
De meeste acne patiënten proberen eerst producten van de drogisterij en hun voedingspatroon aan te passen om hun acne te bestrijden. Dit is dan ook zeker een goede manier om acne te bestrijden.
Echter zijn er verschillende huidtypes en vormen van acne. Het kan daarom in sommige gevallen raadzaam zijn een dermatoloog, dokter of huisarts te raadplegen. Er kan dan een passende behandeling worden uitgezocht.
Aangezien acne medicijnen, zalven en antibiotica bijwerkingen op kunnen leveren, lijkt me dat je wil voorkomen dat je naar de huisarts moet. Op deze pagina zal ik dan ook bespreken wat je zelf kunt doen en in welke gevallen je écht naar een arts moet. Mocht je jezelf herkennen in één of meerdere situaties, kan het dus verstandig zijn een afspraak in te plannen bij de huisarts.
Inhoudsopgave
Ga in de volgende gevallen naar je huisarts of een dermatoloog
Hieronder bespreek ik de specifieke gevallen wanneer het raadzaam is naar je huisarts te gaan. Aan het einde vertel ik ook hoe het mijzelf is gelukt van acne af te komen zonder medicijnen.
1. Heb je vrij verkrijgbare crèmes en middelen geprobeerd zonder effect?
Wanneer je last hebt van milde tot matige acne kun je eerst vrij verkrijgbare crèmes en middeltjes proberen. Denk hierbij aan reinigingsgels, benzoylperoxide en een exfoliant zoals salicylzuur of glycolzuur.
Heb je deze producten geprobeerd, maar blijven cystes en hormonale acne plekjes aanhouden? Dan kun je een dermatoloog naar de acne laten kijken. Hij of zij kan dan een passend advies geven. Er kan bijvoorbeeld een nog krachtiger middel dan benzoylperoxide worden voorgeschreven. Dit gaat vaak om orale antibiotica, anticonceptie, iisotretinoïne of een hormonale behandeling.
Ook kun je eens nadenken over te stappen naar een sterkere variant benzoylperoxide. Benzoylperoxide is namelijk in verschillende percentages en sterktes verkrijgbaar. Anderen mensen kunnen juist ergere acne krijgen, omdat zij verkeerde producten gebruiken die niet geschikt zijn voor acne. Wellicht gebruik je een product voor de droge huid, terwijl je huid naar een product verlangt die gericht is op de vettige huid.
Zorg er in ieder geval voor dat je je gezicht zowel ’s ochtends als ’s avonds wast met een milde reiniger. Voor de droge huid kun je een zachte, schuimende reinigingsmiddel gebruiken. Na het middel en de ingrediënten twee minuten te laten intrekken in de huid kun je het eraf wassen. Ook kun je salicylzuur gebruiken om de dode huidcellen te verwijderen eens per twee weken. Bovendien kun je de benzoylperoxide crème plaatselijk aanbrengen op je puistjes, zodat de acne veroorzakende bacteriën worden gedood. Zie je na zes weken nog geen verbetering? Raadpleeg dan je huisarts of een dermatoloog.
Heb je een slecht zelfbeeld gekregen en ben je onzeker geworden?
Naast de uiterlijke kenmerken kan acne ook voor innerlijke problemen zorgen. Misschien sla jij evenementen en uitstapjes met vrienden over door je acne. Het kan dan slim zijn een afspraak te maken met de arts. Dankzij sommige behandelingen kun je namelijk binnen twee maanden van de acne af komen.
Zowel jongeren als ouderen kunnen last hebben van acne. Beide groepen kunnen ook een slecht zelfbeeld krijgen en onzeker worden. Het is nou eenmaal lastig met de huidproblemen en daardoor ook starende blikken om te gaan.
Door acne kun je dan ook angststoornissen of een depressie krijgen. Daarnaast kun je andere sociale, psychologische en emotionele problemen krijgen. Dit kan zelfs leiden tot verschijnselen die horen bij epilepsie, diabetes en artitis. Het is dus belangrijk om naar de arts te gaan, zodat je jezelf weer goed en gezond voelt.
Doen de puisjes pijn en krijg je er littekens door?
Onderhuidse puistjes en cystische acne kunnen erg moeilijk te behandelen zijn. Met de hulp van een dermatoloog kun je de oneffenheden beter bestrijden. Sommige puistjes kunnen zo hardnekkig zijn dat er littekens achterblijven op de huid. Ook kun je door het zelf uitknijpen van puistjes blijvende littekens krijgen. Zit dus niet aan je puistjes om te voorkomen dat bacteriën verspreiden en de symptomen van acne verergeren.
Een dermatoloog kan een voorstel doen je littekens te behandelen door bijvoorbeeld lichttherapie of een laserbehandeling tegen acne in te zetten, afhankelijk van de ernst van je acne en littekens. Op deze manier zullen de littekens sneller herstellen of kunnen worden vervaagd.
Wat kun je verwachten van een bezoek aan de huisarts voor acne?
Als je last hebt van acne kun je er beter maar vroeg bij zijn en het direct goed aanpakken. Zo voorkom je dat de ontstekingen zullen verergeren en er littekens zullen vormen op de huid.
Je kunt mijn e-book “Leven Zonder Acne” lezen waarin ik alle grondoorzaken van puistjes, en uiteraard de bijbehorende tips geef. Ik heb namelijk zelf ook last gehad van hardnekkige acne, van alles geprobeerd en ben er uiteindelijk zelf van af gekomen.
Ook kun je eens naar de apotheek gaan om medicatie zonder recept of goede huidverzorgingsproducten te krijgen. Zij weten namelijk ook het een en ander over acne. Bij hardnekkige acne kan het verstandig zijn direct naar een arts te gaan, zodat je voorkomt dat je de nodige behandeling uitstelt en er verergering, zoals littekenvorming optreedt.
Wanneer je naar een expert of arts gaat, zal je huid grondig worden onderzocht, worden besproken hoelang de acne er al is en wat je al hebt geprobeerd om er van af te komen. Vervolgens bepaalt de arts welke behandeling het beste bij je past.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode
Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen. Klik hier en zorg ervoor dat jouw puistjes snel verleden tijd zijn.