjes en talg. Ook vertel ik je waarom er zoveel van deze problematische stof wordt geproduceerd en hoe je dit voortaan kunt voorkomen. Als laatste vertel ik hoe je talg puistjes kunt verwijderen.
Inhoudsopgave
Wat zijn talgklieren en talg?
Talgklieren bevinden zich in de poriën en haarzakjes over je hele huid, behalve je handpalmen en voetzolen. In het gezicht en op de rug bevinden zich de meeste en grootste talgklieren. Hier ontstaan dan ook de meeste puistjes en acne.
De talgklieren produceren talg en scheiden het af. Talg wordt ook wel natuurlijke huidolie genoemd. Het bestaat uit een mix van oliën, waaronder triglyceriden, componenten van vetzuren, wasesters, squaleen, cholesterol en huidresten. Het ziet eruit als een gele substantie. Ook kan het onaangenaam ruiken.
De huid produceert talg om verschillende redenen. Talg heeft zelfs een aantal nuttige eigenschappen en functies voor de huid. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid soepel blijft, wrijving wordt voorkomen, de huid water kan opnemen en vasthouden, antioxidanten kunnen worden getransporteerd, wonden sneller genezen en de huid beschermt blijft tegen vrije radicalen en bacteriën. Deze factoren dragen allemaal bij aan een betere huidbarrière en meer gehydrateerde huid. Het is dus goed voor de gezondheid van je huid om een normale hoeveelheid talg aan te maken.
Helaas heeft talg niet alleen maar voordelen. Eigenlijk is talg een vriend en vijand van je huid.
Waarom kun je puistjes krijgen door teveel talg?
Naast de voordelen van talg heeft het ook een aantal eigenschappen die ongunstig kunnen zijn voor puistjes en acne. Wanneer er namelijk teveel of te lage kwaliteit talg wordt geproduceerd, kan dit een boosdoener zijn van je huidprobleem.
Een overmatige talgproductie kan te maken hebben met je genen, hormonen en slechte huid hygiëne. Daarnaast spelen je voedingspatroon en levensstijl een belangrijke rol hierin.
Mensen met puistjes hebben vaker meer lipoperoxiden en minder vitamine E in hun talg. Hierdoor kunnen de poriën sneller verstoppen. Ook kunnen talgklieren, testosteron en andere hormonen omzetten in een ander androgeen hormoon, genaamd 5-alfa-dihydrotestosteron (DHT). Deze specifieke vorm van testosteron wordt vaak in verband gebracht met een overmatige talgproductie. Een overproductie van talg kan leiden tot een vette huidtype. Helaas is een vette huid vatbaarder voor acne. Bovendien heeft de aanmaak van talg invloed op je huidcelcyclus.
Wanneer er teveel talg wordt aangemaakt, kan dit gaan ophopen op je huid. Als gevolg kunnen je poriën verstoppen. Dit is het begin van waar de puistjes ontstaan. De poriën zullen namelijk verstopt raken waarna mee-eters ontstaan. Vervolgens kunnen bepaalde bacteriesoorten een ontsteking van de porie veroorzaken, waarna puistjes ontstaan. Om puistjes te voorkomen is het dus een goede zaak om de talgproductie in balans te brengen.
Hoe kun je talg puistjes verwijderen?
Je weet nu wat het verband is tussen het talg, de huid en de puistjes. Ook weet je dat talg zowel voor- en nadelen heeft. Je moet er dus voor zorgen dat de juiste hoeveelheid talg wordt geproduceerd en overtollig talg wordt verwijderd. Hierbij kunnen een aantal huidverzorgingsmiddelen en levensstijl aanpassingen helpen. Denk aan:
- Gezichtsreinigers: Met een gezichtsreiniger kun je de huid reinigen. Het voornaamste doel van een gezichtsreiniger is het verschonen van de poriën. Er kan vuil en talg uit de poriën worden verwijderd.
- Exfolianten: Met een exfoliant, zoals salicylzuur en glycolzuur kun je de poriën nog dieper reinigen van een normale reiniger. Het voornaamste doel van een exfoliant is dan ook om de binnenkant van een porie volledig te reinigen van talg, vuil en dode huidresten.
- Vochtinbrengende crèmes en serums: Met een vochtinbrengend crème of serum kun je de talgproductie in balans houden. Het voornaamste doel van een vochtinbrengend serum of crème is namelijk het hydrateren van de huid. Hierdoor zal de huid geen reactie geven door meer talg te produceren.
Het is echter belangrijk in acht te houden dat je niet moet overdrijven met reinigingsmiddelen. De middelen en ingrediënten kunnen namelijk juist voor een verhoogde talgproductie zorgen wanneer ze teveel worden gebruikt. Begin daarom langzaam met zelfzorgmiddelen om nieuwe talg puistjes te voorkomen en de bestaande talg puistjes te behandelen.