Zwavel tegen acne

zwavel tegen acne en puistjes

Zwavel tegen acne gebruiken, dat kan zeer effectief zijn. Zwavel heeft namelijk antimicrobiële eigenschappen waardoor acne en andere huidaandoeningen aanzienlijk kunnen verbeteren.

Je kunt zwavel makkelijk verkrijgen. De meeste mensen gebruiken zwavelhoudende producten die vrij verkrijgbaar zijn in de winkels. Anderen laten een sterkere zwavel variant voorschrijven door een arts.

In dit artikel zal ik je alles vertellen over zwavel en hoe het kan helpen bij het bestrijden van je acne. Ik zal onder andere vertellen over het effect van zwavel op de verschillende vormen van acne, het juist gebruiken van zwavel en de bijwerkingen die kunnen optreden.

Wat is de functie van zwavel?

Zwavel kan worden vergeleken met benzoylperoxide en salicylzuur. Het verschil is echter dat zwavel zachter is voor de huid. Het is dus meer geschikt voor personen met een huid die gevoelig is voor acne.

De functie van zwavel tegen acne is het laten uitdrogen van het huidoppervlak en de dode huidcellen. Hierdoor kan het overtollige talg en de ongezonde huidcellen worden verwijderd. Het effect is dat de huidporiën minder snel verstopt raken en er dus minder snel acne en puistjes ontstaan. Tevens kan door de antibacteriële werking de aanwezigheid van de acne veroorzakende bacterie P.acnes op de huid worden vermindert.

In sommige producten kun je zowel zwavel als een ander ingrediënt tegen acne aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan benzoylperoxide.

Kan ik zwavel gebruiken tegen mijn acne?

Om te bepalen of zwavel helpt tegen jouw type acne is het goed om te weten welke vormen er zijn van acne en wat de specifieke invloed van zwavel is.

Eigenlijk kan zwavel het beste worden ingezet bij een milde vorm van acne. Een milde vorm kenmerkt zich door enkele whiteheads en mee-eters op de huid. Echter kan zwavel waarschijnlijk niet goed helpen bij zwaardere vormen van acne.

Onthoud ook dat zwavel een verschillend effect kan hebben op de huid van acne patiënten. Iedereen heeft immers een andere huidtype. Voor de ene persoon kan zwavel helpen, terwijl iemand anders niks merkt of juist meer puistjes ziet verschijnen. Het beste is even te bespreken met je huisarts of dermatoloog of zwavel geschikt is voor jouw type acne.

Hieronder bespreek ik in ieder geval het effect van zwavel op verschillende types acne:

  • Milde acne: Deze vorm kenmerkt zich door niet-ontstoken whiteheads en mee-eters. De verontreinigheden ontstaan wanneer poriën en haarzakjes verstopt komen te zitten met talg en dode huidcellen. Zwavel kan erg effectief zijn tegen milde acne. Het gaat namelijk talg en dode huidcellen tegen.
  • Matige acne: Deze vorm kenmerkt zich door ontstoken papels en puistjes. De verontreinigheden ontstaan wanneer de poriën verstopt zijn en ontstoken raken door P. acnes bacteriën. Puistjes zijn vaak groter, gezwollen en bevatten meer pus dan de milde vorm van acne. Helaas is zwavel net effectief tegen matige acne. Het kan effectiever zijn een middel met sterkere ingrediënten, zoals benzoylperoxide te proberen.
  • Ernstige acne: Deze vorm kenmerkt zich door ontstoken knobbels en cysten. De verontreinigheden ontstaan wanner de poriën extreem ontstoken en geïrriteerd raken. Vaak liggen cysten een stuk dieper onder de huid dan puistjes. Dit maakt ze lastiger te behandelen. Deze vorm van acne kan pijn doen. Mocht je benzoylperoxide op ernstige acne hebben gesmeerd, maar geen resultaten hebben gezien, dan zal zwavel waarschijnlijk ook geen groot effect hebben. In dit geval kun je beter naar de onderliggende oorzaken van acne kijken of een dermatoloog raadplegen voor sterkere middelen.
  • Acne littekens: Een naar gevolg van acne is dat er littekens, zoals gaatjes en putjes in de huid kunnen ontstaan. Dit soort littekens zijn moeilijk te elimineren. Aangezien zwavel de huid laat uitdrogen en dode huidcellen elimineert, kan het waarschijnlijk ook de littekens vervagen, en dus een onderdeel worden van je behandeling. Voor littekens raad ik echter aan een serum, zoals Hyaluronic Acid Serum te gebruiken. In het geval van hardnekkige littekens kun je het beste kiezen voor een professionele behandeling.

Zoals bij alle milde producten tegen puistjes kan ook zwavel wel degelijk irritatie aan de huid opleveren. Denk bijvoorbeeld aan droogheid en roodheid. Wel ziet men over het algemeen zwavel als een veilige keuze voor de gevoelige huid. Tevens kunnen acne vlekken worden bestreden bij een droge of gecombineerde huidtype met zwavel.

Zelf zwavel gebruiken tegen puistjes

Er zijn verschillende producten die zwavel bevatten en je kunt gebruiken tegen je acne. Als je zwavel tegen acne wilt gebruiken, dien je het de eerste keren eenmaal per dag aan te brengen op de huid. Je kunt dit langzaam opbouwen naar twee keer per dag. Ga echter pas vaker dan één keer smeren, zodra je huid gewend is aan de nieuwe ingrediënten.

Houd er ook rekening mee dat zwavel geen lekkere geur heeft. Mensen beschrijven de geur als rotte eieren. Uiteraard heeft niet elk zwavelhoudend huidverzorgingsproduct zo’n penetrante geur.

Naast het rechtstreeks aanbrengen van zwavel op je puistjes kun je het ook gebruiken in andere vormen, zoals een reinigingsmiddel, zeep of masker. Het verschilt per type product hoe vaak je het mag aanbrengen op de huid. Een lotion mag je bijvoorbeeld twee keer per dag aanbrengen en een masker slechts één keer per week.

Het kan slim zijn een patchtest uit te voeren voordat je zwavel aanbrengt op de huid. Op deze manier kun je kijken of je huid gevoelig is voor zwavel. Hiervoor dien je een klein beetje zwavel aan te brengen op de binnenkant van je arm. Mocht er na 24 uur geen huidirritatie zichtbaar zijn, kan het waarschijnlijk veilig worden gebruikt op de plekjes van je puistjes. Uiteraard zal je moeten stoppen als je merkt dat de huid roder wordt of andere irritatie merkbaar wordt.

Je kunt overwegen de volgende anti-acneproducten met zwavel te proberen:

Zwavel tegen acne: conclusie

Het gebruiken van een zwavelhoudend product kan slim zijn bij acne. Het zijn namelijk milde producten die je gewoon kunt halen bij de plaatselijke drogisterij of direct online kunt bestellen.

Mochten de reguliere zwavelproducten niet helpen, kun je contact opnemen met een dermatoloog om een sterkere variant zwavel te krijgen. Besef wel dat het tot drie maanden kan duren voordat je een verbetering van je huid begint te zien. Doorzettingsvermogen is dan ook van belang als je van acne wilt afkomen.

Bovendien raad ik aan om zwavel enkel als onderdeel van je acne behandeling in te zetten. Er zijn namelijk meer dan één factoren die ervoor zorgen dat er puistjes op je huid ontstaan.

Fleur
Ik help mensen puistjes te voorkomen en te verminderen. Na 10 jaar zelf met acne te worstelen heb ik deze website in het leven geroepen. Op Puisten Verwijderen.nl laat ik je zien wat wel, én wat niet werkt. Zo weet jij precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig handige tips en methodes. Bekijk hier mijn revolutionaire methode waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je acne kunt verminderen in hele korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *