Wanneer is een puist rijp?

wanneer is een puist rijp

Veel mensen vragen zich af wanneer een puistje rijp is. Op dat moment is het namelijk veiliger om een puistje uit te knijpen. Echter is het eigenlijk nooit verstandig puistjes uit te knijpen.

Wanneer een puistje niet rijp is en je probeert deze toch uit te knijpen, kan er verergering optreden. Denk bijvoorbeeld aan roodheid, ontsteking, zwelling, een infectie of een litteken die de rest van je leven zichtbaar kan blijven.

Ook kunnen bacteriën worden verspreid door een puistje te knijpen. Echter, veel mensen kunnen het niet laten om er niet aan te komen. Daarom vertel ik je in dit artikel wanneer een puistje rijp is, zodat je het in ieder geval op het juiste moment doet.

Wanneer is je puistje rijp?

Hieronder bespreek ik een aantal dingen waaraan je kunt merken of je puistje al rijp is.

Heeft het puistje een witte kop?

Of een puistje rijp is, kun je merken aan de witte of gele kop op een puistje. Een mee-eter zal ook rijp kunnen zijn. Het pus in deze soorten puistjes zit namelijk aan het oppervlak van de huid en kan dus makkelijk eruit worden gehaald.

Normaal gesproken zullen whiteheads en mee-eters uit zichzelf open springen.

Een puistje die rood is, is nog niet rijp. Als je hier aan gaat knijpen, kunnen de problemen erger worden.

Heb je een aantal dagen gewacht?

Het kan vaak enkele dagen duren voordat een nieuw puistje rijp is. Het is verstandig te wachten tot een puistje rijp is, omdat het dan makkelijker is hem te verwijderen.

Is een puistje moeilijk te verwijderen? Dan is hij nog niet rijp

Wanneer je probeert een puistje uit te knijpen, maar dit niet lukt, is het puistje waarschijnlijk nog niet rijp of rijp genoeg. Een rijp puistje kan altijd makkelijk worden verwijderd. Het is belangrijk niet verder te knijpen of harder te drukken.

Doet een puistje pijn of zit deze onder de huid?

Sommige soorten puistjes, zoals onderhuidse puistjes, ontstoken puistjes en cystische acne dien je met rust te laten. Het is namelijk bijna onmogelijk zo’n puistje uit te drukken.

Een puistje onder de huid en zonder kop kan pijnlijk zijn om te verwijderen. Ook kan je verdere irritatie en roodheid veroorzaken. Bovendien zal je het natuurlijke genezingsproces van een puistje vertragen en kan er een lelijk litteken ontstaan. Je krijgt dus alleen maar meer en langer last van puistjes door een onrijp puistje proberen uit te knijpen.

Een rijp puistje uitknijpen

Zorg dus dat je het puistje voldoende tijd geeft een wit kopje te ontwikkelen. Ook kun je met een anti-acne product een puistje sneller laten rijpen.

Eventueel kun je een professionele behandeling ondergaan bij een dermatoloog. Zij hebben speciale instrumenten om puistjes veiliger te verwijderen.

Wanneer je zelf een rijp puistje uitknijpt, dien je dit altijd op een hygiënische manier te doen. Was bijvoorbeeld je handen, zodat er geen bacteriën in de puist terecht kunnen komen. Gebruik ook een gezichtsreiniger, ontsmettingsmiddel en eventueel een comedonenlepel of mee-eters pincet. Breng geen anti-acne product aan als je een rijp puistje net hebt open geknepen.

Gratis e-book over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja, ik wil van mijn puistjes af
Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *