
Er zijn verschillende soorten maskers tegen acne. Denk bijvoorbeeld aan gewone huidmaskers, hydraterende maskers en blackhead maskers. Op internet zie ik echter dat acne patiënten de beste resultaten krijgen van een klei- of moddermasker.
Een speciaal klei masker tegen acne is een ontzettend goede manier om acne en puistjes te behandelen. Klei wordt immers al eeuwenlang gebruikt om de gezondheid van de huid te bevorderen.
Kleimaskers kunnen van verschillende soorten klei worden gemaakt, zoals kaolien en bentoniet. De maskers kunnen verschillende voordelen bieden voor acne. Denk aan het verwijderen van overtollig talg en het hydrateren van de huid. Door het gebruiken van maskers of poeders van klei, kan acne worden voorkomen en behandeld.
Houd er rekening mee dat er voornamelijk anekdotisch bewijzen zijn voor de effectiviteit van kleimaskers op acne.
Lees verder om te ontdekken hoe kleimaskers kunnen worden ingezet tegen acne en waar je op moet letten.
Inhoudsopgave
Waarom helpt een klei masker tegen acne?
Het gebruiken van een klei masker kan gunstig zijn voor je acne. Klei zit namelijk vol met heilzame mineralen, zuren en voedingstoffen.
Kleimaskers zouden helpen tegen milde tot matige vormen van acne. Dit gaat vooral om puistjes en mee-eters die ontstaan door vuil en oliën in de poriën.
Dieper gelegen onderhuidse ontstekingen die gepaard gaan met acne kunnen niet goed worden behandeld met een klei masker. Dergelijke puistjes ontstaan namelijk meestal door andere oorzaken, waar een klei masker geen invloed op heeft. Je kunt dan beter zoeken naar oplossingen voor de onderliggende oorzaken van acne, zoals een dieet om hormonale acne te bestrijden.
Hieronder zal ik alle voordelen van een kleimasker voor acne met je bespreken.
1. Reinigen van de poriën
Voor acne patiënten met verstopte poriën kan het helpen een kleimasker op het gezicht aan te brengen.
Door een overmatige talgproductie zullen de poriën vergroten om het talg op te slaan. Vervolgens kan het talg vast komen te zitten in de poriën en in aanraking komen met dode huidresten en bacteriën. Dit veroorzaakt puistjes.
Een kleimasker kan het overtollige talg uit je poriën halen, waardoor deze minder snel verstopt zullen raken. Daarnaast heeft klei een exfoliërende werking, waardoor het dode huidresten kan verwijderen en de aanmaak van gezonde huidcellen kan bevorderen.
2. Bestrijden van gifstoffen
Door bijvoorbeeld milieuvervuiling en het roken van sigaretten kan er kwik, rook en lood op je huid terecht komen. Kleimaskers zijn mogelijk in staat gifstoffen van de huid te verwijderen.
Aangezien klei meestal geen negatieve elektrische lading heeft, kan het binden aan positief geladen gifstoffen, bacteriën en zware metalen. Dit betekent dat een kleimasker de verontreinigheden uit de poriën kan trekken. Hierdoor zal acne worden voorkomen en zullen poriën verkleinen naar hun oorspronkelijke grootte.
3. Behandelen van de droge of vette huid
Kleimaskers kunnen de droge of juiste vette huid behandelen. Dit kan gunstig zijn voor je acne, omdat een huid die niet in balans is meer talg aanmaakt. Het proces van een kleipoeder in combinatie met warm water zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt en dus gehydrateerd blijft.
4. Behandelen van littekens
Kleimaskers zouden zelfs gunstig kunnen zijn om acne littekens te behandelen. Er zit namelijk silicium in. Dit helpt bij het produceren van collageen, iets wat de stevigheid en elasticiteit van de huid bevordert. Dit zou helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van acne littekens.
Welke kleimasker is geschikt voor mijn huid en acne?
Aangezien klei voordelen biedt voor acne, wordt het in veel huidverzorgingsproducten verwerkt, voornamelijk in maskers.
Er zijn verschillende soorten kleimaskers voor acne. Ze bevatten allemaal verschillende soorten klei en ingrediënten. De werking van een masker kan dan ook verschillen.
Zie hieronder de verschillende soorten klei die je in maskers kunt aantreffen:
- Bentoniet klei: Deze natuurlijke kleisoort wordt gewonnen uit as van vulkanen. Het zou helpen acne te verminderen en de huid te beschermen tegen gifstoffen. Het is een geschikte klei voor de vette huid.
- Kaolien klei: Deze Australische roze kleisoort zou helpen een droge huid te hydrateren. Het is één van de mildste kleisoorten, wat het geschikt maakt voor een gevoelige huid met acne.
- Groene klei: Dit masker zou helpen tegen de vette huid door zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat dan ook een groot gehalte aan ijzeroxides en plantenmaterialen.
- Rode klei: Deze kleisoort droogt de huid minder uit dan groene klei en is daarom erg geschikt voor de acne gevoelige huid. Het heeft voornamelijk als doel overtollig talg te verwijderen.
- Witte klei: Dit is een zeer populaire kleisoort. Naast het behandelen van acne kan het ook helpen tegen hyperpigmentatie, dat is veroorzaakt door acne.
- Dode zeeklei: Deze kleisoort of modder kan helpen bij het verwijderen van acne veroorzakende bacteriën op de huid.
Roze klei is een combinatie van rode en witte klei. Een roze kleimasker heeft een licht korrelige textuur, laat de natuurlijke oliën van de huid met rust en is geschikt voor bijna alle huidtypes. Mocht je een roze kleimasker willen uitproberen, dan kun je het beste voor het Clay And Glow roze kleimasker kiezen. Dit is namelijk het masker welke het meest effectief is geweest tegen mijn acne en hier ook speciaal voor is ontworpen. Bovendien is het één van de zachtste kleisoorten!
Bentoniet klei tegen acne
Bentoniet klei is natuurlijk, en het heeft een milde, fijne structuur. Veel acne patiënten geven aan dat zij goede ervaringen hebben met het aanbrengen van een bentoniet klei gezichtsmasker. Door middel van absorptie en adsoprtie worden de verontreinigheden uit de poriën getrokken.
De meeste mensen die acne willen behandelen gebruiken bentoniet klei als masker. Sommige mensen gebruiken de klei ook om gerechten en dranken te maken. Dit zal namelijk mogelijk gunstig zijn voor de spijsvertering en het afvoeren van gifstoffen.
Je kunt een kant-en-klaar bentoniet klei masker in de winkel kopen. Ook kun je ervoor kiezen om er zelf één te maken. Hiervoor meng je een halve eetlepel bentoniet klei met water, zodat het een pasta wordt. Vervolgens kun je dunne structuur lichtjes aanbrengen over je hele gezicht.
Aangezien onderzoekers bentoniet klei hebben uitgetest op dieren en celmodellen is het niet bekend of deze kleisoort daadwerkelijk een groot effect heeft op acne. Dit is echter het geval bij alle kleisoorten.
De kans op bijwerkingen is klein bij matig gebruik. Toch is het bij een natuurlijke remedie altijd van belang contact op te nemen met een arts.
Waar moet je op letten bij kleimaskers?
Bijwerkingen door het aanbrengen van een kleimasker op acne en puistjes komen nauwelijks voor.
Bij onjuist gebruik kunnen er wel bijwerkingen ontstaan. Dit is echter het geval bij alle typen acne producten.
Zorg dat je een kleimasker niet te lang laat zitten of te vaak gebruikt om een droge huid, jeuk, roodheid en huidirritatie te voorkomen.
Ik raad je aan het kleimasker één of maximaal twee keer per week te gebruiken. Als je een zeer gevoelige huid hebt, is het al voldoende één keer per week een masker te aan te brengen.
Let er ook op welke andere ingrediënten in een kleimasker zitten. Sommigen fabrikanten spelen in op de vraag naar kleimaskers, maar verwerken hier ingrediënten in die de huid kunnen irriteren. Zorg dus dat andere ingrediënten natuurlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kleimasker dat ook aloë vera bevat.
Hoe gebruik je een kleimasker?
Een kleimasker kun je op eenvoudige wijze aanbrengen op de huid, namelijk:
- Reinig je handen en gezicht met lauw water.
- Neem een klein beetje klei uit de verpakking.
- Smeer de klei gelijkmatig uit over op de huid van je hals en gezicht, vermijd de ogen.
- Laat de klei 5 tot 10 minuten in de huid trekken.
- Als laatst verwijder je het hele masker weer van je gezicht met lauw water.
Een masker kun je het beste aanbrengen met schone vingertoppen of een kwast.
In het geval van een droge huid kun je eerst een kleine hoeveelheid water aanbrengen op je huid. Ook kun je af en toe wat water doen op het masker, terwijl het op je gezicht zit. Dit zorgt namelijk voor extra hydratatie.
Afhankelijk van het type en merk kleimasker kun je het masker meerdere malen per week aanbrengen. Om uitdroging van de huid te voorkomen, kun je een extra laagje aanbrengen op de probleem gebieden.
Waar kun je een kleimasker tegen acne kopen?
In de meeste winkels waar cosmetica wordt verkocht, kun je kleimaskers kopen. Ook kun je ze online bestellen.
Je kunt kleimaskers van de volgende merken overwegen: MENGSIQI (groene klei), Clay And Glow (roze klei), Pilaten (witte klei) en Pure Roots (rode klei poeder).

Als je niet weet welk kleimasker het meest geschikt is voor jouw huidtype en acne, dan kun je het beste voor de groene kleimasker van Mengsiqi gaan. Dit masker is namelijk geschikt voor de droge, vette en gecombineerde huidtype.
Conclusie
Sinds het tijdperk van de oude Egyptenaren worden maskers gemaakt van klei om acne en puistjes te bestrijden.
In steeds meer onderzoeken komt aan het licht dat kleimaskers inderdaad effectief kunnen zijn tegen acne, omdat ze overtollig talg elimineren en acne voorkomen. Kleimaskers hebben dan ook absorberende, exfoliërende en samentrekkende functies.
Wil je kleimaskers tegen acne verwerken in je huidverzorgingsregime? Houd dit dan bij één tot twee keer per week. Als je vaker maskers gaat aanbrengen, kan de huid uitdrogen en de acne verergeren.