Vis en zeevruchten tegen acne

vis en zeevruchten tegen acne

Wellicht heb je weleens opgemerkt dat je huid zichtbaar is verbetert na het eten van verse zeevruchten, zoals zalm, makreel, ansjovis en oesters. Dat kan goed kloppen! Het eten van bepaalde soorten vis is namelijk een echte aanrader tegen acne en puistjes.

Hoewel de meeste in het wild gevangen vissoorten een gunstig effect kunnen hebben op acne, zijn er ook een aantal vissen die je liever niet wilt eten als je acne hebt. Gefrituurde garnalen kunnen bijvoorbeeld acne opleveren. Op deze pagina vertel ik je alles over de beste en slechtste zeevruchten en vis bij acne.

Waarom zou je zeevruchten wel of niet moeten eten tegen acne?

Er zitten allerlei stoffen in vis en zeevruchten die een gunstig effect kunnen hebben op processen in je lichaam die te maken hebben met acne.

Voorbeelden van goede stoffen die je kunt halen uit vis en hun voordelen zijn:

 • Omega vetzuren: In vis kun je zowel omega-3 als omega-6 vetzuren aantreffen. Deze vetzuren helpen bij het voorkomen van acne en het verminderen van ontstekingen. Je dient echter een balans te hebben in de hoeveelheid omega-3 en omega-6 vetzuren die je binnenkrijgt. Je vindt de gunstige omega-3 vetzuren voornamelijk in wild gevangen vis, en dus niet in gekweekte vis.
 • Antioxidanten: Er zitten allerlei antioxidanten, zoals astaxanthine in vis die kunnen helpen tegen acne. De antioxidanten hebben een gunstig effect op acne, omdat ontstekingen worden afgeremd, de mitochondriën van je lichaam gezonder worden en de huid wordt beschermt tegen oxidatie.
 • Overige voedingstoffen: Er zitten tal van gezonde vetten en verzadigde eiwitten in zeevruchten. Ook zit er veel vitamine D, selenium, biotine, zink en kalium in vis.

Er zijn ook enkele nadelen aan het eten van vis als we kijken naar acne en huidproblemen. De nadelen wegen echter niet heel erg op tegen de voordelen. Zorg echter dat je vis in de juiste mate eet.

Er zit bijvoorbeeld kwik in vis waardoor er problemen met de spijsvertering kunnen ontstaan, vrije radicalen kunnen ontstaan en de gevoeligheid voor het hormoon “insuline” kan worden vergroot. Het voordeel is dat er vrij weinig kwik zit in de meeste vissoorten en in wild gevangen vis. Kwik zit vooral in gekweekte zalm en tonijn.

Ook kunnen er gifstoffen zitten in vissen van een kwekerij. Kwekers hebben namelijk de neiging om grote hoeveelheden vissen in een klein gebied te laten opgroeien en ze te voeden met een slecht goedkoop dieet. Door het slechte voedingspatroon moeten ze worden behandeld met antibiotica. Door deze antibiotica kunnen er problemen met je darmen ontstaan. Dit kan te zien zijn aan een onzuivere huid met puistjes.

Wat zijn de beste en slechtste vissoorten en zeevruchten voor de huid?

Hieronder zal ik een aantal lijstjes met de beste en slechtste zeevruchten opsommen voor een huid die gevoelig is voor acne. Houd hierbij rekening dat je het liefst in het wild gevangen vis wilt weten.

De soorten vis die het meest geschikt zijn voor acne zijn:

 • Zalm
 • Sardines
 • Makreel
 • Ansjovis
 • Oesters
 • Inktvis

De volgende vissoorten zijn ook goed voor acne, maar je dient er niet teveel van te eten. Er zit namelijk meer kwik in, of een erg grote hoeveelheid van een andere voedingsstof dan de hiervoor genoemde soorten. Een overschot aan voedingsstoffen kan immers ook leiden tot een acne uitbraak.

 • Kabeljauw
 • Tonijn
 • Forel
 • Snoekbaars
 • Kreeft
 • Krab
 • Goudmakreel
 • Mosselen

De soorten vis die je wellicht beter kunt vermijden als je acne hebt, omdat ze gifstoffen bevatten zijn:

 • Tilapia
 • De meeste gekweekte garnalen
 • Calimari

Vis eten tegen acne: conclusie en meer tips voor je acne!

Je weet nu waarom het verstandig is vis te eten voor je acne en huid, namelijk door de ontstekingsremmende eigenschappen en alle stoffen die een gunstige invloed kunnen hebben op acne. Ook weet je welke soorten vis kunnen leiden tot acne door het hoge kwikgehalte en slechte stoffen.

Kies altijd voor in het wild gevangen vis. Zorg ook dat je niet teveel vis eet. Een overschot van bepaalde stoffen kan tot acne leiden.

Heb je nog vragen over een specifieke vissoort of een vis of zeevrucht die ik nog niet heb besproken? Laat dan zeker een reactie achter!

Bovendien raad ik je aan om mijn gratis e-book te downloaden. Je leert dan wat de veel gemaakte fouten zijn bij acne. Zo voorkom je dat acne erger wordt na het eten van vis.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *