Wat is het verschil tussen een puist en steenpuist?

verschil puist en steenpuist

Ben je benieuwd naar het verschil tussen een puist en steenpuist?

Een puistje ontstaat wanneer een porie verstopt en ontstoken raakt door overtollig talg en verontreinigheden.

Een pukkel die erg op een puist lijkt is de steenpuist. Deze verschijnt na een bacteriële infectie. Het verschil tussen de puistjes is te herkennen aan de korst. Daarnaast is een steenpuist vaak een stuk roder, pijnlijker en groter dan een normale puist.

Puistjes en steenpuisten kunnen beide worden behandeld vanuit huis. Op deze pagina zal ik je iets meer vertellen over het verschil tussen een puist en steenpuist. Ook krijg je natuurlijk opties voor behandelingen.

Verschil puist en steenpuist

Om het verschil tussen een puist en steenpuist te herkennen kunnen we naar de oorzaak kijken.

Er zitten talgklieren in de huid die olie produceren. Als er teveel olie wordt geproduceerd, verstoppen de talgklieren. Vervolgens komen er P.acnes bacteriën om de hoek kijken die een ontsteking veroorzaken. Er ontstaat dan een puist of in de volksmond: acne.

Een steenpuist is een bacteriële infectie van een haarzakje of wondje. De Staphylococcus aueus bacteriën zijn hier verantwoordelijk voor. Eigenlijk kunnen Staphylococcus bacteriën vaak op de huid leven zonder steenpuisten te veroorzaken. Er ontstaat dan ook pas een steenpuist wanneer de bacterie een haarzakje laat ontsteken. Je herkent een steenpuist aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele puskop. Soms kan de infectie verspreiden naar omliggend weefsel of ontstaan er meerdere steenpuisten naast elkaar.

Een steenpuist ontstaat vaak op een plek met veel wrijving of zweet. Denk bijvoorbeeld aan de oksels, nek en dijen.

Het verschil tussen een puist en steenpuist is dus eigenlijk het ontstaan van de puistjes. Ook kan een steenpuist harder, groter en gevoeliger zijn.

Verschil tussen de behandeling van een puist en steenpuist

Doorgaans verdwijnt een puistje na enkele dagen of weken. Een puist barst vaak vanzelf open. Een steenpuist kan langer zichtbaar blijven dan een puistje. De steenpuist is namelijk groter en een onderhuidse ontsteking. Ook kan een steenpuist zich veel makkelijker verspreiden met meer langdurige steenpuisten als gevolg.

Een passende behandeling is verstandig om littekens en andere ongemakken van puistjes te voorkomen.

De puistjes en steenpuisten kunnen het beste verschillend worden behandeld. Knijp in ieder geval nooit een puist of steenpuist uit om ergere problemen te voorkomen.

Puistjes kunnen bijvoorbeeld worden behandeld met verzorgingsproducten. Gebruik een milde reiniger om je gezicht minimaal 1 keer per dag te wassen en dus verontreinigheden van je gezicht te wassen. Gebruik ook een crème om dode opstapelende huidcellen in je poriën te verwijderen.

Voor steenpuisten is het belangrijk om te letten op je algemene hygiëne. Draag ook geen strakke kleding die wrijving op de huid veroorzaken. Koop een desinfecterende douchegel om huidige steenpuisten te behandelen en meer puisten te voorkomen.

Tot slot raad ik je aan om mijn gratis e-book te downloaden. Hierin worden de grondoorzaken van acne besproken en tips gegeven, zodat je acne effectief kunt bestrijden. Nu je weet wat het verschil is tussen een puist en steenpuist is het tijd om actie te ondernemen!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *