Er zijn verschillende bacteriën die in de poriën terecht kunnen komen en ontstekingen kunnen veroorzaken die leiden tot acne. Wanneer iemand in de puberteit terecht komt, groeit het aantal bacteriën op de huid.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende bacteriën die vaak in verband worden gebracht met acne:
- Cutibacterium acnes: Deze bacterie wordt ook wel C. acnes genoemd.
- Propionibacterium acnes: Deze bacterie wordt momenteel Catibacterium acnes ofwel C.acnes genoemd.
- Staphylococcus aureus: Deze bacterie wordt ook wel S. aureus genoemd.
Bij ieder mens komen de acne veroorzakende bacteriën op de huid voor en sommige bacteriën kunnen in de talgkliertjes terecht komen. Echter krijgt niet iedereen te maken met acne en puistjes. Dit komt, omdat de bacterie C. acnes en S. aureus in verschillende mate actief kunnen zijn op de huid. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de zuurstoftoevoer, voedingsstoffen in het lichaam en de pH-waarde van de huid.
C. acnes kan verschillende actieve enzymen en ontstekingsmediatoren produceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Lipasen, Hyaluronaatlyase en Fosfatase. Lipasen zorgen er bijvoorbeeld voor dat er talg in de huid aanwezig is. De ontstekingsmediatoren kunnen de huidporiën indringen, de talgklieren aantasten en ontstekingen veroorzaken.
Dankzij antimicrobiële middelen, zoals benzoylperoxide kan C. acnes worden aangepakt en ontstekingen worden verlicht bij acne patiënten.