Tomaat tegen acne

tomaat tegen acne

Tomaten zijn enorm gezond. Het kan daarom voor de meeste mensen geen kwaad regelmatig wat tomaat te eten. Toch zitten er wel degelijk enkele nadelen aan tomaten als je last hebt van acne.

De meeste mensen zullen je aanbevelen veel groente en fruit te eten. Echter dien je alle soorten voedingsmiddelen in de juiste maten te eten.

Sommigen krijgen last van acne door tomaten. Anderen beweren juist dat tomaten kunnen helpen tegen acne. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de relatie tussen tomaten en acne.

Waarom kunnen tomaten acne veroorzaken?

Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie. Andere groentes die hier toe behoren zijn bijvoorbeeld aubergines, paprika’s, pepers en aardappelen.

Voedingsmiddelen uit de nachtschadefamilie worden in verband gebracht met acne, omdat ze een stof bevatten genaamd alkaloïden. Dit zijn natuurlijke gifstoffen die de plant bescherming bieden. Echter kan een te grote hoeveelheid van deze stof ervoor zorgen dat er een ontsteking ontstaat in je darm en acne op je huid ontstaat.

Sommige personen zijn allergisch voor tomaten. In dat geval kan er huiduitslag ontstaan na het eten van tomaten of wanneer een tomaat in aanraking is gekomen met je huid. Dit kun je laten controleren door een allergietest uit te laten voeren door een arts.

Waarom zijn tomaten gunstig tegen acne?

Er zitten niet alleen maar nadelen aan tomaten. Tomaten bevatten immers verschillende antioxidanten die gunstig zijn tegen acne. Je kunt er dan ook vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen uit halen. Denk bijvoorbeeld aan de vitamines A, B, C en K, potassium, kalium, magnesium en lycopeen.

Bepaalde vitamines in tomaten kunnen helpen de huid te beschermen tegen vrije radicalen en dus huidveroudering te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fijne lijntjes, ouderdomsvlekken en rimpels.

Een ander voordeel van tomaat tegen acne is dat het veel vocht bevat. Tomaten zorgen dus voor een betere hydratatie van de huid. Een droge huid leidt immers sneller tot verstopte poriën.

Hoe gebruik je tomaten tegen acne?

Ten eerste kun je de tomaten eten en verwerken in gerechten. Op internet lees je ook wel eens dat mensen tomaten rechtstreeks aanbrengen op de huid. Het kan slim zijn hier eerst over te praten met een arts of dermatoloog.

Je kunt bijvoorbeeld een doe-het-zelf behandeling van tomaten maken tegen acne. Hiervoor dien je een verse, biologische tomaat te pureren. Het spul kun je tien minuten tot een uur laten intrekken en er weer van af was spoelen met koud water. Daarna kun je een moisturizer aanbrengen op de huid. Zorg wel dat je eerst een pleistertest uitvoert, als je dit wilt uitproberen. Doe bijvoorbeeld eerst wat van het spul op de binnenkant van je elleboog om te kijken of er geen bijwerkingen ontstaan en het dus te hard is voor de acne-gevoelige huid van je gezicht.

Moet je wel of geen tomaten inzetten om acne te behandelen?

Tomaten kunnen mogelijk één van de oorzaken zijn van je acne. Simpelweg moet er meer onderzoek worden gedaan om dit vast te stellen. Het is sowieso goed om te onthouden dat er nog veel meer redenen kunnen zijn dat je last hebt van acne. Denk aan andere voedingsmiddelen, stress en je levensstijl.

Misschien eet en drink je andere voedingsmiddelen die nog sneller acne kunnen veroorzaken dan tomaten. Denk aan voedingsmiddelen die hormonen bevatten of voeding met een hoge glycemische lading.

Als je erg van tomaten houdt, raad ik je dan ook aan ze gewoon te blijven eten, maar met mate. Eventueel kun je een voedingsdagboek bijhouden om te ontdekken of je acne daadwerkelijk verergert na het eten van tomaten en andere groente uit de nachtschadefamilie.

Wil je meer weten over het behandelen van acne zonder medicijnen te gebruiken of de hulp van dermatologen in te schakelen? Dan raad ik je aan mijn gratis e-book te downloaden. Op deze manier ga je acne doelgerichter bestrijden dan met tomaten.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *