Koffie en Acne: wat is de Relatie tussen Puisten en een Kopje Koffie?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
koffie en acne

Benieuwd naar de relatie tussen koffie en acne? 80 procent van alle Nederlanders drinkt regelmatig koffie en maar liefst 88 procent van alle Nederlanders heeft last van acne. Dat koffie en acne dan ook hand in hand lijken te gaan in het verergeren van de acne komt de afgelopen jaren steeds meer aan het licht.

Een lekker kopje koffie, een latté macchiato of een heerlijke cappuccino, veel Nederlanders kiezen er voor om een kopje koffie in de ochtend te drinken.

Hoewel de relatie tussen koffie en acne een complex probleem is, zijn er toch onderzoeken geweest naar de relatie tussen het drinken van koffie en acne, vooral over het toenemen van de acne problemen. Deze acne problemen worden niet direct veroorzaakt door het drinken van koffie, deze ontstaan door diverse andere factoren die in dit artikel worden besproken.

De koffie zelfs als oorzaak voor acne

Als eerste moet duidelijk gemaakt worden dat er geen concrete conclusies uit de onderzoeken konden worden getrokken. Dit zorgt ervoor dat het nog steeds onduidelijk is of koffie daadwerkelijk een oorzaak is van acne. Wel zijn er een paar factoren en uitkomsten waardoor het drinken van koffie wel een rol zou kunnen spelen in het verergeren van de acne.

In koffie zit een stof ‘cafeïne’ waardoor de productie van cortisol bevorderd wordt. Deze stof staat ook wel bekend als het stresshormoon dat bij het opkomen van stress vrijkomt. Stress hormonen veroorzaken een overtollige hoeveelheid aan olie dat geproduceerd wordt in ons lichaam, dit kan er voor kan zorgen dat de poriën in ons gezicht meer gaan verstoppen. Hierdoor is de kans op puistjes en/of acne verhoogd wanneer we een hoger stress niveau hebben.

Hieruit kunnen we concluderen dat koffie drinken dus invloed heeft op onze hormonen en daarbij dus stress en hormonale acne veroorzaakt.

Eén van de indirecte gevolgen van het drinken van koffie is minder slaap. Minder slaap kan indirect ook zorgen voor een verhogende productie van talg in het gezicht. Wanneer je weet dat je gevoelig bent voor de cafeïne die in koffie zit, probeer dan minder koffie te consumeren op latere tijdstippen. Hierdoor geef je je lichaam meer tijd om de cafeïne te verwerken.

Naast dat het drinken van koffie dus meer stress veroorzaakt in het lichaam, zorgt het ook voor een hoger cholesterol gehalte. Een te hoog cholesterol gehalte zorgt er voor dat we ons meer gehaast en gejaagder voelen. Dit zorgt dan dus weer voor een verhoogd risico op stress en daarbij acne.

Wat is het effect op puisten en acne van de producten die we in de koffie doen?

Koffie heeft dus een aantal invloeden op ons lichaam, maar de producten die we door onze koffie doen om deze lekkerder te maken hebben ook zeker invloed.

Zo doet ruim 75 procent van de koffie drinkers in Nederland melk en/of suiker door de koffie. Uit onderzoeken is gebleken dat deze voedingsmiddelen niet zo’n goede invloed op onze huid hebben.

De invloeden van melk op acne zijn vooral gerelateerd aan de hormonen die zich in koeien melk bevinden. In de studie kwam naar voren dat vetvrije melk een negatief effect had op de deelnemers van het onderzoek. Geteste mensen die in dit onderzoek melk door de koffie dronken, hadden dan ook een hogere kans om acne te ontwikkelen.

De invloeden van suiker op de gezichtshuid zijn al uitgebreid onderzocht. Hieruit werd duidelijk dat wanneer er een hoge inname van suiker werd vastgesteld in de testpersoon, de hoeveelheid insuline ook verhoogd werd. Door deze verhoging komt er “IGF-1” vrij, dit is een hormoon die een rol speelt in de ontwikkeling van acne. Het consumeren van suiker heeft dan ook weldegelijk effect op de hoeveelheid acne op je huid.

Kun je wel of geen koffie drinken?

Het is dus niet zo dat het drinken van koffie een directe oorzaak is van je acne. Dit komt vooral door het veroorzaken van een hormonale disbalans in het lichaam waardoor acne het gevolg zou kunnen zijn.

Als tip wordt gegeven om (wanneer je een kopje koffie in de morgen toch echt niet kan laten staan) je koffie voortaan zwart te drinken. Koeien melk kan acne veroorzaken wanneer je er te veel van consumeert, daarom kan je ook kiezen voor soja- of kokosnoot melk (of andere grasgevoerde, plantaardige melksoorten). Ook wordt aanbevolen koffie af te wisselen met een cafeïne vrij kopje koffie.

Zorg dus dat je niet teveel koffie drinkt, en deze biologisch en van hoge kwaliteit is. Je kunt zelfs overwegen om de koffiebonen vers te malen. Hierdoor kun je namelijk meer antioxidanten uit je koffie halen.

Wil je meer tips om puisten en acne te verwijderen? Overweeg dan mijn e-book “Leven Zonder Acne”.

Al tientallen mensen hadden hier baat bij en zijn nu op de hoogte van de oorzaken en meest effectieve behandelingen tegen acne waardoor puistjes verwijderen veel makkelijker gaat! Via de knop hieronder kun je direct toegang krijgen tot mijn verhaal.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja, ik wil van mijn puistjes af

Toch blijft de grootste tip voor mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van acne: laat dat kopje koffie staan, want op deze manier voorkom je vervelende koffie puisten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *