
Op zoek naar een wondermiddel tegen acne? Dat bestaat helaas niet. Producten, oliën en stoffen kunnen namelijk verschillende resultaten opleveren bij acne patiënten met verschillende huidtypes en gevoeligheden.
Toch zijn er een aantal goede, onbekende manieren om acne te behandelen. De massa kent deze producten niet. Dergelijke producten zijn tea tree olie, aloë vera en teunisbloemolie.
Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van de gele Oenothera biennis-plant uit Noord-Amerika en enkele delen van Europa. In teunisbloemolie zitten meerdere gunstige stoffen die kunnen helpen bij het verbeteren van het uiterlijk van acne. De olie wordt al vele jaren gebruikt om hormonen in evenwicht te brengen.
In dit artikel ga ik je meer vertellen over de werking van teunisbloemolie tegen acne, wat je ervan kunt verwachten en hoe je het zelf kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat dit geen medisch advies is en er meer onderzoek moet worden gedaan om vast te kunnen stellen of teunisbloemolie daadwerkelijk helpt tegen acne.
Inhoudsopgave
Waarom is teunisbloemolie gunstig tegen acne?
Teunisbloemolie kan worden ingenomen als een oraal supplement of worden aangebracht met een huidverzorgingsproduct. Een overweging voor het inzetten van natuurlijke producten is dat het minder kans geeft op bijwerkingen die wel gepaard gaan met voorgeschreven medicijnen en behandelingen door artsen.
In teunisbloemolie zitten verschillende stoffen die mogelijk gunstig zouden kunnen zijn als je last hebt van acne.
Denk bijvoorbeeld aan de functie van teunisbloemolie om de concentraties omega-6-vetzuren en omega-3-vetzuren in balans te brengen. Deze zuren hebben zowel krachtige ontstekingsremmende als ontstekingsveroorzakende eigenschappen. Deze horen dan ook in evenwicht te zijn. Echter, het is moeilijk om voldoende gunstige omega-vetzuren in je lichaam te krijgen via plantaardige oliën, vlees en vis. In teunisbloemolie zit dan ook veel linolzuur en gamma-linoleenzuur wat kan bijdragen aan de juiste omegabalans.
Andere verbindingen van teunisbloemolie kunnen ook gunstig zijn tegen acne:
- Teunisbloemolie kan de barrière van de huid verstevigen. Op deze manier kunnen verontreinigheden minder snel ontstekingen veroorzaken.
- De hydratatie van de huid kan worden verbetert. Hierdoor voorkom je dat de huid droog wordt, omdat er meer water wordt vastgehouden in de huid. Ook kan de elasticiteit van de huid verbeteren.
- De talgproductie kan worden gereduceerd. Dit betekent dat de talgklieren minder talg zullen aanmaken, waardoor de poriën minder snel verstopt raken en er dus minder snel oneffenheden ontstaan op de huid.
- Teunisbloemolie zou ook kunnen helpen bij het kalmeren van jeuk, droogheid en een geïrriteerde huid. De olie wordt zelfs gebruikt om wonden te genezen. Het is echter niet bekend of teunisbloemolie ook helpt tegen littekens die zijn ontstaan na acne.
Helpt teunisbloemolie tegen hormonale acne?
Vaak wordt gedacht dat teunisbloemolie kan bijdragen aan het verbeteren van hormonale of cystische acne, maar hier zijn geen bewijzen voor. Wel kunnen omega-vetzuren hormonen aanmaken, waardoor een hormonale onbalans kan worden tegengegaan.
Supplementen zouden ook de cyclus kunnen stimuleren. Je dient echter met een arts te praten voordat je deze supplementen inneemt. In sommige gevallen mag het namelijk niet worden gebruikt. Ook kunnen er bijwerkingen optreden.
Hoe gebruik je teunisbloemolie tegen acne en onzuiverheden op de huid?
Teunisbloemolie kun je gebruiken tegen acne soorten zoals, mee-eters en puistjes, door inname van een oraal supplement of een middel dat je plaatselijk aanbrengt op de plekken van de onzuiverheden.
Huidverzorgingsproducten die teunisbloemolie bevatten zijn meestal serums, gezichtsreinigers en spotbehandelingen. Aangezien er huidirritatie kan ontstaan bij acnepatiënten met een gevoelige huid, dien je eerst een pleistertest uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid aan de binnenkant van je onderarm of achter het oor smeren om te zien of er mogelijk een vreemde reactie ontstaat.
Als er geen vreemde reactie ontstaat, dan kun je het ook aanbrengen op de gevoelige huid van je gezicht. Gebruik hiervoor een crème met teunisbloemolie die bedoeld is om gericht op de plekken van je puistjes te smeren of een vochtinbrengende crème om de huid te hydrateren. Als je pure teunisbloemolie gebruikt, dien je deze eerst te mengen met een dragerolie, zoals amandelolie, om de sterkte te verminderen.
Wil je teunisbloemolie gebruiken om je acne te behandelen? Probeer dan eens de gezichtscrème van ‘cosmoveda‘. Dit is een crème waarin zowel teunisbloemolie als rozenbottelolie in zijn verwerkt. Dit is een combinatie die vaak wordt aanbevolen bij de behandeling van acne. Ook kun je in overleg met een arts kiezen om een teunisbloemolie supplement te gebruiken tegen acne.