
Personen met acne hebben vaak een vettige huid. Daarom lijkt het op het eerste gezicht niet het beste idee een vette olie aan te brengen op puistjes.
Echter, een aantal natuurlijke oliën kunnen gunstig zijn voor mensen met acne. Goede oliën kunnen bijvoorbeeld de huid helpen hydrateren, ontstekingen remmen en bacteriën bestrijden.
Een olie waar nog niet veel mensen bekend mee zijn, is tamuna olie. Deze olie kan zeker het overwegen waard zijn als je last hebt van acne.
In dit artikel leg ik je uit hoe tamuna olie kan helpen bij het bestrijden van acne.
Inhoudsopgave
Wat is tamuna olie?
Tamuna olie wordt gewonnen uit de pitten van de tamuna vrucht. Deze rode vrucht groeit aan de Calophyllum indophyllum, oftewel de tamuna boom, uit Zuidoost Azië.
Na de tamuna vruchten enkelen maanden in de zon te laten drogen, worden de pitten uit de vruchten gehaald. Door de pitten en fruitzaden te persen, vormt zich een groene olie die ruikt naar noten. Dit is de tamuna olie.
Aangezien tamuna olie een aantal gunstige stoffen bevat, kan het mogelijk helpen in de strijd tegen je acne. Denk bijvoorbeeld aan anti-oxidanten en omega vetzuren die het bevat.
Tamuna olie wordt nog niet verwerkt in veel huidverzorgingsproducten. Het wordt echter al sinds eeuwen gebruikt door culturen in Azië, Afrika en de Stille Oceaan.
Hoe kan tamuna olie helpen in de strijd tegen acne?
Tamuna olie kan mogelijk helpen tegen je acne om de volgende potentiele voordelen:
- Hydrateren: Dankzij vetzuren, zoals oliezuur, linolzuur, stearinezuur en palmitinezuur kan tamuna olie de droge of juist vette huid hydrateren, waardoor de talgproductie meer in balans kan komen.
- Bacterieel: Tamuna olie kan helpen bij het bestrijden van de acne veroorzakende P. acnes bacterie. Daarnaast zou het schimmels bestrijden.
- Ontstekingen remmen: Dankzij calophyllolide kan tamuna olie helpen bij het remmen van ontstekingen, waardoor de roodheid, zwelling en pijn van een puistje kan verminderen.
- Collageen: Dankzij het bevorderen van de collageenaanmaak en de huidcelgroei kunnen acnelittekens verminderen.
- Beschermen: Dankzij krachtige antioxidanten in tamuna olie kan de huid worden beschermt tegen vrije radicalen, oftewel schadelijke omgevingsinvloeden.
Hoe gebruik je tamuna olie?
Tamuna olie producten kunnen verschillend zijn. Op de markt zijn bijvoorbeeld gezichtsoliën, lichaamsoliën, vochtinbrengende crèmes, maskers en pure tamuna oliën verkrijgbaar. Daarom kan je het beste kijken op de verpakking van een specifiek product om te kijken hoe en hoe vaak je de tamuna olie hoort te gebruiken.
Over het algemeen kan tamuna olie één tot twee keer per dag worden aangebracht op je puistjes. Begin eventueel met een paar druppels en bouw dit langzaam verder op.
Mijn voorkeur gaat uit naar pure tamuna olie. Toevoegingen en bewerkingen kunnen namelijk de werkzaamheid negatief beïnvloeden. Kies dus altijd voor pure, onbewerkte, biologische en koudgeperste tamuna olie.

Sommigen mensen gebruiken tamuna olie als een dragerolie. Hiermee wordt bedoeld dat zij tamuna olie mengen met een essentiële olie, zoals tea tree olie. Een essentiële olie is namelijk te sterk om puur aan te brengen op de huid.
Welke bijwerkingen kan tamuna olie opleveren?
De meeste mensen kunnen tamuna olie gebruiken zonder bijwerkingen te ervaren. Mocht je allergisch zijn voor noten of één van de stoffen in tamuna olie, dan moet je het uiteraard niet gebruiken.
Aangezien tamuna olie een olie is, bestaat er een kleine kans dat de poriën verstoppen. Hierdoor zouden mee-eters en puistjes kunnen ontstaan. Als we echter kijken naar de potentiele voordelen, dan is tamuna olie het proberen waard. Tamuna olie kan namelijk zelfs helpen de P. acnes bacterie te bestrijden.
Je kunt het beste even wat tamuna olie nemen en aanbrengen op de binnenkant van je arm om te kijken of huidirritatie, zoals roodheid ontstaat. Hierna kan je tamuna olie op de acne op je gezicht of andere plekken aanbrengen.
Conclusie: raad ik tamuna olie aan voor mensen met acne?
Tamuna olie is natuurlijk en bevat een aantal stoffen waarvan wordt gedacht dat het kan helpen tegen acne.
Vooral de potentiele hydraterende, ontstekingsremmende en antibacteriële effecten van tamuna olie zouden kunnen helpen. Meer wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen hoe effectief tamuna olie daadwerkelijk is bij puistjes.
Ik raad aan pure tamuna olie eens te proberen om te zien wat het met je acne doet. Jouw ervaringen kunnen immers anders zijn dan die van een andere acne patiënt. Kies in ieder geval altijd voor een biologisch en koudgeperst product en houd jezelf aan de instructies op een verpakking.