Welk vlees eten bij acne?

welk vlees eten bij acne

Acne komt veel voor tijdens de jeugd, maar ook ouderen kunnen er flink last van hebben. Bij acne zitten de haarfollikels van de huid verstopt door verontreinigden. Wanneer de huid niet goed gereinigd wordt, kunnen deze verstopte haarfollikels gaan ontsteken. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals acne.

Vaak denken mensen dat het ontstaan van acne komt door zweten, het dragen van make-up of het niet goed reinigen van de huid. Wat veel mensen niet beseffen is dat voeding ook een grote rol speelt bij het ontstaan van acne.

Zo zijn er bepaalde soorten vlees die de kans op acne aanzienlijk verhogen. Dit komt doordat deze vleessoorten een aminozuur bevatten genaamd leucine. Deze stof zorgt er voor dat de talgklieren in de buurt van de haarfollikels worden gestimuleerd. Er zal meer talg geproduceerd worden met als gevolg verstopte follikels en acne.

In dit artikel vertel ik je meer over welk vlees je kunt eten bij acne. Ook vertel ik je over de effectiviteit van een vegetarisch dieet als je last hebt van acne. In dat geval zal je helemaal geen vlees en zeevruchten meer eten.

Welk vlees verhoogd de kans op acne?

Ons lichaam bevat een eiwitcomplex genaamd mTORC1. Dit eiwit stimuleert de gezonde groei en functie van cellen. MTORC1 kan worden overgestimuleerd door aminozuren zoals leucine. Dit kan leiden tot een overproductie van de talgklieren en de aanmaak van androgenenhormonen. Beide factoren zouden acne kunnen laten ontstaan en erger maken.

Leucine is dus de boosdoener als het gaat om vlees en acne. Daarom kan het een oplossing vormen om bepaalde vleessoorten te vermijden in je dieet. Dit betekent niet dat je al het vlees moet vermijden. Immers, niet alle vleessoorten bevatten van nature een hoog gehalte aan leucine. Vleessoorten die wel een hoog gehalte aan leucine hebben zijn:

 • Kippenpoten
 • Rundvlees
 • Karbonades
 • Kipfilet
 • Magere ham
 • Varkensribbetjes

Welk vlees heeft een laag leucine gehalte?

Er zijn ook vleessoorten die een minder hoog gehalte aan leucine bevatten. Deze vleessoorten zijn goede vervangers van de bovengenoemde soorten als je veel last hebt van acne. Voorbeelden van soorten vlees met een laag leucine gehalte zijn:

 • Rosbief
 • Rundvlees hamburger
 • Braadworst
 • Salami
 • Verschillende soorten varkensvlees
 • Lamsvlees

Vegetarisch, veganistisch en acne

Vlees kan de kans op acne verhogen. Hierdoor zal je wellicht overwegen om al het vlees uit je dieet te schrappen.

Sommige mensen krijgen juist meer last van acne op het moment dat zij vegetarisch worden. Dit komt doordat het vlees vervangen dient te worden met andere voedingsmiddelen om te voorkomen dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat in het lichaam.

Vegetariërs eten vaak meer zuivel. Veel zuivelproducten bevatten ook een hoog gehalte aan leucine en hormonen, waardoor de acne niet verdwijnt. Wil je minder vlees gaan eten om je acne te verminderen? Zorg er dan voor dat je het vlees vervangt door voedingsmiddelen met een laag gehalte aan leucine.

Het is ook mogelijk om allerlei dierlijke producten uit je dieet te schrappen, waaronder vlees en zuivel. Dit wordt ook wel een vegan dieet genoemd. Het is mogelijk dat een vegan dieet een positieve invloed heeft op acne.

Het vegan dieet bevat veel op planten gebaseerde voedingsmiddelen die vaak van nature al weinig leucine bevatten. Echter, het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit dieet de acne vermindert. Zoals al eerder genoemd is het al wel bewezen dat vlees en zuivel de kans op acne verhogen. Maar van andere dierlijke producten zoals honing en eieren is dit nog niet aangetoond. Eieren bevatten immers ook veel leucine. Hierdoor kun je er ook voor kiezen om niet volledig een vegan-dieet te gaan hanteren, maar om gewoon enkele voedingsmiddelen zoals vlees en zuivel uit je dieet te verwijderen.

Laatste tips

Het kan dus het overwegen waard zijn om bepaalde soorten vlees uit je dieet te schrappen. Je kunt het effect aan je huid meten door een voedingsdagboek bij te houden. Op deze manier kun je de veranderingen aan je acne blijven analyseren.

Besef echter dat de snelste manier is om van je puistjes af te komen het gebruiken van bewezen acne-bestrijdende ingrediënten is. Je kunt bijvoorbeeld een special acnezeep, exfoliant en acnebacteriedodend middel gebruiken.

Om te kunnen concluderen of vlees acne veroorzaakt, is simpelweg meer onderzoek nodig. Merk je toch dat je vlees krijgt door acne? Dan kan het een goed idee zijn een voedingsdeskundige te raadplegen. Op deze manier weet je zeker dat je een gezond dieet volgt en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt voor de algemene gezondheid van je lichaam.

Lees ook eens mijn gerelateerde artikelen over ‘welk vlees eten bij acne’:

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *