Thee en acne: waarom moet je (geen) thee drinken?

thee, acne en puistjes

Op mijn blog over acne en puistjes heb ik al meerdere malen de invloed van voedingsmiddelen op de huid besproken. Waar ik het nog niet over heb verteld, is thee en de invloed ervan op acne.

Sommige personen beweren dat een aantal soorten thee een positief effect zouden kunnen hebben op acne. Echter zijn er ook een aantal keerzijden van thee die mogelijk puistjes kunnen veroorzaken.

In dit artikel wil ik meer vertellen over de relatie tussen thee en acne. Hierna weet jij of het verstandig is wel of geen thee te drinken om je huidproblemen te bestrijden.

Kan thee helpen tegen acne en puistjes?

Ik zal je eerst vertellen over de positieve effecten van thee op acne.

Thee wordt gemaakt van de plant ‘Camellia sinensis’. Van deze plant worden allerlei varianten thee gemaakt. Aangezien alle soorten thee van dezelfde plant worden gemaakt, hebben de meeste soorten thee, zoals zwarte thee en groene thee hetzelfde effect. Verderop in dit artikel zal ik je vertellen over de beste thee met de meest positieve eigenschappen om acne te verhelpen.

Thee kan om de volgende redenen bijdragen aan een mooiere huid zonder puistjes:

  • Antioxidanten: Thee bevat erg veel antioxidanten. Deze stoffen helpen je huidcellen te beschermen tegen vrij radicalen en de talgproductie te reduceren. Thee heeft ook de kracht om hormonen in bedwang te houden, wat erg goed is voor hormonale acne. Het gevolg van voldoende antioxidanten is dat de poriën minder snel zullen verstoppen en je dus minder snel acne krijgt. Het krachtigste antioxidant in thee is EGCG. Dit antioxidant kan je huid beschermen tegen zonnestralen en kan zelfs helpen tegen ontstoken puistjes. Het drinken van thee is dus een goede manier om antioxidanten binnen te krijgen.
  • Lagere insulinespiegels: Een ander voordeel van thee is het verlagen van de insulinespiegels. Een hoge insulinespiegel kan leiden tot hormonale schommelingen en verbindingen waardoor de processen die acne veroorzaken vrij hun gang kunnen gaan. Thee kan helpen bij het verlagen van de hoeveelheid insuline in je lichaam door het vrijgekomen insuline van andere voedingsmiddelen af te breken.
  • Lager testosteron gehalte: Thee kan de hoeveelheid testosteron in je lichaam verminderen. Een van de oorzaken van hormonale acne is dan ook de te hoge hoeveelheid testosteron in het lichaam. Thee zorgt ervoor dat testosteron niet wordt omgezet in DHT. DHT is verantwoordelijk voor het aanmaken van teveel talg en dus verstoppingen van de poriën.
  • Gezondere darmen: Tevens kan thee helpen voor de darmgezondheid door de spijsvertering te stimuleren. Er zit namelijk prebiotica in thee wat het aantal gezonde bacteriën in de darmen stimuleert. Er zijn verschillende voordelen van gezonde darmen voor acne. Zo kan je voedginsstoffen beter opnemen, minder stress hebben en een betere mentale toestand krijgen.
  • Vertraagde ijzeropname: Bovendien kan thee helpen bij het vertragen van de ijzeropname. Het kan daarom gunstig zijn om een kopje thee te drinken wanneer je ijzerrijk voedsel eet, zoals rood vlees.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: Top 10 oplossingen voor puistjes

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

De negatieve effecten van thee op acne

Helaas is thee geen wondermiddel. Net als de meeste voedingsmiddelen en dranken zitten er zowel voor- als nadelen aan het drinken van thee. Hieronder zal ik een aantal negatieve effecten van thee op acne toelichten:

  • Cafeïne: Cafeïne is nadelig voor acne, omdat het de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je lichaam kan verhogen. Stress kan er weer voor zorgen dat het insulinegehalte verhoogd en je een lagere weerstand krijgt. Tevens krijgen mensen last van slaapproblemen door cafeïne. Het zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan de vorming van acne.
  • Schildklier: Aangezien er fluoride in thee zit, kan dit problemen opleveren rondom de schildklier. Je schildklier hoort normaal gesproken specifieke hormonen aan te maken, maar door fluoride kan de schildklier minder goed zijn werk doen. Schildklierproblemen kunnen leiden tot zware acne. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen even gevoelig is voor fluoride.
  • Oxalaten: Thee bevat oxalaten. Dit zijn antinutriënten die zich binden aan calcium in het bloed. Hierdoor kunnen er ontstekingsreacties in de vorm van cystes en puistjes ontstaan. Naast acne kunnen oxalaten voor veel meer problemen zorgen, zoals een slechte darmfunctie en plasproblemen.

Bovendien stoppen veel mensen suiker in hun thee. Suiker kan echter weer processen in je lichaam aantasten wat zal leiden tot acne. Kijk ook uit met gezoete of kant-en-klare-thee variaties, zoals ijsthee. Thee van lage kwaliteit biedt vooral negatieve effecten op je gezondheid.

Welke thee kun je het beste drinken?

Vrijwel elke theesoort kan bijdragen aan een betere huid, mits je het met mate drinkt. De verschillende soorten thee hebben allemaal voor-en nadelen. Er kan dus moeilijk een keuze worden gemaakt voor de beste thee. Zorg er in ieder geval voor dat je biologische thee van hoge kwaliteit zonder toegevoegde smaakstoffen drinkt.

Drink ook niet teveel thee. Het is dus niet verstandig om 5 glazen thee per dag te drinken. Hoewel je veel antioxidanten binnenkrijgt, kunnen de andere stoffen, zoals suiker en cafeïne leiden tot acne.

Het meeste onderzoek is gedaan naar witte thee en groene thee. Deze theesoorten zouden de meeste voordelen kunnen bieden voor acne. Het is beter dan de zwarte en Oolong thee.

Voor mannen kan het verstandig zijn om geen muntthee te drinken, omdat je er minder energiek van wordt. Vrouwen met hormonale acne kunnen overwegen om 1 glas muntthee per dag te drinken om op natuurlijke wijze het testosterongehalte in hun lichaam te verlagen.

Als je kunt kiezen tussen thee en koffie is het raadzaam om thee te drinken. Thee bevat namelijk meer gezonde ingrediënten. Ook bevat thee meer antioxidanten en minder cafeïne dan koffie. Bovendien is thee beter verteerbaar.

Ik ben bijvoorbeeld zelf fan van kruidenthee. Deze thee bevat namelijk geen cafeïne en vrijwel geen fluoride. Er kunnen allerlei soorten ingrediënten, zoals kurkuma, in kruidenthee worden verwerkt met zeer positieve effecten op de acne veroorzakende factoren.

Hoe thee op jouw huid reageert, kan erg verschillen. Iedereen heeft een andere huidtype en kan gevoeliger zijn voor bepaalde stoffen in thee. Het is dus een kwestie van uitproberen om te kijken welke thee het beste is voor jouw huid. Ook kun je proberen een tijdje helemaal geen thee meer te drinken, en over te stappen op water om te kijken of het een positief effect heeft op je acne.

Wil je meer weten over de invloed van voeding op acne? Aarzel dan niet om mijn gratis e-book te downloaden!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *