Wat is een exfoliant?

En waarom zou je een exfoliant moeten gebruiken?

wat is een exfoliant

Wat is een exfoliant en wat zijn de effecten voor de huid? Regelmatig vragen personen mij of ik kan uitleggen wat een exfoliant is. Het leek me daarom een goed idee om hier een artikel over te schrijven en meer duidelijkheid te geven.

Omdat je huid zich constant vernieuwd met nieuwe huidcellen, stapelen sommige oude, dode huidcellen zich op en die kunnen ervoor zorgen dat je huid er wat doffer, grauwer en minder glanzend uit gaat zien. Deze dode huidcelletjes verhogen ook de kans op meer onzuiverheden, zoals acne, doordat ze je poriën kunnen verstoppen.

Daarom mag een exfoliant niet ontbreken bij je huidverzorgingsproducten. Door het exfoliëren van je huid worden dode huidcellen van het oppervlak van je huid verwijderd en wordt je huid egaler, strakker, glanzender en dus gezonder!

Lees verder om alles te ontdekken over exfolianten en de voordelen van het exfoliëren voor de huid. Er zijn ook veel dingen waar je rekening mee moet houden. Het is dus goed om hiervan op de hoogte te zijn.

Een exfoliant doet meer voor je huid dan je denkt

Nu je al een beetje weet wat een exfoliant is, wil je waarschijnlijk ook weten waarvoor je het kunt gebruiken.

Er zitten meerdere voordelen aan het gebruiken van een exfoliant.

De aanmaak van collageen in je huid wordt bijvoorbeeld geprikkeld door het huidvernieuwingsproces. Het eiwit collageen zorgt er op een natuurlijke manier voor dat de elasticiteit van de huid verbetert. Resultaat: een strakkere huid, minder fijne lijntjes en verminderde rimpeltjes in je gezicht.

Door een exfoliant te gebruiken voorkom je ook dat dode huidcellen je talgkliertjes verstopt laten raken die voor die vervelende pukkeltjes en mee-eters kunnen zorgen. Een huid die regelmatig geëxfolieerd wordt, zal veel minder last hebben van onzuiverheden.

Een huid die goed gehydrateerd is vertoont veel minder droogtelijntjes en geeft geen strak gevoel aan de huid in het gezicht. De huid voelt daarom ook veel comfortabeler aan. Laat een exfoliant nou een prima vochtbinder in de huid zijn!

Als je last hebt van pigmentvlekjes in je gezicht, zal je merken dat het regelmatig gebruiken van een exfoliant deze verkleuringen in je huid kan laten vervagen.

Een ander groot voordeel is dat een exfoliant de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten kan verbeteren door de absorptie te verbeteren.

Wat is een exfoliant?

Simpel gezegd is een exfoliant een huidverzorgingsproduct die ervoor zorgt dat je huid mooier en stralender wordt.

Je kunt een doe-het-zelf exfoliant gewoon thuis gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld exfolianten en scrubs voor het gezicht en washandjes voor de rest van het lichaam.

Eén van de basisingrediënten in een exfoliant is een bepaald soort zuur, zoals salicylzuur of glycolzuur. Ook bestaan er exfolianten op basis van melkzuur.

De exfolianten kunnen verschillende werkingen hebben.

Hieronder leg ik uit wat de verschillen zijn tussen de verschillende exfolianten.

Salicylzuur

Salicylzuur wordt vaak gebruikt voor het exfoliëren van je huid, omdat het een goede antibacteriële werking heeft en ontstekingsremmend is. Het wordt gewonnen uit de bast van de wilg en uit sommige fruitsoorten. Voor het behandelen van wratjes is salicylzuur ook uitstekend te gebruiken, maar dan is de concentratie van het zuur wel in een hele andere verhouding dan bij een exfoliant. In een exfoliant voor onzuiverheden op het gezicht wordt uiteraard een veel lagere concentratie gebruikt.

Glycolzuur

Je hebt vast wel eens van de term AHA-zuur gehoord. Glycolzuur is een alfahydroxyzuur en wordt afgekort als AHA. Het zit onder andere in fruitsoorten zoals ananas en druiven. Glycolzuur bestaat uit zeer kleine moleculen, is oplosbaar in water en kan daarom heel makkelijk door de huid worden opgenomen. Het is een huidvriendelijk ingrediënt en kan daarom in relatief wat hogere percentages gebruikt worden dan bijvoorbeeld salicylzuur. Het werkt in op de bovenste laag van de huid en lost de dode en beschadigde huidcellen op.

Melkzuur

Melkzuur heeft weer heel andere voordelen als ingrediënt in een exfoliant. Naast het verwijderen van de dode huidcelletjes brengt het de PH-waarde van je huid weer in balans waardoor je huid sterker wordt. Bacteriën kunnen vrij eenvoudig in je huid dringen als de PH van je huid uit balans is. Ook het vochtgehalte in je huid is moeilijk op peil te houden bij onbalans in je PH-waarde wat weer nadelig is voor het beschermen van je huid. Melkzuur is iets wat je lichaam zelf aanmaakt. Denk maar aan de verzuring van je spieren na een keertje fanatiek sporten. Omdat het een lichaamseigen stof is, zal je huid dit goed kunnen verdragen, opnemen en verwerken.

Wat is de beste exfoliant voor mij?

Het is wel duidelijk dat er nogal wat keuzemogelijkheden zijn. Wat is nu de beste keuze voor jouw huid? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een exfoliant gaat aanschaffen en gebruiken.

Een drogere huid heeft de meeste baat bij een exfoliant met melkzuur. De vochtbalans in de huid wordt verbeterd en het gaat om een lichaamseigen stof. Ook een gevoelige huid heeft het meeste profijt bij melkzuur en kun je beter niet voor glycolzuur gaan, omdat dit te intensief zou kunnen zijn voor de gevoelige huid.

Salicylzuur werkt antibacterieel en is bovendien ontstekingsremmend en daarom het meest geschikt voor een gecombineerde of vette huid met verstopte poriën en acne.

Hoe gebruik je een exfoliant?

Het is niet moeilijk om een exfoliant te gebruiken. Je gezicht moet vrij zijn van make-up en goed gereinigd zijn met een reinigingsproduct. Zorg ervoor dat je de exfoliant nooit aanbrengt op of direct rond de ogen. Ook je lippen zijn niet geschikt om de exfoliant op aan te brengen.

Het is van belang na de behandeling je huid goed te verzorgen met een gezichtscrème die ook weer afgestemd is op jouw huidtype.

Hoe vaak per week je een exfoliant gebruikt hangt af van je huidtype, het soort exfoliant en eventuele reactie van je huid. Raadpleeg altijd de verpakking voor een richtlijn in frequentie.

Wat is het risico van een exfoliant?

Logischerwijs vragen veel mensen die het gebruiken van een exfoliant overwegen zich af wat de risico’s en bijwerkingen van de producten zijn.

Als een exfoliant op de verkeerde manier wordt gebruikt, kan de huid geïrriteerd raken en uitdrogen. Om deze kans te verkleinen, kun je een aantal dingen doen.

Zorg bijvoorbeeld dat je een bevochtigende olie of serum gebruikt om vocht in de huid vast te houden.

Ook is het belangrijk dat je de juiste soort exfoliant gebruikt voor de lichaamsdelen en je huidtype. Je dient bijvoorbeeld geen scrub die bedoeld is voor je lichaam op je gezicht aan te brengen. Het weefsel van je huid in het gezicht is namelijk een stuk gevoeliger dan de rest van je lichaam. Andersom zal een gezichtsexfoliant waarschijnlijk te zacht zijn voor de huid van de rest van je lichaam.

Gebruik ook slechts één product tegelijk. Uiteraard kan het verleidelijk zijn snel aan de slag te gaan met de verschillende soorten exfolianten. Echter kan dit leiden tot bijwerkingen, zoals snijwonden, huidirritatie en dus een onzuivere huid.

Wat zijn mijn favoriete exfolianten?

Hieronder zie je mijn favoriete exfolianten. Je kunt zelf uitkiezen wat de beste exfoliant is voor jouw huidtype en behoeften.

Tot slot kun je kiezen voor professionele exfoliatie. Een dermatoloog kan je helpen om de beste methode of producten uit te kiezen. Hij of zij zal namelijk je huid en huidproblemen onder de loep nemen en hierop een behandeling afstemmen. Bij professionele exfoliatiemethoden kun je denken aan sterke lichaamsscrubs, sterke chemische peelings, dermaplaning en microdermabrasie. Of een professionele behandeling nodig is, hangt af van jouw behoeften en huidproblemen.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *