Vitamine B en acne

vitamine b tegen acne

Als je op zoek gaat naar behandelingen tegen acne kom je waarschijnlijk vitamine B tegen. Er zijn verschillende soorten vitamine B die zouden kunnen helpen bij Acne. De bekendste vitamine B zijn vitamine B5, B6 en B12.

In dit artikel vertel ik je meer over de verschillende vitamines B en de invloed ervan op acne en puistjes. Aan het einde weet je dus precies of het slim is om vitamine B tegen acne te gebruiken. Ook weet je welke variant van vitamine B je beter kunt vermijden.

Waarom vitamine B tegen acne?

In totaal zijn er acht verschillende soorten vitamines B. Vaak worden deze soorten vitamines gezamenlijk gezien en vitamine B genoemd. Toch kunnen de verschillende varianten vitamine B een verschillende werking hebben op je lichaam en acne. Als je momenteel last hebt van acne, is het belangrijk om te weten welke varianten vitamine B een positieve of negatieve invloed hebben op acne.

Vitamine B wordt niet in grote mate aangemaakt en opgeslagen door je lichaam. Je dient dus dagelijks een bepaalde hoeveelheid van specifieke vitamines B binnen te krijgen om voldoende van de stoffen in je lichaam te hebben en vitamine B-tekorten te voorkomen.

Om voldoende vitamine B binnen te krijgen dien je bepaalde voedingsmiddelen te eten en te drinken of eventueel supplementen te nemen. Het kan slim zijn om de waardes in je bloed te laten testen om te zien of je eventuele tekorten hebt. Ook dien je contact op te nemen met je huisarts of diëtist als je supplementen wilt gebruiken of meer vitamines wilt binnenkrijgen. Langdurig een hoge dosis aan bepaalde vitamines kan namelijk slecht zijn voor je lichaam.

Welke vitamines B zijn goed of slecht tegen acne?

Zoals ik vertelde zijn er verschillende soorten vitamine B. Een aantal van deze vitamines zouden een positief effect geven op acne. Hieronder bespreek ik de verschillende vitamines en hun werking.

  • Vitamine B5: Vitamine B5 (of pantotheenzuur) zorgt ervoor dat vetzuren worden afgebroken waardoor de kerncomponenten kunnen worden gebruikt in het dagelijkse metabolisme. Acne kan worden tegengegaan met vitamine B, omdat het de huidoliën vermindert en poriën dus minder snel verstopt raken. In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat vitamine B5 de huid minder vet maakt en acne vermindert. Bij hormonale schommelingen, zoals tijdens de puberteit, maakt je lichaam gebruik van Vitamine B5, het is dan dus extra belangrijk om genoeg vitamine B5 binnen te krijgen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid Vitamine B5 is 5 mg.
  • Vitamine B6: Vitamine B6 (of pyridoxine) zorgt ervoor dat onze huid en slijmvliezen worden onderhouden. Bij een tekort aan vitamine B6 zal je huid droog, vettig, jeukerig en schilferig worden. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B is 1,2 mg voor vrouwen en 1,4 mg voor mannen.
  • Vitamine B12: Teveel vitamine B12 kan je acne erger maken, omdat het vrijwel direct invloed heeft op de huidbacterie genaamd C.acnes. Het binnenkrijgen van vitamine B12 zorgt er dus voor dat acne veroorzakende bacteriën in werking worden gezet. De bacteriën zullen er toe leiden dat de verstopte huidporiën ontstoken raken met puistjes tot gevolg. Echter is vitamine B12 wel belangrijk voor andere processen in je lichaam. Daarom dien je de juiste dosis binnen te krijgen, maar zeker niet teveel. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 is 2,8 microgram.

In welke (voedings)middelen vind je vitamine B?

Vitamine B5 is mogelijk gunstig tegen acne. Je vindt vitamine B5 vooral in lever, kip, kalkoen, volkoren brood, aardappelen, zalm, kreeft, champignons, linzen en broccoli.

Vitamine B6 zou ook een positief effect kunnen geven op je acne. Je vindt vitamine B6 vooral in pistachenoten, walnoten, zonnebloempitten, peulvruchten, melk, avocado, rijst, ansjovis, haring, forel, tonijn en rundvlees.

Voor zowel vitamine B5 als B6 zijn tabletten en supplementen verkrijgbaar.

Vitamine B en acne: conclusie en tip!

Je weet nu welke vitamines B mogelijk positief kunnen werken tegen acne, namelijk vitamine B5 en B6. Je kunt deze stoffen halen uit voeding en supplementen. Neem wel contact op met je arts voordat je meer vitamines gaat innemen. Je lichaam heeft namelijk een bepaalde samenstelling van vitamines, mineralen en aminozuren nodig om acne te zien verminderen.

Ook raad ik je aan om meer natuurlijke oplossingen voor acne te vinden. Acne wordt namelijk vaak veroorzaakt door meer dan één factor. Wellicht zijn hormonale schommelingen, snelle koolhydraten, een slechte darmflora of een verkeerd huidverzorgingspatroon de oorzaak van je acne.

Als je hier meer informatie over wilt kun je mijn gratis e-book downloaden. Je krijgt hierin verschillende tips tegen acne. Dit is dus zeker waardevol om te lezen als je eindelijk een schone huid wilt krijgen!

Vergeet ook niet om onderaan deze pagina een reactie achter te laten als je nog vragen hebt over acne, vitamine B en acne of gewoon je verhaal kwijt wilt!

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *