Wasmiddel en acne

wasmiddel en acne

Acne is een lastige huidaandoening. Er zijn immers honderden, zo niet duizenden factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Eén van de factoren van acne zou het gebruiken van wasmiddel welke niet geschikt is voor jouw acne-gevoelige huid kunnen zijn. Behalve goede huidverzorgingsroutines en de juiste voeding kunnen er dus meer oorzaken zijn van acne.

Als jij merkt dat je acne en puistjes krijgt door het wasmiddel dat je momenteel gebruikt, kan het verstandig zijn over te stappen naar een andere variant. In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over het kiezen van het juiste wasmiddel als je last hebt van acne.

Waarom kun je acne krijgen door wasmiddelen?

Wasmiddelen kunnen allerlei ingrediënten bevatten, zoals chemicaliën, natriumlaurylsulfaat, geur- en kleurstoffen en synthetische stoffen. Fabrikanten van wasmiddelen hoeven ook niet alle gebruikte ingrediënten aan te geven op hun verpakkingen.

Je huid kan een reactie geven op de ingrediënten en je poriën kunnen verstoppen. Wanneer de poriën verstopt raken, worden er mee-eters zichtbaar. Als hier vervolgens bacteriën bijkomen, kunnen jeukerige puistjes en acne ontstaan.

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je verkeerde wasmiddelen gebruikt. De wasmiddelen gebruik je immers om je kleding, kussenslopen en handdoeken te wassen, allemaal artikelen die regelmatig in contact komen met je huid. Ookal doet je wasmachine het goed tijdens het spoelen, vaak blijven er toch wat restjes achter. Vervolgens ontstaat er contactdermatis en acne.

Soms denken mensen dat het beter is natuurlijke essentiële oliën te gebruiken in plaats van de parfum in wasmiddelen. Toch kunnen deze ook niet altijd geschikt zijn voor elke huidtype.

Ook zijn sommige personen allergisch voor bepaalde ingrediënten. Er ontstaat dan geen echte acne, maar huiduitslag die er erg op lijkt.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een wasmiddel bij acne?

Zoals je nu weet kunnen bepaalde irriterende ingrediënten in wasmiddelen acne veroorzaken. Het kan daarom verstandig zijn goed op de verpakking te kijken om te controleren welke ingrediënten het bevat en of het geschikt is voor de gevoelige huid. Op deze manier kan worden voorkomen dat je huid in aanraking komt met slechte ingrediënten.

Kijk bijvoorbeeld of het wasmiddel en de wasverzachter het label hypoallergeen hebben. Dit betekent dat het een wasmiddel is dat geen allergische reactie veroorzaakt. Let ook op of het middel geen geur- en kleurstoffen bevat. De felgekleurde wasmiddelen met tropische geuren kunnen mogelijk een slechte keuze zijn.

Wasmiddelen met natuurlijke ingrediënten kunnen het beste zijn voor acne. Echter kunnen sommige ingrediënten ook gewoon de poriën laten verstoppen.

Wat is het beste wasmiddel tegen acne?

In plaats van irriterende wasmiddelen kun je beter kiezen gedistilleerde azijn te gebruiken als wasmiddel. Dit spul kan je kleding zachter maken en de irriterende stoffen eruit verwijderen. Je hoeft niet bang te zijn dat je kleding niet lekker ruikt. Het is namelijk geurvrij als het uit de was komt.

Wil je toch liever een normaal wasmiddel gebruiken? Probeer dan vloeibare, omdat dit vaak minder zeeprestjes achterlaat. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met ‘Le Chat‘ wasmiddel, zonder poriën verstoppende ingrediënten. Het product is zelfs ontwikkeld door dermatologen. Nadeel is wel dat dit wasmiddel alleen verkrijgbaar is per 4 flessen.

Tijdens het draaien van wassen is het ook belangrijk dat je op enkele dingen let. Zorg ten eerste dat je de juiste hoeveelheid was in de wasmachine stopt. Zorg ook dat je niet teveel wasmiddel gebruikt, houd je gewoon aan de verpakking. Eventueel kun je de wasmachine zetten op ‘extra spoelen’.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *