Zwarte zeep tegen acne

Afrikaanse zwarte zeep tegen acne

Er zijn misschien wel honderden verschillende soorten zepen op de markt. Hiervan kan slechts een klein percentage worden gebruikt om acne te behandelen.

Mijn tip is altijd één van de beste zepen voor de acne-gevoelige huid te gebruiken. Deze zijn namelijk speciaal gemaakt om acne op je gezicht te behandelen in plaats van je handen, borden, bestek en pannen te reinigen.

Zwarte zeep tegen acne gebruiken is iets wat veel wordt gedaan. Het kan immers een goede keuze zijn bij acne en andere huidproblemen.

In dit artikel bespreek ik in het specifiek hoe je met zwarte zeep acne kunt behandelen en hoe je de zeep gebruikt.

Wat is zwarte zeep?

Zwarte zeep noemt men ook wel Afrikaanse zeep, African black soap, Anago zeep of Yoruba zeep. Het wordt gezien als een heilige graal om de huid te verzorgen. Deze 100% natuurlijke zwarte zeep zou bijvoorbeeld effectief kunnen zijn tegen acne, puistjes en hyperpigmentatie. Voor acne patiënten met een beperkt budget, kan het zeker een goede keuze zijn.

Zwarte zeep is populair, omdat het geen echte zeepmoleculen bevat. Normale zeep is dan ook te agressief om een huid met acne te behandelen.

Zeepvrije zepen die worden verkocht in drogisterijen van merken zoals ‘Sebamed’ en ‘Dove’ zijn gemaakt van synthetische ingrediënten. Dit zijn zachte ingrediënten waarmee de effecten van zeep worden bereikt. Het verschil met zwarte zeep is dat deze daadwerkelijk is gemaakt van plantaardige ingrediënten. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar zwarte zeep.

Waarom zwarte zeep gebruiken om acne te behandelen?

Zwarte zeep kan een geschikte keuze zijn om acne te behandelen. Het kan namelijk op meerdere manieren helpen acne klachten te verminderen.

Hieronder bespreek ik de werkingen van zwarte zeep tegen acne:

  • Antibacterieel: Zwarte zeep heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Dit betekent dat het acne veroorzakende bacteriën kan doden zonder dat je reinigingsmiddelen hoeft te gebruiken die veel chemicaliën en onnatuurlijke stoffen bevatten. Hoewel de zeep de kracht heeft bacteriën te verwijderen kan het ook worden aangebracht op het gezicht.
  • Vochtinbrengend: Een ander voordeel van zwarte zeep is dat het vochtinbrengend is. Dit wordt bereikt met de ingrediënten cacao boter en kokosolie. Het effect is dat de huid gehydrateerd blijft en de poriën minder snel verstopt raken door overtollig talg.
  • Jeuk verlichten: Dankzij shea boter kunnen irritatie en jeuk verlichten en de droge huid worden behandeld. Zwarte zeep kan dus zowel vocht inbrengen als de droge huid behandelen. Dit maakt het een goede keuze voor een huid die zowel vettig als droog is.
  • Dode huidcellen verwijderen: Shea boter kan tevens beschadigde cellen herstellen. Dankzij de licht exfoliërende werking worden dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe gezonde huidcellen bevordert. Dit resulteert in een verminderde ophoping van dode huidresten in de poriën.
  • Ontstekingen afremmen: Dankzij de vitamines A en E in zwarte zeep heeft het een antioxidante werking. Dit betekent dat het vrije radicalen bestrijdt en gezonde huidweefsels beschermt.
  • Hyperpigmentatie verminderen: Als een puistje verdwijnt kan er hyperpigmentatie ontstaan. Dit is een donkere vlek op de huid. Dankzij zwarte zeep kun je de zichtbaarheid van hyperpigmentatie verminderen en voorkomen.

Wat is goede zwarte zeep tegen acne?

Zwarte zeep is geschikt om acne te behandelen en alle huidtypes kunnen er baat bij hebben. De zeep kan namelijk de olieproductie van de huid in evenwicht houden zonder de goede oliën te verwijderen of de talgproductie te stimuleren.  

Zorg er wel voor dat je het juiste product uitkiest. Veel acne fabrikanten hebben er een handje van in te spelen op de vraag naar virale huidverzorgingsproducten. Zij beweren dan dat het om traditionele zwarte zeep gaat, terwijl er wel degelijke andere synthetische of onnatuurlijke ingrediënten in verwerkt zijn.

Onthoud wel dat de samenstellingen van de ingrediënten in zwarte zeep kunnen variëren. Dit komt omdat de zwarte zepen in verschillende regio’s in Afrika worden gemaakt. Ook kan het gunstig zijn voor een zwarte zeep te kiezen met extra natuurlijke ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan havermout, tea tree olie en aloë vera.

Zwarte zeep dient dus enkel natuurlijke, onbewerkte ingrediënten te bevatten. Ook hoort zwarte zeep geen geur te hebben. Zwarte is namelijk van nature geurvrij. Controleer dit dus, bijvoorbeeld aan de hand van het label ‘geurvrij’. Je kunt het beste kiezen voor handgemaakte zwarte zeep.

Hoe gebruik je Afrikaanse zwarte zeep?

Zwarte zeep is eenvoudig in gebruik. Je kunt de zeep zelfs op verschillende manieren gebruiken.

Als je de zeep in zijn ruwe vorm gebruikt, kun je dode huidcellen verwijderen. Je gebruikt zwarte zeep dan als een exfoliant. Eventueel kun je hierbij een zacht washandje gebruiken. Wees echter voorzichtig met het rechtstreeks aanbrengen van zwarte zeep op acne. Te hard wrijven kan namelijk leiden tot droogheid en huidirritatie.

Gebruik je zwarte zeep liever als een vloeibare reiniger om vuil en make-up van je huid te wassen? Neem dan een klein stukje van het grotere stuk zeep en wrijf het tussen je handen. Vervolgens kun je het oplossen in water en de huid reinigen.

Zorg in ieder geval dat je na het gebruiken van de zeep deze afspoelt met water. Er zitten dan geen resten meer op die de volgende wasbeurt op je gezicht terecht kunnen komen, waardoor meer acne kan ontstaan.

Je kunt de behandeling eventueel afsluiten met een vochtinbrengende crème. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke hydraterende effecten van de zeep langer zullen werken.

Gebruik zwarte zeep als exfoliant maximaal 1 keer per week en als reiniger maximaal 1 of 2 keer per dag.

Conclusie en welke zwarte zeep gebruik ik zelf?

In Afrikaanse zwarte zeep zitten allerlei natuurlijke ingrediënten verwerkt die kunnen helpen van acne af te komen. Hoewel de kans op bijwerkingen klein is, omdat er geen chemische toevoegingen inzitten, dien je direct te stoppen als je huiduitslag of irritatie opmerkt.

Ik heb zelf goede ervaringen gehad met de zwarte zeep van het merk ‘Dudu Osun‘. Deze zwarte zeep tegen acne bevat enkel natuurlijke ingrediënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *