Vitamine D en acne: helpt vitamine D voor acne?

Vitamine D en acne

Meerdere onderzoekers hebben een verband tussen vitamine D en acne vastgesteld. Vitamine D is een hormoon dat je bijvoorbeeld kunt aantreffen in vette vis en zuivelproducten. Ook kun je vitamine D in je lichaam krijgen door in de zon te gaan. Vandaar zien ook veel mensen hun acne verbeteren in de zomer.

Wanneer je acne hebt zijn je poriën verstopt. Hierdoor zie je puistjes en mee-eters op je huid. Er zijn verschillende oorzaken voor je acne en verstopte poriën, zoals schommelingen van je hormonen en bacteriën.

Acne kan tevens ontstaan door een tekort aan vitamine D in je lichaam. Op deze pagina ga ik je dan ook meer vertellen over het verband tussen vitamine D en acne. Je dient echter wel te onthouden dat acne vaak wordt veroorzaakt door meerdere factoren die moeten worden verholpen om je acne te kunnen elimineren.

Kun je acne krijgen door een tekort aan vitamine D?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de vraag of je acne kunt krijgen door een tekort aan vitamine D in je lichaam.

Zo werd er in 2006 een onderzoek gedaan in Amerika waaruit bleek dat bijna de helft van de bevolking een tekort had aan vitamine D.

Hoewel een tekort aan vitamine D geen officiële oorzaak is voor je acne is het wel bekend dat vitamine D helpt je immuunsysteem te reguleren. Aangezien door een slecht immuunsysteem minder bacteriën worden verwijdert, zal vitamine D wel degelijk een oorzaak van je acne kunnen zijn.

Uit een andere studie in 2014 is gebleken dat mensen met een laag percentage vitamine D in hun lichaam meer risico lopen op acne. Toen de proefpersonen orale vitamine D-supplementen toegediend kregen, zagen veel mensen na enkele weken of maanden een positief effect op hun huid.

Echter geven beide bronnen aan dat er meer onderzoek nodig is om te concluderen dat vitamine D daadwerkelijk invloed heeft op puistjes.

Waarom vitamine D gebruiken voor acne?

Het gebruiken van vitamine D kan helpen tegen acne wegens de antimicrobiële eigenschappen. Dit betekent dat vitamine D helpt acne veroorzakende bacteriën te verwijderen.

Daarnaast werkt vitamine D ontstekingsremmend.

Zorg dus dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt om je acne mogelijk te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen vitamine D-supplementen te gebruiken om ontstoken acne te verwijderen.

Hoe kun je vitamine D gebruiken voor acne?

Als je last hebt van acne en onvoldoende vitamine D binnenkrijgt, kan het dus verstandig zijn vitamine D te gebruiken in je strijd tegen acne.

Je kunt vitamine D binnenkrijgen door buiten te zonnen. Echter is dit niet de beste manier om vitamine D in je lichaam te krijgen. Zonnebrandcrème houdt namelijk de aanmaak van vitamine D in je lichaam tegen. Ook loop je door te zonnen en het niet gebruiken van zonnebrandcrème het risico op huidkanker. Volgens artsen is het daarom beter te kiezen voor voedingsmiddelen die veel vitamine D bevatten of een voedingssupplement te nemen.

Het probleem is echter dat vitamine D voornamelijk in producten zit die je acne juist kunnen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan melk, kaas en andere zuivelproducten. Betere producten die vitamine D bevatten zijn vissoorten, zoals: regenboogforel, zalm, haring en makreel.

Mocht je geen vis lusten, gevoelig zijn voor lactose of gewoon op een simpele manier je vitamine D tekort willen aanvullen, kun je het innemen van een vitamine D-supplement overwegen. Je dient dan wel de dosering in de gaten te houden. Ook moet je opletten op de dosering van andere supplementen die je gebruikt naast het vitamine D-supplement. Overleg dit dus met een arts.

Zorg in ieder geval dat je niet meer vitamine D binnenkrijgt dan de aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram per dag voor mannen en vrouwen die niet zwanger zijn of borstvoeding geven. Het kan namelijk gevaarlijk voor je lichaam zijn als je te veel vitamine D binnenkrijgt.

Vitamine D is een hormoon dat in vet oplost. Neem daarom een vitamine D-supplement wanneer je een maaltijd eet. Kies tevens voor een supplement waarin de vitamine D is opgelost in olie, dit helpt vitamine D op te lossen in je lichaam.

Samenvatting + meer tips voor je acne

Als je reguliere behandelingen tegen acne hebt geprobeerd, maar geen effect op je acne hebt gezien, heb je wellicht een tekort aan vitamine D. Je kunt je bloed laten onderzoeken op de hoeveelheid vitamine D door een huisarts of dermatoloog.

Echter, acne wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan een slechte huidverzorgingsroutine, een slecht voedingspatroon en je overige levensstijl.

Wil je hier meer informatie over krijgen en weten hoe je acne kunt verminderen door factoren die acne veroorzaken te beïnvloeden? Klik dan op de onderstaande groene knop om mijn nieuwste revolutionaire e-book te bekijken. Hierdoor kun je eindelijk een schonere huid krijgen!

Leven Zonder Acne cover

ONTHULD: Hoe jij snel van je acne kunt afkomen

Heb je last van puistjes en het idee dat je niet leuk bent om naar te kijken? Ontstaan er steeds meer putjes en gaten in je gezicht, omdat je het niet kunt laten van puistjes af te blijven?

Veel slachtoffers houden jarenlang last, krijgen blijvende acne littekens en ontwikkelen mentale klachten. Maak vandaag een einde aan jouw acne verhaal.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *