Testosteron en acne

testosteron en acne

Het geslachtshormoon testosteron zorgt ervoor dat mannen een diepe stem en grotere spieren krijgen. Bij vrouwen is een kleinere hoeveelheid testosteron ‘androgenen’ in het lichaam aanwezig.

Testosteron gunstig voor de botsterkte en vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Het is dus een hormoon dat nodig is voor een goede gezondheid. Helaas ervaren veel mensen acne door testosteron.

Op deze pagina zal ik je vertellen waarom je acne kunt krijgen door testosteron. Ook zal ik je tips geven om je acne te behandelen.

Het verband tussen testosteron en acne

Het is een misvatting dat acne vanzelf verdwijnt na de puberteit. Volwassenen kunnen ook de rest van hun leven last blijven houden van acne. De puberteit is echter een periode waarin de testosteronspiegel stijgt waardoor veel mensen het dachten.

Je kunt dus ook op late leeftijd schommelende hormoonspiegels hebben, zoals testosteron. In een onderzoek is dan ook aangetoond dat mensen met acne waarschijnlijk meer testosteron produceren dan niet-acne patiënten.

Testosteron wordt aangemaakt door je lichaam. Sommige factoren hebben invloed op je testosteronniveau. Zo kan het gebruik van anabole steroïden leiden tot een verhoogd testosteronniveau.

Het aanmaken van teveel testosteron is ongunstig voor je huid. Testosteron zorgt er namelijk voor dat je huidcellen veranderen en je talgklieren veel meer talg aanmaken dan nodig is. Hierdoor ontstaat een verstopping van talg en andere verontreinigheden onder je huid. Zodra hier de bacterie genaamd P.acnes bijkomt, kunnen ontstekingen ontstaan, oftewel puistjes en acne.

Ondanks het feit dat vrouwen minder testosteron aanmaken kunnen zowel mannen als vrouwen acne krijgen door een te kleine of te grote hoeveelheid van bepaalde hormonen, zoals testosteron, oestrogeen en progesteron in het lichaam. Voor vrouwen met puistjes door hormonen die ook last hebben van veel lichaamshaar, een diepe stem en een onregelmatige menstruatie kan een hormoontest worden uitgevoerd door een huisarts.

Wat kun je doen tegen acne door testosteron?

Naarmate je ouder wordt zal de productie van testosteron in je lichaam afnemen. Voor nu zijn er een aantal dingen die je kunt aanpassen in je leven om acne door testosteron te bestrijden, namelijk:

  • Neem geen anabole steroïden.
  • Slaap ongeveer 8 uur per nacht.
  • Sport regelmatig en vermijd stress.
  • Zorg voor een goede balans tussen het aantal omega-3 en omega-6 vetzuren in je dieet. Veel vrouwen hebben te maken met een omega-3 tekort. Je vindt omega-3 bijvoorbeeld in vette vis en lijnzaadolie. Zoethout zou ook een geschikt voedingsmiddel zijn om het testosteronniveau te verlagen.
  • Praat met je arts over hormonale therapie of een medicijn om androgenen zoals testosteron te bestrijden.
  • Zorg voor een goede dagelijkse huidverzorging met de juiste producten om blijvende acne littekens te voorkomen.
  • Download hieronder mijn gratis e-book met tips om acne door testosteron bij de bron te bestrijden
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *