Talgproductie verminderen met voeding

talgproductie verminderen met voeding

Wanneer een talgkliertje verstopt raakt met talg, dode huidcellen en acne veroorzakende bacteriën kan een porie ontstoken raken. Een ontstoken porie noemt men ook wel een puistje.

Om van de onzuiverheden op de huid af te komen, zal je de talgproductie moeten verminderen. Er kunnen dan namelijk minder snel nieuwe plekjes op de huid ontstaan. Je kunt ontzettend veel doen om de productie van talg te verlagen.

Je kunt bijvoorbeeld de talgproductie verminderen met voeding. Het voordeel hiervan is dat het vele malen goedkoper is dan steeds dure middeltjes of medicijnen te moeten gebruiken. Op deze pagina vertel ik je dan ook meer over het gebruiken van voeding bij het verlagen van de talgproductie.

Je puistjes worden door meer beïnvloedt dan wat je erop smeert. Zie onze GRATIS gids hier om de talgproductie te verminderen van binnenuit en acne te stoppen.

Welke voeding verhoogd de talgproductie?

Voordat ik ga vertellen hoe je de talgproductie kunt verminderen met bepaalde voedingsmiddelen, zal ik je eerst even vertellen welke voeding je wellicht beter kunt vermijden. Er zijn namelijk een aantal voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat ze de talgproductie zouden verhogen.

Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten, geraffineerde koolhydraten, frisdranken, vleesvervangers, gefrituurd voedsel, pindakaas, suikers, rood vlees, zout en alcoholische dranken. Het zijn allemaal voorbeelden van etenswaren en dranken die de talgproductie bij veel mensen laat stijgen.

Er zitten bijvoorbeeld hormonen in veel etenswaren. Deze hormonen kunnen er voor zorgen dat de talgklieren een seintje krijgen dat ze meer talg moeten aanmaken.

Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen ervoor zorgen dat het lichaam meer hormonen gaat aanmaken. Denk hierbij aan insuline en cortisol. Onlangs schreef ik een uitgebreid artikel over voeding tegen hormonale acne.

Met welke voeding kan ik de talgproductie verminderen?

Je kent nu enkele producten die een stijging van de talgproductie kunnen veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld eens een voedingsdagboek bijhouden om te controleren of je huid daadwerkelijk meer talg gaat aanmaken door het eten van bepaalde voeding.

Door de besproken voedingsmiddelen te vermijden, ben je al een stap op weg naar het verminderen van de talgproductie met voeding. Als je dit niet toepast, zullen de talgklieren talg blijven aanmaken, hoeveel gezonde talg reducerende voeding je ook eet of drinkt.

Waarschijnlijk denk je nu, wat zijn dan de voedingsmiddelen die ik wel kan eten en die de talgproductie verminderen? Ik zet hieronder een aantal tips voor je op een rijtje.

 • Plantaardig voedsel: Door meer planten te eten zouden de IGF-1 niveaus kunnen zakken. Dit heeft als voordeel dat er minder IGF-1 aanwezig is in het lichaam. Dankzij plantaardig voedsel zou de talgproductie dan ook kunnen verminderen.
 • Eet niet teveel en niet te grote porties: Vaak associëren mensen minder voedsel met een verminderde talgproductie.
 • Fyto-oestrogenen: Veel vrouwen hebben last van hormonale acne door teveel testosteron en te weinig oestrogeen in het lichaam. Je kunt daarom voedingsmiddelen eten en drinken die fyto-oestrogenen bevatten. Wanneer de hormonen in balans zijn, zullen de talgklieren minder talg produceren.
 • Omega-3-vetzuren: In het hedendaagse eten zitten vooral omega-6-vetzuren en weinig omega-3-vetzuren verwerkt. Deze onbalans kan er voor zorgen dat de talgklieren op hol slaan. Voor een gezonde huid is het daarom van belang voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen.
 • Producten met een lage glychemische index: Voeding met een lage glychemische lading zouden ook kunnen bijdragen aan het verminderen van de talgproductie. Ze zijn namelijk gunstig voor je bloedsuikerspiegel.
 • Darmen verbeteren: Een andere relatie met de talgproductie zijn de darmen. Wanneer je last hebt van een slechte spijsvertering zou je meer talg hebben op de huid. Voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de darmen en de talgproductie verminderen zijn bijvoorbeeld: bloemkool, broccoli en kool. Zorg ook dat je voldoende prebiotica en vezels binnenkrijgt.
 • Kruiden: Er zijn genoeg kruiden en specerijen die kunnen worden ingezet tegen de talgproductie. Kruiden zoals kaneel, kurkuma, basilicum, knoflook gaan ontstekingen door de verhoogde talgproductie tegen en versterken het immuunsysteem.
 • Overige voedingstoffen: Een gezonde talgproductie kan worden verkregen door voldoende voedingsstoffen in je lichaam te hebben. Zorg dus ook dat je voldoende vitamines, zink en selenium binnenkrijgt.

Andere voeding waarmee je de talgproductie kunt verminderen zijn walnoten, amandelen, knollen, zeevruchten, vis, donkergroene groenten en fruit, tomaten, wortelen en druiven.

Ik raad in ieder geval aan zoveel mogelijk voor onbewerkte en suikervrije voeding te kiezen.

Ontdek in onze GRATIS gids onder andere een compleet voedingsschema en winkelgids voor het verminderen van de talgproductie en puistjes.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

2 reacties op “Talgproductie verminderen met voeding

 1. Hoi Fleur,

  Ik ben 28 en heb al vanaf mijn 14e last van puistjes op mijn gezicht, rug en borst. Al moet ik zeggen nu dat ik ouder ben een stuk minder last van heb.

  Ik heb van alles geprobeerd van gezond eten tot ziekenhuizen, medicijnen huidklinieken en schoonheidsspecialisten. Ik heb nog steeds een hele vette huid, al zijn de puistjes een stuk minder.

  Ik zou graag veel willen gaan sporten en daar hoort veel eten bij vanwege spier herstel. Eigenlijk heb ik de hoop al op gegeven. Als ik zo deze pagina lees ziet het ernaar uit dat je weet waar je het over hebt en je begrijpt hoe vervelend puistjes kunnen zijn.

  Denk jij dat het mogelijk is om spier op te bouwen en tegelijkertijd een vette huid weg te werken?

  Vriendelijke groeten,
  Jim

 2. Hi Jim,

  Bedankt voor je reactie!

  Bepaalde voedingsmiddelen en supplementen die worden gebruikt door sporters worden soms in verband gebracht met een verhoogde talgproductie en puistjes.

  Ik denk juist dat het goed is om meer te gaan sporten, omdat de gezondheid van je lichaam hier in het algemeen beter van wordt. Let hierbij natuurlijk wel op je hygiëne, zoals douchen na het sporten om het zweet van je huid af te spoelen. Zoek ook naar een goede balans tussen sporten, voeding en het verwijderen van puistjes.

  Op mijn website vind je waardevolle artikelen over puistjes door sporten. Bovendien kun je eens een kijkje nemen in mijn volledige e-book, hierin bespreek ik namelijk direct veel meer oplossingen tegen puistjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *