Vrije radicalen en acne

veroorzaken vrije radicalen acne

Hoewel het vrij makkelijk lijkt acne te verhelpen, zijn de echte oorzaken van acne vaak moeilijk te achterhalen.

Veel mensen denken dat zij alleen even elke dag de huid moeten reinigen, producten met benzoylperoxide moeten gebruiken en eventueel een afspraak moeten maken met een dermatoloog om acne te behandelen.

Echter blijven veel mensen last houden van acne, ondanks dat zij zich keurig houden aan een huidverzorgingsregime. Dit kan te maken hebben met onderliggende factoren die invloed hebben op acne. Denk bijvoorbeeld aan vrije radicalen.

Vrije radicalen zitten vaak in de lucht en kunnen bijdragen aan het verergeren van acne. Ik wil je hieronder dan ook meer vertellen over vrije radicalen en acne. Ook vertel ik je wat je er tegen kunt doen.

Wat zijn vrije radicalen?

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat je acne kunt krijgen door vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn moleculen in onze omgeving die vrij kunnen komen door bijvoorbeeld luchtvervuiling. Ze kunnen de cellen en weefsels in ons lichaam beschadigen.

Je kunt onder andere worden blootgesteld aan vervuiling door in een grote stad te lopen. Het gevolg is dat de moleculen op zoek gaan naar elektronen, en schade aan de huid veroorzaken.

Vrije radicalen kunnen acne verergeren, omdat ze het collageen op de huid vernietigen. Ook veroorzaken ze donkere vlekken en ontstekingen. Door de ontstekingen kunnen de poriën verstopt raken. Dit leidt tot de ontwikkeling van acne en puistjes.

Vrije radicalen kunnen vrijkomen door luchtvervuiling, zonlicht (UV-straling), roken, alcohol, pesticiden en slechte voeding.

Laat je een appel op het aanrecht liggen en wordt deze bruin? Dit is een voorbeeld van schade door vrije radicalen.

Wat kun je doen tegen acne door vrije radicalen?

Je kunt acne die wordt veroorzaakt door vrije radicalen bestrijden door antioxidanten door de huid te laten opnemen. Het is immers bijna onmogelijk om totale blootstelling aan vrije radicalen te voorkomen. Lokale antioxidanten kunnen vrije radicalen aan de huid vaak beter voorkomen.

Antioxidanten zijn effectief tegen vrije radicalen, omdat ze de vrije radicalen neutraliseren en huidveroudering tegengaan. Je kunt antioxidanten in je lichaam krijgen door voedingsmiddelen of huidverzorgingsproducten die antioxidanten bevatten te gebruiken.

Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel antioxidanten zijn: bosbessen, avocado’s, gekookte broccoli, arganolie, kurkuma, groene thee, donkere chocola en pecannoten.

Persoonlijk heeft de antioxidant vitamine C mij erg geholpen acne te bestrijden. Het voordeel is dat deze antioxidant het meest onderzocht is en het meest wordt gebruikt om huidtinten te egaliseren. Je kunt bijvoorbeeld een serum met vitamine C gebruiken. Smeer deze op de huid zowel in de ochtend als avond, zodat de huid de hele dag kan worden beschermd en hersteld tegen vrije radicalen.

Het is echter belangrijk naast de antioxidanten je ook te houden aan je overige huidverzorgingsregime. Middelen met benzoylperoxide hebben namelijk een ander doel dan antioxidanten.

De ultieme oplossing voor acne!

Eén van de oorzaken van acne kan dus de blootstelling aan vrije radicalen zijn.

Er zijn echter nog veel meer oorzaken van acne die moeten worden opgelost om de acne te laten verdwijnen. Naast vrije radicalen dien je jezelf bijvoorbeeld ook te verdiepen in hormonen en andere processen in je lichaam.

In mijn e-book vertel ik je alles wat je moet weten over de onderliggende oorzaken van acne. Via de onderstaande knop kun je direct aan de slag.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *