Wat is het verschil tussen een puist en mee-eter?

verschil puist en mee-eter

Het verschil tussen een puist en mee-eter is eigenlijk vrij eenvoudig.

Een mee-eter is nog niet ontstoken door bacteriën en een puist wel. Het is van belang dat mee-eters niet in contact komen met bacteriën om een ergere ontsteking (puistje) te voorkomen.

Download onze gratis gids hier om te zien hoe je van mee-eters en puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen. 

Naast de ontstaanswijze verschillen een puist en mee-eter ook qua grootte, kleur en gevoeligheid.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over het verschil tussen een puist en mee-eter. Ook zal ik je enkele krachtige tips geven voor de oneffenheden op je huid.

Verschil puist en mee-eter

Het verschil tussen een puist en mee-eter kan makkelijk worden aangetoond als we kijken naar de ontstaanswijze.

Een mee-eter kan worden gezien als het beginstadium van een puist of acne.

De onderkanten van de haarfollikels bevatten talgkliertjes. Deze kliertjes produceren talg om de huid soepel te houden en te beschermen.

Door bepaalde factoren, zoals hormonen en voeding, kunnen talgklieren geïrriteerd raken waardoor er meer talg wordt geproduceerd dan nodig is. In de poriën ontstaat dan een opstopping. Deze ophoping van talg in een talgklier wordt een mee-eter genoemd.

De mee-eter is te herkennen aan een klein zwart of wit puntje. Wanneer een mee-eter ontsteekt door vuiligheid en acne bacteriën ontstaat er een echte rode ontsteking. De ontsteking is de officiële puist.

Het belangrijkste verschil tussen een puist en mee-eter is dan ook de fase in het ontstaan van de puistjes. Daarnaast is een puist vaak een stuk pijnlijker en opvallender dan een mee-eter.

Een behandeling voor puistjes en mee-eters

Je weet nu wat het verschil is tussen een puist en mee-eter. Het is daarom tijd de onzuiverheden te gaan verzorgen of behandelen.

Mee-eters en puistjes kunnen doorgaans op dezelfde manier worden voorkomen en verwijderd. Er is dus vaak geen verschil tussen de behandeling van een puist of mee-eter.

Voor mee-eters worden vaak reinigers ingezet en voor echte puistjes antibacteriële middelen

Zie hieronder een aantal tips:

  • Milde gezichtsreiniger: Gebruik een zachte gezichtsreiniger om je gezicht 1 of 2 keer per dag te wassen. Hierdoor zullen verontreinigheden van je huid worden gewassen en krijgen poriën minder kans verstopt te raken.
  • Salicylzuur en benzoylperoxide: (Vochtinbrengende) crèmes, gels en serums met salicylzuur kunnen helpen je poriën te laten ontstoppen. Hierdoor kan je voorkomen dat een mee-eter ontstoken raakt en een puistje ontstaat. Benzoylperoxide kan helpen acne veroorzakende bacteriën te verwijderen.
  • Niet-comedogene verzorgingsproducten: Het is goed acne te verzorgen met producten waarop een label ‘niet-comedogeen’ staat. Dit betekent namelijk dat het product geen ingrediënten bevat die de poriën kunnen verstoppen.
  • Olievrije make-up: Als je make-up gebruikt, dient deze niet-comedogeen te zijn, zodat de oliën de poriën niet verstoppen. Vergeet ook niet ’s avonds het make-up van je gezicht te wassen voordat er vuil op je kussensloop terecht komt en je hier de hele nacht in ligt.
  • Niet uitknijpen: Het is gevaarlijk om zowel puistjes als mee-eters aan te raken en uit te knijpen. Je kunt zelfs blijvende gaatjes in de huid krijgen door een puist of mee-eter uit te drukken.
  • Pak onderliggende oorzaken van acne aan (belangrijkste tip):Met de hiervoor besproken middelen kun je namelijk wel de huidige mee-eters en puistjes bestrijden, maar niet de onderliggende oorzaken van acne oplossen. Hierdoor komen de puistjes steeds terug. Download daarom hieronder mijn gratis gids.
Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Hopelijk is het nu duidelijk voor je wat het verschil is tussen een puist en mee-eter en hoe je deze verontreinigheden het beste kunt verzorgen. Toch nog vragen of onduidelijkheden? Laat dan hieronder een reactie achter!

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *