Zout tegen puistjes

zout tegen acne en puistjes

Het gebruiken van zout tegen puistjes schijnt een effectieve manier te zijn om weer een schone huid te krijgen.

Als je zout tegen je puistjes en acne wilt gebruiken, kun je een keuze maken uit verschillende soorten zout. Zeezout en Dode Zeezout kunnen het meest effectief om te worden aangebracht op de huid.

Lees verder om te ontdekken of je acne kunt krijgen door zout in voedingsmiddelen en hoe je zout kunt gebruiken in je huidverzorgingsregime.

Houd er echter rekening mee dat er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan naar het gebruiken van zout tegen acne. De informatie op deze pagina is dan ook gebaseerd op de ervaringen die te vinden in andere blogs. Je kunt het beste even contact opnemen met een dermatoloog om na te gaan of het geschikt is voor jouw huid.

Puistjes door zout in voeding

Voordat ik ga vertellen hoe je zout tegen puistjes kunt gebruiken, zal ik je kort iets meer vertellen over de zout die je kunt aantreffen in voedingsmiddelen die mogelijk puistjes kunnen veroorzaken.

Als je zout eet, krijg je jodium in je lichaam. Een te grote hoeveelheid jodium kan er echter voor zorgen dat de follikelwand beschadigt raakt. Dit kan ervoor zorgen dat er meer acne op de huid ontstaat.

Voedingsmiddelen die veel zout kunnen bevatten als conserveermiddel zijn: kant-en klare maaltijden, pizza’s, sauzen, chips, koekjes, zuivel en patat. Deze producten kun je wellicht beter vermijden als je last hebt van puistjes.

Er zijn ook voedingssoorten die van nature meer jodium bevatten. Dit zijn onder andere broccoli, ui, asperges, sommige vleessoorten en alle zeevruchten. Deze producten dien je met mate te eten en hoef je dus niet helemaal te vermijden. Broccoli is immers erg gezond voor je.

Door de besproken slechte voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen, kun je zien of ze daadwerkelijk de oorzaak zijn van je acne.

Helpt zout tegen puistjes?

Als je puistjes wilt verwijderen door zout op de huid aan te brengen, dan dien je daar geen normale witte keukenzout voor te gebruiken, maar zeezout. Zeezout bevat namelijk meer mineralen. De extra mineralen kunnen gunstiger zijn voor de huid.

Zout kan verschillende voordelen hebben voor je acne. Dankzij zout kan je huid beter vocht vasthouden, hierdoor blijft je huid beter gehydrateerd. Het effect is dat je minder last hebt van schilfers. Tevens heeft zout een bacteriostatisch effect. Dit kan ervoor zorgen dat de acne veroorzakende bacteriën niet zullen verspreiden.

Misschien overweeg je te gaan zwemmen in een zoute zee. Dit kan mogelijk positief zijn voor acne. Echter dien je niet te lang te zwemmen. Het vele zout kan dan namelijk de huid laten uitdrogen. Het gevolg is dat de talgklieren teveel talg produceren.

Het beste is in de gaten te houden hoe je huid en acne reageren op het water in de zee. Houd het zwemmen bij maximaal een half uurtje.

Helpt zeezout uit de Dode Zee tegen puistjes en acne?

Al jaren bezoeken patiënten de Dode Zee om klachten van hun lichaam op te lossen. De Dode Zee is dan ook een speciale zee. Een deel van het water verdampt namelijk. Er blijft dus een geconcentreerde laag over van mineralen. Deze is veel sterker dan andere zeeën. Er zitten maar liefst 40 mineralen in de Dode Zee, die door de huid kunnen worden opgenomen. Denk aan magnesium, kalium, natrium, calcium, fosfor, kobalt, selenium, mangaan, zink, ijzer en zwavel.

Op het internet zie ik de volgende effecten van de Dode Zee op acne en puistjes:

  • Je huid bevochtigt houden
  • Je huid minder snel laten uitdrogen
  • Je huid gladder en elastischer maken
  • Je huid in balans brengen
  • Je doffe huid laten stralen
  • Je huid laten schilferen, zodat dode huidcellen worden verwijdert (natuurlijk exfoliëren)
  • Je schildklier verbeteren
  • Je huid beschermen tegen rimpels
  • Je huid sneller laten genezen
  • De pH-waarde van de huid bevorderen

Hoe gebruik je zout tegen puistjes?

Als we de bronnen op internet mogen geloven, heeft zout van de Dode Zee de beste werking op acne. Het zout zou kunnen bijdragen aan het reinigen van de huid, het in balans houden van de huid en het verwijderen van de onzuiverheden.

Misschien denk je dat je nu helemaal naar de Dode Zee moet afreizen om het speciale zout op te halen. Hier vind je immers de beste soort zout voor je acne. Gelukkig zijn er speciale maskers die ingrediënten uit de Dode Zee bevatten en je gewoon kunt kopen in Nederland of online kunt bestellen. Een dergelijk masker hoef je maar één keer per week aan te brengen op de huid. Je kunt ook gewoon direct een pot bestellen die Dode Zeezout bevat.

Als je normaal zout wilt gebruiken, raad ik je aan te kiezen voor de puurste vorm van natuurlijk zeezout of roze Himalayazout. Echter is het beter pure Dode Zeezout te gebruiken.

Om zout op de huid aan te brengen, neem je een kopje met warm water en voeg je drie eetlepels zeezout toe. Hier maak je een mengsel van. Je kunt een doek in het mengstel stoppen en aanbrengen op de plekken van je puistjes. Het doek kun je enkele minuten tegen de huid aanhouden. Zorg vervolgens dat je alles van de huid afspoelt met lauwwarm water en dep je gezicht droog. Deze methode kun je één keer per dag toepassen. Stop direct als je huid een vreemde reactie geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *