Wild vlees verwijderen: zelf steelwratjes weghalen of laten doen?

wild vlees verwijderen

Wild vlees of steelwratjes is een fenomeen dat bij veel lichamen voorkomt. Daarbij kan het op een groot aantal plekken op het lichaam voor komen. Het een zal daarom minder storend zijn dan de ander. Meestal verschijnen ze in de dikkere delen van de huid

Daarbij kan het ook veel voor jouw zelfvertrouwen gaan doen. Wild vlees verwijderen zal daarom vaak gedaan worden. Je kunt dit eenvoudig zelf uitvoeren wanneer je weet waar je naar kunt gaan kijken.

De uitstap maken naar een professional is hierdoor lang niet altijd nodig. Met slechts een klein beetje informatie kun je al een heel eind komen om de goedaardige gezwellen te behandelen.

Wat is wild vlees?

Wild vlees wordt ook wel fibroom genoemd. Er zijn verschillende benamingen voor te vinden. Zo zal er bijvoorbeeld gesproken worden over een steelwrat, skin tag of age spot. Bij de meeste mensen zal wild vlees zich voornamelijk bevinden in het gezicht, de oksels, de borsten, de hals en de liezen. Bij sommigen zal het rond de ogen of bij de mondhoek verschijnen.

Er zijn niet altijd duidelijke oorzaken te vinden voor de groei van wild vlees. Je hoeft je daarom niet direct zorgen te maken om bijvoorbeeld hygiëne of een gezondheidsprobleem.

Ondanks dat er lang niet altijd oorzaken zijn voor het wild vlees zijn er wel bepaalde factoren die een hoger risico met zich meebrengen. Zo zullen mensen met overgewicht er bijvoorbeeld sneller last van hebben. Ook hormonen kunnen rol spelen. Bij een hogere concentratie van hormonen zal de ontwikkeling waarschijnlijker worden.

De leeftijd en erfelijke aanleg hebben er ook mee te maken. Zo zal je bij kinderen veel minder snel wild vlees tegen gaan komen dan wanneer je al wat ouder bent. Als het in de familie zit, zal de kans ook groot zijn dat het bij jouw lichaam ook voor gaat komen. Als laatste kan contact en wrijving met kleding of sieraden helpen bij de ontwikkeling.

Zo zien steelwratjes eruit

Wild vlees zal in eerste instantie nog niet op gaan vallen. Daarom is het ook niet direct nodig om het weg te laten halen. Echter ga je, wanneer het zich ontwikkelt, zien dat het aan jouw huid vast zit of gesteeld is. Het zal hierdoor lijken op een sliert, wrat of bobbel.

Als het wild vlees is ontstaan uit een wond, dan zal het eruit zien als overtollig littekenweefsel. Dit weefsel wordt ook wel keloïd genoemd en kan wel pijnlijk aanvoelen als je het aanraakt. Dit hoeft echter niet.

Je kunt ook nog een dermatofibroom hebben. Dit lijkt in de meeste gevallen op een moedervlek, maar is minder begrensd. Het heeft ook een lichtere kleur en ligt boven op de huid. Ook deze komt vaak na het hebben van een wond en voelt vrijwel pijnloos aan. Als je deze vorm van wild vlees hebt, zal het vaak niet storend zijn. Het kan echter ook zijn dat je juist niet wil dat er een moedervlek op jouw lichaam wilt hebben en het daarom storend gaat zijn. Dit zal voornamelijk in de hals of het gezicht zijn.

De keuze voor wild vlees verwijderen

Het verwijderen van wild vlees is een keuze die vaak zelf gemaakt moet worden. Hierbij liggen vaak cosmetische redenen aan de grondslag. Het is belangrijk dat je daarom voor jezelf na moet gaan of je het weg wilt laten halen of niet

Als het pijnlijk aanvoelt, is de keuze vaak snel gemaakt. In dit geval wil je namelijk zo snel mogelijk van het wild vlees af en kun je gaan kijken naar de mogelijkheden voor het verwijderen. Dit gaat vaak eenvoudiger dan je in eerste instantie gedacht had en je hebt de keuze uit meerdere opties.

Zelf wild vlees verwijderen

Het is een verschijnsel dat op zichzelf geen kwaad kan. Het zal voornamelijk een cosmetische kwestie worden als je het wilt laten verwijderen. Mocht je er dus last van hebben kan wild vlees verwijderen een goede oplossing zijn.

Hoewel je geneigd bent om het weg te knippen, wordt dit ten strengste afgeraden. Het maakt de kans op infecties namelijk groot. Daarom zijn er steeds meer mensen die een steriel draadje gebruiken om het wild vlees af te binden. Het zal hierdoor eenvoudiger weggehaald kunnen worden of valt er al van zichzelf af.

Ook proberen mensen weleens appelzijn, tea tree olie, knoflook of bananenschillen te smeren op het wild vlees. Het zal echter lang duren als je met deze manier aan de slag gaat. Het is namelijk de bedoeling de steelwratjes uit te laten drogen, zodat ze vanzelf weg gaan. In het geval van appelazijn zorgt de zuurtegraad dat het weefsel wordt afgebroken.

Een andere optie is een wild vlees verwijderaar, zoals Heltiq. Deze kun je gebruiken om op een hygiënische manier zelf steelwratjes te bevriezen en heeft al vele mensen geholpen. De producten zijn vrij verkrijgbaar in de winkel. Je dient wel altijd de bijsluiter te lezen.

Een professional inschakelen om steelwratjes te verwijderen

Wild vlees verwijderen kan soms beter gedaan worden door de huisarts of dermatoloog. Deze heeft namelijk alle middelen in handen, waardoor het verwijderen effectief kan gaan.

Met zilvernitraat wordt de plek aangestipt. Dit kan voor enkele seconden pijn gaan doen. Hierbij is het afhankelijk van wat jij aan pijnbeleving hebt hoeveel pijn je ervan gaat krijgen. In sommige gevallen krijg je het zilvernitraat ook mee naar huis, zodat je de plek aan kunt gaan stippen en kunt wachten tot het wild vlees weg gaat. Hier zou je dus eventueel ook voor kunnen kiezen wanneer je de hulp van de professional ingeschakeld hebt.

Bij gesteeld wild vlees moet het wel door een huisarts weggeknipt worden. Je krijgt dan als eerste een verdoving. Het wondje dat over blijft wordt uiteraard ontsmet. Wil je dat het allemaal sneller gebeurt? Dan kan ervoor gekozen worden om het weg te branden. Dit zal niet gedaan worden wanneer het wild vlees rondom het oog te vinden is. Je kunt hiermee immers schade krijgen aan jouw ogen. Het zal dan te allen tijde uitgevoerd worden door een professional om zo min mogelijk risico te lopen.

Voorkomen in de toekomst

Wild vlees verwijderen is geen bezigheid waar je je veel mee bezig houdt. Echter is er ook geen directe tip om de groei van wild vlees te voorkomen. Het heeft immers geen duidelijke oorzaak, buiten de factoren die de kans hierop vergroten. Wel kun je in de gaten houden of er wild vlees ontstaat bij een wond. Dit kan namelijk wel voor komen. In dit geval moet je direct stappen ondernemen en het weg laten halen. Uiteindelijk kun je er dan voor zorgen dat het er cosmetisch weer goed uit gaat zien. Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden om wild vlees te verwijderen.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *